Reţeta zilei: galete cu roşii colorate - Om Activ

Reţeta zilei: galete cu roşii colorate

877

Reţeta zilei: galete cu roşii colorate

Iana Canonic

food-blogger

Roșiile sunt una din puținele legume care, după tratament termic, devin și mai utile. După ce sunt expuse 2 minute la căldură în roşii se triplează cantitatea de licopen, antioxidant puternic. Licopenul se găsește în produsele roșii (cu cât tomatele sunt mai roșii, cu atât mai mare este conţinutul de licopen) și reduce riscul de apariție a bolilor cardiace și pulmonare.

Am decis să coacem roşiile nu doar pentru a spori conţinutul de licopen, dar şi pentru că aşa sunt deosebit de gustoase!

Număr de porţii: 8
Greutatea porţiei: 150 g
Valoarea energetică: 400 kcal

Ingrediente:

roşii 600 g
făină integrală 300 g
unt 200 g
apă foarte rece 60 ml
ouă 1 buc.
suc de lămâie ½ buc.
usturoi 2 căţei
sare şi piper după gust
ulei de măsline și ierburi pentru decor
  • 1Făina se pune în vasul robotului de bucătărie, se adaugă sare şi se amestecă câteva secunde.
  • Se poate folosi orice tip de făină, de exemplu făină de orez sau de ovăz. De asemenea, ai putea folosi amestecuri, de exemplu adaugă pentru gust intens o parte de făină de hrişcă la trei părţi de făină integrală.
  • 2Untul se taie în cuburi mici și se adaugă la făină. Masa se amestecă până când se aseamănă cu nisipul umed. Lasă câteva bucăţi întregi de unt, vor face bine la aluat.
  • Foloseşte unt rece şi foarte tare ca să-l poţi tăia cu uşurinţă cuburi. 
  • 3Toată masa se toarnă într-un castron adânc, se adaugă 60 ml de apă rece ca gheaţa şi sucul de lămâie. Se frământă un aluat tare, se aşează pe folie alimentară, se formează un disc cu grosimea de 3-5 cm, se acoperă cu folie şi se pune la frigider pentru o oră.
  • S-ar putea să ai nevoie de mai multă sau mai puţină apă. Important este să frământăm un aluat tare, care se va desprinde uşor de vas, care trebuie să rămână curat. Aluatul nu se frământă prea mult timp ca să eviţi topirea untului, atunci rişti să obţii o crustă crocantă. 
  • 4Se scoate aluatul din frigider, se scoate din peliculă, se aşează pe pergament. Se acoperă cu a doua foaie şi se întinde o turtă de jumătate de centimetru. Se înlătură foaia de pergament de deasupra, iar cea de jos se pune pe tavă cu tot cu turtă.
  • 5Cuptorul se încălzeşte până la 180 grade în regim de căldură de sus şi de jos.
  • 6Roşiile se taie arbitrar: cele mari în semirondele, cele mijlocii – rondele, iar cherry – în jumătate sau în patru. Grosimea lor este în jur de un centimetru.
  • 7Usturoiul se taie felii subţiri. Roşiile tăiate se amestecă cu usturoi şi cu puţină sare şi se lasă pentru 3-5 minute ca roşiile să lase suc, care poate să înmoaie galetele.
  • 8Galetele se ung cu ou bătut cu o pensulă de bucătărie.
  • 9Se pun roşiile pe galete, lăsând 1-3 cm de la marginea aluatului, se presară cu usturoi, sare şi piper după gust.
  • 10Se îndoaie marginile jur împrejur. Marginile se ung cu ou bătut. Se lasă la cuptor 35-45 de minute – până când roşiile sunt gata şi aluatul este auriu.
  • 11Galetele se stropesc cu ulei de măsline și se decorează cu ierburi proaspete – pătrunjel sau busuioc.

(877)

comments powered by HyperComments
Iana Canonic

food-blogger

Alte articole la aceiaşi temă