Un nou local: cafeneaua alternativă Wolfbros - Om Activ

Un nou local: cafeneaua alternativă Wolfbros

2847 / 13.06.2017
De fiece dată, când în oraşul nostru se deschide un nou local, ne grăbim să-i păşim pragul, să studiem meniul şi să vă informăm unde veţi găsi un meniu sănătos, ce nu este dăunător pentru sănătate şi siluetă, dar ce bucate mai bine să le laşi duşmanului.

Accentuăm că nu suntem perfecţionişti, care detestă orice fel de bucate ce nu se încadrează în alimentaţia corectă şi nu căutăm neajunsuri la orice pas. În primul rând, facem escapadele noastre pentru a găsi o alternativă bucatelor cu adevărat dăunătoare cu indice glicemic înalt. În al doilea rând, scopul este ca cititorii noştri să poată studia de sine stătător meniul, bazându-se pe numărul colosal de recomandări pe care le dă nutriţionistul Ecaterina Didyk în timpul acestor „degustări”. Nu doar în cafenelele noi, dar şi în orice local.

Astăzi am vizitat noua cafenea WolfBros. Chiar dacă afară plouă, la ora prânzului oamenii au început să se adune, iar noi am luat loc la o măsuţă lângă geam şi am început să studiem meniul.

El este alcătuit din câteva compartimente: supe, salate, burger, paste, gustări, sandvişuri şi deserturi. Fireşte noi am ignorat burgerii şi sandvişurile din pâine albă. Nu am luat legume la grătar şi salata caprese (mozzarella+roşii), deoarece evident că ele se încadrează în rigorile noastre. Optăm pentru două salate cu creveţi.

Salata funcioza cu creveti

Este o salată din tăiţei din orez (precum ne-a spus chelnerul), ardei dulce roşu, morcov, castraveţi, creveţi, susan, coriandru, suc de portocale şi usturoi.

De fapt salata nu conţine tăiţei de orez, ci funchoza, tăiţei din amidon de fasole mung (la modul ideal). Mulţi le confundă, însă în procesul de fierbere diferenţa devine evidentă – funchoza rămâne transparentă, iar tăiţeii de orez se umflă.

  • Dar să vorbim şi despre tăiţeii din orez. Există stereotipul că tăiţeii din orez sunt un produs dietetic. Însă acesta are indicele glicemic de 95 din 100. Pentru comparaţie, IG al pastelor din grâu de calitate superioară este 85, IG al pastelor din grâu durum – 50. E bine când acesta se încadrează sub limita de 50. De la 50 până la 70 este acceptabil.

Dar să revenim la funchoza. Am menţionat că la modul ideal aceasta este preparată din fasole mung. Însă chiar şi aceşti tăiţei, „ideali” la prima vedere, au IG 85. Dar poate fi şi mai rău, tăiţeii ar putea fi produşi din amidon de porumb sau cartofi, pentru a reduce cheltuielile de producere. IG al unui asemenea produs este de 90! Aşadar, nici tăiţeii din orez, nici funchoza, nu fac salata mai sănătoasă.

Salvează situaţia legumele. Precum bine ştim, cu cât mai multă celuloză se conţine în bucate, cu atât mai redus este indicele glicemic. Respectiv, dacă se adaugă legume la pastele cu un IG ce variază între 85 şi 95, atunci IG-ul bucatelor în ansamblu se va reduce până la 60-70.

  • IG-ul produsului este viteza cu care zahărul ajunge în sânge după ce este consumat, factor, care influenţează mecanismul de secreţie a insulinei. Fireşte că o salată consumată o dată nu va avea un impact negativ asupra ta, însă nu se recomandă consumul regulat al produselor cu IG înalt.

Persoanele, care se alimentează în permanenţă cu produse cu IG înalt – paste de grâu de sort superior, cartofi, dulciuri – tulbură metabolismul glucidic. Iată din ce cauză încep să acumuleze în greutate.

Sunt bucate săţioase, bogate în calorii (aproximativ 350 kcal), potrivite pentru un prânz complet. În genere, salatele bogate în proteine (carne de găină, brânză de vaci, mozzarella, creveţi etc.) şi fără tăiţei de orez constituie o cină perfectă pentru cei, aflaţi în proces de slăbit.

Dar să trecem la celelalte bucate.

Salata ceviche din creveti

120 lei 

O salată foarte picantă din avocado, roşii proaspete, ceapă, pătrunjel, morcov, lucernă, lămâie, ardei, creveţi şi iarăşi coriandru. A doua salată este mai folositoare, decât cea precedentă, cel puţin datorită faptului că nu are tăiţei de orez.

