Rezistența la insulină: cum să te asiguri că nu riști să ai diabet - Om Activ

Rezistența la insulină: cum să te asiguri că nu riști să ai diabet

2848 / 23.09.2020
Ecaterina Didyk
Rezistența la insulină este o afecțiune neplăcută pe care endocrinologii, nutriționiștii și terapeuții o diagnostichează tot mai des la pacienți. Potrivit unor date, peste 45% din oameni la nivel mondial suferă de diferite forme de rezistență la insulină și, cel mai des, nici nu bănuiesc. Mai mult decât atât, acest fenomen întinerește și destul de des este atestat la persoanele de vârstă școlară.

Insulina (din latină „insula”) este unul dintre cei mai importanți hormoni, implicat în procesele care decurg practic în toate țesuturile. Ea se sintetizează în celulele beta ale insulelor lui Langerhans din pancreas, iar sarcina sa principală este de a reduce concentrația de glucoză în sânge și de a o livra la celule.

În cazul consumului adecvat de zahăr, celula reacționează corect la aportul de insulină – deschide „ușițele” și lasă să intre zahărul, mai bine zis zahărul prelucrat în glucoză. Excesul se depozitează în celulele adipoase de unde organismul o va utiliza în caz de necesitate.

În cazul excesului de zahăr, abuzului regulat de hrană, mese frecvente și modului sedentar de viață, în sânge se menține un nivel înalt de zahăr și un nivel critic de insulină.

Insulina grijulie consideră că este de datoria ei să repartizeze toate glucoza care pătrunde în organism (or ea nu știe că faci abuz de mâncare), de aceea bate insistent la ușa celulelor, convingându-le să ia glucoza în exces.
La un moment dat, celulele obosesc și pierd sensibilitatea la insulină – „ușițele” nu se mai deschid și se dezvoltă rezistența la insulină.

Starea de rezistență la insulină este un prim mesager al diabetului.
Totodată, aceasta crește riscul de boli cardiovasculare, renale, hepatice și ale altor organe.

Boli și tulburări, care ar putea fi provocate de rezistența la insulină

  • hipertensiune arterială,
  • ateroscleroză,
  • insuficiență renală,
  • boli oncologice,
  • scăderea imunităţii și boli infecţioase frecvente,
  • impotență și sterilitate,
  • ovare polichistice,
  • boli infecţioase ale pielii și îmbătrânirea precoce a ei,
  • tulburarea funcției și activității hipofizei,
  • boli ale pancreasului.

Cum să determini dacă suferi de rezistență la insulină 

Rezistența la insulină este o stare ce trebuie diagnosticată de medic. Nu face analize fără a consulta un medic și mai ales nu încerca să te tratezi singur. Dar să știi că pentru a stabili un diagnostic este necesar de a face o analiză de insulină.

Norma de insulină pe stomacul gol (așa-numitul coridor al sănătăţii) – până la 5.
La unele laboratoare norma ajunge până la 24, însă acesta este foarte mult.
Indicele mai mare de 6,5 ar trebui să te pună pe gânduri.
Indicele mai mare de 10 ar trebui să te determine să acționezi.

Apropo, nivelul de glucoză mai sus de 6, chiar dacă ai nivelul de insulină în limite normale, la fel denotă riscul de rezistență la insulină.

Există și analize indirecte, care ajută la diagnosticare:

  • HDL (lipoproteine cu densitate mare) mai mic de 1,3,
  • cortizolul crescut, hormonul DHEA și globulina SHBG scăzute,
  • trigliceridele sub 1,
  • acidul uric crescut (guta este satelitul rezistenței la insulină),
  • indicele HOMA ridicat.

Simptomele rezistenței la insulină

  • 1 Exces de greutate și depuneri de grăsimi în jurul taliei, inclusiv în cazul deficitului de calorii, deoarece practic este imposibil de a slăbi în cazul rezistenței la insulină.
  • Rezistența la insulină apare și la persoanele cu greutate normală, de aceea trebuie să fii vigilent.
  • 2 Sentimentul constant de foame și hipoglicemie (apariția bruscă a slăbiciunii până la pierderea cunoștinței în cazul intervalului mare între mese).
  • 3 Schimbări pe piele la coate și tălpi: piele întunecată, nuanțe albăstrui, descuamare, crăpături, îngroșarea pielii. Aceste simptomele ar putea să indice și asupra hipoteriozei sau hiperkeratozei (insuficiență sau exces de hormoni tiroidieni).
  • 4 Efectul „gâtului murdar”, piele întunecată în zona axilelor și zona inghinală.
  • 5 Firele de păr de pe buza superioară și barbă la femei.
  • 6 Sete constantă.
  • 7 Micțiune (urinare) frecventă (în acest fel organismul încearcă să regleze nivelul de zahăr în sânge).
  • 8 Edeme și tensiune înaltă (insulina reține sodiul).
  • 9 Insomnie și crampe musculare nocturne (ca urmare a scăderii nivelului de magneziu intracelular).
  • 10 Acnee la adulți.
  • 11 Creșterea cortizolului.
  • 12 Sindromul ovarului polichistic, lipsa ovulației.

Ce ai de făcut, dacă ai fost diagnosticat cu rezistență la insulină

Respectă recomandările medicului. Probabil îți va recomanda următoarele:

  • să faci un control al tractului digestiv și să normalizezi funcția acestuia,
  • Să completezi rezervele de Omega 3 și vitamina D.
  • Să completezi rezervele de nutrienți, care întăresc propria insulină și factorul toleranței la glucoză (zinc, sulf, crom).
  • Să faci efort aerobic – să parcurgi zilnic cel puțin 5 km pe jos.
  • Să schimbi modul de alimentare.

Nu panica. Rezistența la insulină poate fi depășită, cu cât mai devreme vei începe să iei măsuri, cu atât mai rapid va fi rezultatul.

Cum să te alimentezi în cazul rezistenței la insulină

  • 1 Renunță la produsele cu indice glicemic și insulinic înalt. Indicele glicemic indică modul în care se va schimba nivelul de zahăr în sânge după consumarea produsului. Indicele insulinic, cantitatea de insulină care se injectează în sânge după consumul produsului. Se iau în considerare ambii indici, deoarece unele produse se pot caracteriza printr-un indice glicemic scăzut și un indice insulinic înalt.

Ce produse sunt interzise:

  • tot tipul de zahăr, miere, fructe și fructe uscate,
  • terci (de ovăz, griș, porumb, mei, arpacaș),
  • pâine albă, copturi, pesmeți, paste făinoase,
  • făină, amidon,
  • bere, vin, sucuri ambalate, limonade,
  • orez (cu excepţia orezului sălbatic), cartofi,
  • „gunoi” alimentar – chipsuri, ketchup, maioneză, semifabricate etc.
  • 2 Este necesar de a reduce numărul de mese. Ideal este de a te limita la două mese corecte pe zi cu puțin mai multe grăsimi. Este deosebit de eficientă schema alimentării de două ori pe zi cu ultima masă până la ora 16:00.

Cauza dezvoltării rezistenței la insulină este combinația dintre supraalimentare, mod de viață sedentar, deficit de microelemente, stres și ereditate. De aceea, recomandările pentru profilaxie sunt aceleași ca întotdeauna – mai multă mișcare, alimentare diversă și excluderea zahărului.

(2848)

comments powered by HyperComments

Alte articole la aceiaşi temă