Sinteză: Ce să alegi în cofetăriile din Chişinău şi să eviţi mustrările de conştiinţă - Om Activ

Sinteză: Ce să alegi în cofetăriile din Chişinău şi să eviţi mustrările de conştiinţă

3502 / 11.03.2016
În oraşul nostru există o alegere bogată pentru cei care stau la dietă, au devenit vegani, consumă doar crudităţi, dar şi pentru cei ce mănâncă de toate, dar doresc să încerce ceva folositor. Vorbesc serios. Plecând în misiune, scontam că voi mânca ceva gustos, însă datorită expertului rubricii „Low Fat”, Arteom Tcaciov, cu care de-a lungul experimentului am împărţit o prăjitură la doi, am primit una din cele mai folositoare consultaţii în viaţa mea.

divider_breakfast

Am cutreierat 7 localuri, în căutarea deserturilor „corecte”. În primul rând, am căutat deserturi utile. Dacă nu erau din cele folositoare, optam pentru cele cu mai puţine calorii. Eu, neştiutor fiind, puneam întrebări prosteşti. Arteom, ca gentilom şi nutriţionist, răspundea răbdător. La finele experimentului, puteam deja să stabilesc la ce să spunem „DA”, iar la ce să zicem categoric „STOP”.

Începem.

Crème de la Crème

Granola – 20 lei

Prăjitură fără gluten – 36 lei

Experimentul a început în una din cele mai cunoscute cofetării din oraş – Crème de la Crème. Ne-au atras atenţia două poziţii din meniu, care erau evidenţiate cu menţiunea „Bio” şi „fără gluten” – granola nutritivă şi prăjitura fără gluten.
Să începem cu faptul că granola conţine foarte multe calorii, dar nu din cele dăunătoare. Şi este foarte importantă ora la care o mănânci. Granola, pe care o consumi dimineaţa, îţi dă o doză de energie pentru următoarele câteva ore. Însă acelaşi batonaş, mâncat înainte de somn, cel mai probabil se va depune pe şolduri. Batonaşul nostru conţine fructe uscate, seminţe de bostan şi fulgi de ovăz. Toate înmuiate în miere. De fapt, ele conţin şi carbohidraţi, şi grăsimi vegetale, şi chiar puţine proteine, de care, în principiu, organismul are nevoie dimineaţa. În 100 g de granola se conţin, în medie, 250-270 de kcal. Un batonaş de 40 g, are circa 120 kcal. El înlocuieşte perfect terciul de ovăz, când nu ai timp pentru un mic dejun adevărat.

crem-de-la-crem

Să trecem la prăjitura fără gluten. Conţinutul de gluten în grâu depăşeşte 80% din masa bobului. Din cauza lui nu le dăm preferinţă produselor de panificaţie. Dar omenirea deja ştie cum se extrage glutenul din grâu, iar din ceea ce a rămas, ştie cum să facă prăjituri. Însă în cazul nostru, lipsa glutenului în măsură deplină este compensată cu cremă grasă, apropo, care este foarte delicioasă. Dar aici se încheie toate avantajele. În experimentul nostru acestea sunt prăjituri asemănătoare cu macarons, care primesc notă nesatisfăcătoare şi se depun pe coapse.

crem-de-la-crem2

 

Caramel

Panna cotta – 18 lei

Spumă de fructe – 25 lei

Următorul punct de destinaţie a fost cofetăria Caramel. Aici am optat pentru o porţie mică de panna cotta şi spumă de fructe.
Uimitor, însă culoarea colorantului, adăugat în panna cotta nu i-a afectat calităţile gustative. Conţinutul din ambele vase avea acelaşi gust. Panna cotta este frişcă fiartă, iar cantitatea de zahăr din reţetă spulberă toate speranţele că acest desert poate fi folositor. Cu toate acestea, nu conţine prea multe calorii. O panna cotta clasică are în jur de 200 kcal la 100 grame de tortă. Porţia noastră având doar 30 de grame, respectiv conţine circa 70 kcal. Punem încă un minus din cauza pudrei de zahăr, cu care este presărată prăjitura din abundenţă – ea fiind o monozaharidă se transformă momentan în grăsime.

caramel2

Spuma de fructe, în pofida faptului că s-a dovedit a fi foarte gustoasă, nu a trecut testul caloriilor din cauza conţinutului înalt de zahăr.

