Rețetă: chec de lămâie cu afine (circa 300 kcal într-o felie) - Om Activ

Rețetă: chec de lămâie cu afine (circa 300 kcal într-o felie)

1801

Rețetă: chec de lămâie cu afine (circa 300 kcal într-o felie)

Iana Canonic

food-blogger

Număr de porţii: 8
Greutatea porţiei: 100 g
Valoarea energetică a porţiei: 310 kcal

Ingrediente:

făină de sorg 225 g
iaurt 200 g
afine 200 g
ouă 3 buc.
zahăr de cocos 100 g
unt de cocos 100 g
coajă de lămâie 2 buc.
agent de afânare 2 linguriţe
sare ¼ linguriţă
  • 1 Cuptorul se preîncălzeşte la 175 de grade în regim convecție.
  • 2 Afinele se amestecă bine într-un bol cu două linguri de făină, având grijă să fie acoperite toate afinele, astfel nu se vor afunda în aluat și se vor repartiza uniform în chec. 
  • 3 Făina rămasă se amestecă cu sare și praf de copt.
  • Făina din sorg poate fi înlocuită cu făină integrală din diferite soiuri de grâu – obișnuită, speltă sau Graham. Nu am încercat să coacem checul din făină din alte cereale și pseudo-cereale, dar teoretic rezultatul ar trebui să fie bun.
  • 4 Coaja de la două lămâi se dă prin răzătoare.
  • 5 Se adaugă zahărul și se bate cu telul, astfel cristalele mici de zahăr eliberează uleiurile aromate din coajă. 
  • Zahărul de cocos poate fi înlocuit cu unul nerafinat – de trestie de zahăr, muscovado etc.
  • 6 La zahăr se adaugă ouăle și iaurtul, se bate cu telul până se obține o consistență omogenă.
  • 7 La ingredientele lichide se adaugă cele uscate și se amestecă până se obține un aluat omogen, procesul nu durează mult. La această etapă se poate folosi o spatulă.
  • 8 Untul topit de cocos se adaugă la aluat și iarăși se amestecă bine. 
  • Untul de cocos poate fi substituit cu orice ulei neutru – unt obișnuit sau ulei vegetal. 
  • 9 Afinele se încorporează în aluat și se repartizează uniform prin aluat. 
  • 10 Tava se unge cu ulei de cocos și se presară ușor cu făină. Aluatul se toarnă în tavă, se nivelează și se lasă la cuptor pentru 50 de minute sau până va fi gata. Se verifică dacă este copt cu un cuțit, pe care trebuie să-l scoți din chec absolut curat (nu și în cazul dacă străpuns afinele).

(1801)

comments powered by HyperComments
Iana Canonic

food-blogger

Alte articole la aceiaşi temă