Shakshuka, sabih, falafel: 3 cele mai populare bucate ale street-food-ului israelian - Om Activ

Shakshuka, sabih, falafel: 3 cele mai populare bucate ale street-food-ului israelian

1826

Shakshuka, sabih, falafel: 3 cele mai populare bucate ale street-food-ului israelian

Iana Canonic

food-blogger

Street-food-ul israelian este prezent practic la orice festival de mâncare, cum ar fi festivalul nostru. Sunt bucate simplu de preparat, dar foarte suculente şi aromate. Nouă ne place pentru conţinutul bogat de legume şi verdeaţă. Încearcă şi tu!

Shakshuka

Număr de porţii: 4
Greutatea: 250 g
Calorii: 200 kcal

Ingrediente

usturoi 2 buc.
ceapă 1 buc.
ardei gras / gogoşar 2 buc.
roşie mare 5 buc.
paprică 1 linguriţă
chimion 1 linguriţă
sare 1 linguriţă
piper ½ linguriţă
ouă 4 buc.
pătrunjel 2-3 crenguţe

  • 1Se face o crestătură pe roşie (cel mai bine de partea opusă a tulpinii) şi se decojesc. Pentru acesta într-o cratiţă apa se lasă să dea în clocot şi se scoate de pe foc. Roşiile se pun în apa fierbinte pentru 10 minute. După care se scot şi se curăţă de coajă.
  • 2Pe o tigaie se încing ceapa şi usturoiul în puţin ulei.
  • 3Apoi se adaugă ardeiul şi se lasă la foc pentru 3-5 minute.
  • 4Se adaugă roşiile, condimentele şi un pahar de apă. Se lasă să dea un clocot, se face focul mic şi se fierbe până când lichidul se evaporă sau până când roşiile se înmoaie. În caz de necesitate se mai adaugă apă.
  • 5Cu o lingură se fac mici adâncituri în tocana de roşii, unde se toarnă ouăle.
  • 6Se face focul mic, se acoperă cu capac şi se prepară încă 5 minute sau până când albuşul se încheagă.
  • 7Se presară cu pătrunjel tocat.

Sabih

Număr de porţii: 2
Greutatea: 300 g
Calorii: 300 kcal

Ingrediente

pită 2 buc.
vinete 1 mare sau 2 mici
ouă 2 buc.
humus 60 g
roşii 1 buc.
castravete 1 buc.
ceapă roşie 1 buc.

Sos din tahini

tahini/pastă de susan 60 g
sucul de lămâie ½ buc.
usturoi 1 buc.
sare după gust

  • 1Vinetele se taie rondele cu grosimea de circa 3 cm.
  • 2Se sărează pe ambele părţi şi se pun pe un prosop de hârtie pentru 10 minute.
  • 3După care se şterge sarea şi lichidul, se ung din abundenţă cu ulei pe ambele părţi şi se prăjesc la foc mic – câte 7-10 minute de ambele părţi sau până când devin moi.
  • 4Ouăle se fierb tari şi se taie cuburi.
  • 5Roşiile, castraveţii şi ceapa se taie cuburi, se adaugă sare şi puţin ulei de măsline.
  • 6Pentru sosul din tahini se amestecă tahini, sucul de lămâie, sare, usturoiul pisat. Dacă se obţine o pastă prea densă, atunci se adaugă puţină apă.
  • 7Se taie „capacul” pitei şi se pune înăuntru aşa încât să nu curgă pita.
  • 8Pereţii se ung pe interior cu humus.
  • 9Pita se umple cu toate ingrediente de mai sus, turnând periodic sos din tahini.
  • Se poate înfăşura în folie alimentară şi lua cu sine la plimbare sau la prânz.

Falafel

Număr de porţii: 4 (1 turtă şi 6 chifteluţe per porţie)
Caloriile porţiei: 600 kcal

Ingrediente pentru falafel:

năut 250 g
ceapă 1 mare sau 2 mici
usturoi 3 căţei
pătrunjel 1 mănunchi
ardei chile ½-1 buc.
agent de afânare ½ linguriţe
făină integrală 30 g
chimion 2 linguriţe
paprică 2 linguriţe
suc de lămâie ½ buc.
sare 1 linguriţe
piper ½ linguriţe
ulei de măsline 2 linguri

Ingrediente pentru turtele de ovăz:

iaurt grecesc 250 g
făină de ovăz 275 g
ulei de măsline 2 linguri
sare după gust

  • Eram flămânzi şi a pregătit câte 6 chifteluţe pentru o porţie. Dar de fapt falafelul e săţios, trei biluţe sunt suficiente. Astfel, numărul de calorii într-o porţie se va reduce aproape de două ori.

Falafel:

  • 1Năutul se înmoaie într-o cantitate mare de apă şi se lasă pe noapte. Volumul de apă trebuie să-l depăşească cel puţin dublu pe cel al năutului.
  • 2Pune în blender ceapa tăiată cuburi mari, usturoiul, pătrunjelul (cu tot cu crenguţe), chile (fără codiţă, dar cu seminţe), praful de copt, făina, sucul de lămâie, uleiul şi condimentele. Din aceste ingrediente se face o pastă omogenă, care se pune într-un bol adânc.
  • 3Toacă în blender năutul umflat ca acesta să devină sfărâmicios, dar nu-l transforma în pireu. Se amestecă minuţios împreună cu restul compoziţiei. Astfel, am obţinut masa necesară pentru falafel.
  • 4Se încălzeşte cuptorul până la 200 de grade.
  • 5Tava se tapetează cu hârtie de copt. Din masa obţinută se formează biluţe de mărimea unei mingi de tenis, care se turtesc uşor. Se aranjează compact pe tavă, deoarece nu-şi schimbă volumul.
  • 6Se coace timp de 10-15 minute. După care se scoate tava şi chifteluţele de năut se întorc pe cealaltă parte, după care se rumenesc încă 10-15 minute.

Turtele:

  • 1Se adaugă toate ingredientele pentru turte până se formează un aluat elastic, dar nu prea uscat. S-ar putea să avem nevoie de mai puţină făină, de aceea se adaugă puţin câte puţin.
  • 2Se adună aluatul, care se taie în 4 bucăţi. Fiecare se adună la rândul ei într-o bilă, din care se întinde o turtă cu lăţimea de 5 mm.
  • 3Turta se frige pe tigaia uscată câte 2-3 minute de fiecare parte.
  • 4Se lasă să se răcească, ca să se înmoaie. În turtă se rulează falafelul şi alte adaosuri după gust.

(1826)

comments powered by HyperComments
Iana Canonic

food-blogger

Alte articole la aceiaşi temă