caramel

VerdeGo

Fructe uscate – 40 lei

VerdeGo este un magazin nu prea mare, specializat pe comercializarea diferitor alimente folositoare. V-am relatat despre el în articolul despre expoziţia Made in Moldova. Aici am găsit pacheţele minunate cu dulciuri folositoare, care au la bază prune uscate, seminţe încolţite de floarea soarelui, hrişcă verde, ghimbir, ierburi aromate şi banane uscate. Da, nu este cel mai gustos ce aţi mâncat vreodată şi prunele conţin suficient zahăr, dar este de sute de ori mai util decât orice aluat. În acest desert se regăsesc multe grăsimi vegetale şi multe calorii – un mic dejun potrivit pentru un om activ. Punem un plus şi mergem mai departe.

VerdeGo

Dulcinella

Gozinaki – 20 lei pentru 6 bucăţi

Din sortimentul bogat al acestei cofetării, cel mai potrivit produs pentru noi este gozinaki. Tocmai potriviţi de tari, crocanţi, conţin multe calorii, dar sunt extrem de folositori. Cu susan, stafide, seminţe de floarea soarelui, nuci şi miere. Apropo, vă aducem aminte că mierea este foarte folositoare şi nu trebuie evitată. Este de sute de ori mai utilă decât zahărul, se asimilează uşor şi conţine o sumedenie de substanţe folositoare.

dulcinella

Tucano

Miere cu iaurt natural – 25 lei

RAW sweets – 31 lei

Şi reţeaua Tucano propune o gamă largă de deserturi folositoare. Muesli cu iaurt natural probabil este cel mai delicios desert, pe care am avut ocazia să-l gust în timpul experimentului. Fructe şi cereale uscate în miere în combinaţie cu iaurtul acrişor este un răsfăţ al gustului. Iaurtul este o sursă valoroasă de calciu. Într-o porţie se conţin 200-250 mg de calciu (aproximativ 20-30% din norma zilnică de consum pentru adulţi) şi 5-7 g de proteine (10% din norma zilnică recomandată). Despre valoarea nutritivă a cerealelor în miere am relatat deja.

tucano3
tucano

De asemenea, am descoperit RAW-sweets – cocoloşi de fructe uscate cu seminţe. E pentru amatori… Din păcate, eu nu fac parte din rândurile lor. De obicei, cocoloşii sunt formaţi din caise şi prune uscate, nuci, migdale, fistic, lămâie, seminţe de susan şi in. Un asemenea desert trebuie consumat de preferinţă în prima jumătate a zilei.

tucano4

Panna Cotta

Jeleu – 31 lei

Deja am gustat panna cota, iar în spuma cremoasă prea dulce deja ne-am dezamăgit, de aceea, aici am ales un jeleu din fructe cu grăuncioare de rodie. Arteom m-a liniştit şi mi-a spus că nu trebuie să evit jeleul, mai mult, el are multe proprietăţi utile. Însă orice produs poate fi dăunător, dacă se depăşeşte limita. „Jeleul este chestie bună, – a constatat Arteom, – 60 kcal la 100 g!”

pannacota

Delice Dange

Legere framboise – 32 lei

Delice Dange este singurul local, unde am găsit un desert din brânză de vaci, iar din istoria despre papanaşi deja ştiţi că brânza este folositoare. Este compus din cremă de frişcă şi brânză, uşoară, abia dulce, suc de lămâie şi căpşuni. Făina lipseşte, însă avem dubii referitor la siropul, cu care este stropită prăjitura. Dar acestea sunt nuanţe şi puteţi cere să vi se servească fără sirop. Nu se poate spune că e un desert folositor, dar dacă nu aveţi alte opţiuni vă recomandăm şi un desert din brânză.

delicedange

divider_breakfast

Aşadar, să facem totalurile. Le spunem un „DA” ferm granolei, cremei, gozinaki, iaurturilor naturale, produselor din brânză, seminţelor şi nucilor. Dacă dorim ceva foarte dulce, ne răsfăţăm cu panna cotta, jeleu şi deserturi din brânză. Tot ce e dulce şi conţine multe calorii se consumă în prima jumătate a zilei. Dar cea mai importantă regulă este să ştim limita. Alimentaţia trebuie să fie echilibrată. Şi în orice situaţie neclară comandă papanaşi. În multe localuri, ei sunt serviţi nu doar până la ora 12:00.

(3502)

comments powered by HyperComments
Daşa Cegarovscaia

jurnalist, fotograf, experimentator

Alte articole la aceiaşi temă