În plus mâncărurile picante fac bine la stomac, având efect coleretic, antiparazitar, sunt benefice pentru imunitate şi nu uita că numeroase produse pentru arderea grăsimilor conţin anume ardei iute.

Important e să nu suferi de gastrită, ulcer şi de boli pancreatice, atunci va trebui să stai cât mai departe de bucatele picante.

Şi compoziţia este perfectă: grăsimi sănătoase, fibre şi proteine. Cel mai probabil nu depăşeşte 300 kcal. Şi mai e ceva, în salată ar fi bine să fie mai mulţi creveţi, nu doar 2.

Supa de rosii cu creveti

60 lei

A venit timpul supelor. Chiar dacă par a fi folositoare, de fapt supele sunt inutile, ba chiar dăunătoare uneori. Am făcut aici o analiză a tuturor supelor.

Noi am luat o supă din roşii cu creveţi – o bună alternativă supei cu cartofi şi tăiţei, dacă tot vrei ceva lichid şi uşor (uneori e util pentru eliminarea tensiunii psihologice) sau dacă planifici un repaus pentru sistemul digestiv. Există şi indicaţii medicale pentru hrana lichidă, cum ar fi în cazul disfuncţiilor tractului digestiv. Supa este servită cu lucernă încolţită şi parmezan. E cu adevărat gustoasă, tocmai bună de acrişoară, însă cei, care suferă de disfuncţii pancreatice, ar fi bine s-o evite. Are mai puţin de 300 kcal, în funcţie de uleiul folosit la prăjit şi de morcov. Se pare că nu conţin frişcă.
Fără îndoială, supa este mai sănătoasă, decât un hotdog, însă mai puţin folositoare comparativ cu o salată din legume proaspete şi carne slabă, deoarece are o cantitate mică de oligoelemente şi indice glicemic înalt.

Dacă vrei să fie totul perfect, atunci mestecă minuţios creveţii. Astfel toate ingredientele din supă se vor asimila în modul corespunzător şi vor ieşi din stomac în acelaşi timp.

Fettuccine cu pesto si somon

130 lei

Vă aducem aminte că IG al pastelor din soiuri tari de grâu este egal cu 50, iată de ce la prânz le puteţi consuma fără remuşcări. Cel mai frecvent, în localurile bune se prepară anume asemenea paste. Catea a optat pentru fettucini cu pesto şi somon.

Modul de servire a bucatelor este la nivel înalt – fiecare fel de mâncare are un specific aparte. De exemplu, pastele au fost ornamentate cu vlăstari de lucernă şi busuioc. Pesto a fost din belşug. Pesto este un amestec din busuioc, nuci, parmezan şi ulei de măsline – foarte gustos şi sănătos.

Bucăţile de peşte din paste sunt mari, în afară de roşii am gustat încă o legumă cu gust acriu, dar bucătarul a preferat să-l ţină în secret.

Cel mai mare dezavantaj este frişca, adăugată în sos, datorită căreia bucatele ajung la 500 kcal. În principiu, această cifră nu ar trebui să te sperie la prânz.

  • Foarte des pastele cu somon se prepară anume pe bază de sos cu frişcă, e o combinaţie prea bună, de aceea, dacă te numeri printre cei, care calculează caloriile, precizează aceste detalii.

Spaghetti cu midi si rucola

Eu am ales spaghete cu midii şi rucola. Pastele erau picante, dar din fericire, eu ador tot ce e picant. La fel erau servite cu lucernă încolţită şi busuioc. Midiile sunt prăjite în unt cu roşii şi piper roşu. Sunt de-a dreptul delicioase. Pentru digerarea produselor picante se secretă suc gastric în cantităţi mai mari şi respectiv, hrana se digeră mai repede. Dacă ţinem cont de faptul că fructele de mare nu sunt cel mai inofensiv aliment pe timp de vară, cu un sos picant vei fi în siguranţă.

Se pare că rucola a fost trecută şi ea prin tigaie, de aceea a pierdut toate calităţile gustative şi proprietăţile utile. Cu toate acestea, poate fi atribuită la bucate sănătoase, având în jur de 350 kcal.

Bilanţ: preţuri mai sus de medii, pastele de la 80 până la 140 de lei, salatele între 65 şi 120 de lei, burgerii de la 60 până la 140 de lei. Îţi recomandăm să precizezi dacă felul de bucate pe care-l doreşti este picant şi dacă are chimion, în cazul în care nu-l agreezi. În linii generale, este gustos şi cu un aspect plăcut.

Adresa: str. Bernardazzi, 64

Facebook

(2847)

comments powered by HyperComments
Daşa Cegarovscaia

jurnalist, fotograf, experimentator

Alte articole la aceiaşi temă