Sinteză: Câţi creveţi sunt în supele cu creveţi din Chişinău? - Om Activ

Sinteză: Câţi creveţi sunt în supele cu creveţi din Chişinău?

3349

Sinteză: Câţi creveţi sunt în supele cu creveţi din Chişinău?

Daşa Cegarovscaia

jurnalist, fotograf, experimentator

Vara când am făcut o analiză a meniul propus de restaurantul Wolfbros (îl găseşti (оно aici), a luat naştere ideea să facem o nouă escapadă gastronomică – să numărăm creveţii din supe. Zis şi făcut. Numeroase localuri din oraş au în meniu bucate din creveţi.

Am povestit deja aici, în pofida stereotipului vehiculat pe larg, supele nu sunt atât de folositoare, precum credem noi, iar uneori sunt chiar dăunătoare. În urma prelucrării termice, se spală fibrele din legume şi rămân doar zahărul şi carbohidraţii. De exemplu, IG al morcovului proaspăt – 30, iar a celui fiert – 70, iată de ce faci o mare greşeală glicemică atunci, când foloseşti morcovul pentru prăjit.

Cele mai „proaste” ingrediente în supele cremă sunt frişca şi făina. Este ca şi cum ai mânca supa cu pâine şi unt. De aceea, aici am propus câteva reţete fără frişcă. Dar acum să numărăm creveţii.

Wolfbros

Supă de roşii cu creveţi

Preţ – 60 lei
Gramaj – 300 g
Timp de aşteptare – 15 min
Număr de creveţi – 3

La WolfBros am comandat supă din roşii cu creveţi. Supa este servită cu lucernă încolţită şi parmezan. E cu adevărat gustoasă, tocmai bună de acrişoară, însă cei, care suferă de disfuncţii pancreatice, ar fi bine s-o evite. Are mai puţin de 300 kcal, în funcţie de uleiul folosit la prăjit şi de morcov. Cu toate acestea, este mai bună pe fundalul reţetelor cu cartofi şi paste făinoase sau cu frişcă şi făină.

Eli-Paso

Gazpacho cu creveţi

Preţ – 140 lei
Gramaj – 450 g
Timp de aşteptare -10 min
Număr de creveţi – 4

Cea mai scumpă, dar şi cea mai mare porţie de supă ne aştepta la restaurantul bucătăriei mexicane El-Paso. Gazpacho este o supă rece din legume crude trecute prin răzătoare. Spre deosebire de alte bucate din topul de astăzi, gazpacho (mai ales cel cu creveţi) poate fi considerat destul de sănătos, datorită faptului că legumele nu sunt prelucrate termic.

La suprafaţa supei pluteau patru creveţi crocanţi, ceapă verde şi castraveţi. Pentru cei, care stau la dietă – pesmeţii cu care se serveşte gazpacho deja se aflau în supă. Dacă ţii să reduci carbohidraţii, ai putea să renunţi la ele, prevenind chelnerul din timp.

Apropo, chelnerul a precizat cât de picant dorim gazpacho. Vă aducem aminte că pentru digerarea produselor picante se secretă suc gastric în cantităţi mai mari şi respectiv, hrana se digeră mai repede.

Drept compliment din partea localului am primit o porţie de nachos cu salsa, dar ştiţi bine care e atitudinea noastră faţă de el.

Penthouse

Supă de şofran cu creveţi

Preţ – 95 lei
Gramaj – 250 g
Timp de aşteptare – 8 min
Număr de creveţi – 8

Fireşte n-am putut trece cu vederea restaurantul Penthouse, căruia îi trecem pragul frecvent. Supa cu creveţi, şofran şi parmezan ne-a plăcut mult. Am numărat tocmai 8 creveţi în supă. Aceasta ni s-a servit cu pesmeţi. Porţia este săţioasă, dar bogată în calorii.

Keks

Cappuccino cu creveţi

Preţ – 55 lei
Gramaj – 210 g
Timp de aşteptare – 16 min
Număr de creveţi – 1

La Keks am decis să gustăm ceea ce nu ne-am fi încumetat să încercăm niciodată – cappuccino cu creveţi. Supa se serveşte într-o cană mare pentru cafea. Este umplut până la refuz cu spumă, peste care pluteşte un crevete. Una, dar mare. Până când am luat prima lingură aveam impresia că voi gusta ceva dulce. Dar impresiile au fost greşite. Chelnerul ne-a spus amabil că printre ingrediente sunt: frişcă, paprică, ceapă, bulion de creveţi şi un ingredient secret. Are gust sofisticat şi neobişnuit, spuma te induce un pic în eroare… Dar să nu uităm de misiunea noastră – acesta a fost un cappuccino cu creveţi – adică cu o singură crevetă. Deşi crevetele este considerat un bonus în cazul de faţă.

Jacks

Supă cremă cu spanac şi feta

Preţ  – 70 lei
Gramaj – 260 g
Timp de aşteptare – 7 min
Număr de creveţi – 11

O surpriză plăcută ne-a aşteptat la ultimul local. Cel mai bun raport dintre preţ şi calitate – 11 creveţi într-un bol cu supă nemaipomenit de gustoasă cu spanac la doar 70 de lei. Supa a fost presărată cu caşcaval şi servită cu pesmeţi.

Aşadar, să facem totalurile: să nu scontezi pe faptul că o porţie de supă cu creveţi îţi va asigura norma zilnică de proteine. 1 crevete – aproximativ 15 g de carne, adică mai puţin de 3 g de proteine. La Jacks şi Penthouse – da, îţi vei asigura norma necesară, şi la Eli-Paso – aici, ele sunt foarte mari. Dar în celelalte localuri nu. Nu uita de făina şi frişca din supă, de aceea, ca să nu ai remuşcări du-te la Wolbros. Pentru bucate neobişnuite mergi la Keks, iar pentru o porţie mare – la El Paso. Iar pentru plăcere sufletească şi gustativă în toate localurile din topul nostru – peste tot este gustos şi nu întotdeauna trebuie să fim în goana după proteine.

(3349)

comments powered by HyperComments
Daşa Cegarovscaia

jurnalist, fotograf, experimentator

Alte articole la aceiaşi temă