10 comedii cu şi despre mâncare, care-ţi lasă gura apă - Om Activ

10 comedii cu şi despre mâncare, care-ţi lasă gura apă

6465

10 comedii cu şi despre mâncare, care-ţi lasă gura apă

Lev Riseman

Critic de film

Bucatele savuroase pe ecran sunt la fel de tentante ca şi pe farfurie. Mai ales când vine vorba despre cineaşti talentaţi. Am alcătuit o listă de comedii din toate colţurile lumii despre gastronomie şi arata culinară, menite să vă încălzească în serile lungi de toamnă.

«Eat Drink Man Woman»/«Mănâncă, bea, bărbat, femeie» (1994)

dramă, comedie romantică

IMDb: 7,8/10
Rotten Tomatoes: 91%
Режиссёр: Ang Lee

Comedie despre prăpastia dintre generaţii şi relaţii romantice cu arome surprinzătoare din bucătăria chinezească. Într-un mare oraş din Taiwan trăieşte văduvul Chu, bucătar-şef al unui restaurant de lux. Are trei fiice, care se deosebesc radical între ele şi pe care tatăl lor le adună în fiecare duminică la un banchet grandios – eroii îşi dezvăluie caracterul prin atitudinea lor faţă de mâncare.

În 1995, filmul a fost nominalizat la premiile Oscar și Globul de Aur ca Cel mai bun film într-o limbă străină.

«A Chef in Love»/«Bucătarul îndrăgostit» (1996)

comedie romantică

IMDb: 6,7/10
Rotten Tomatoes: 64%
Режиссёр: Nana Djordjadze

Subiectul se desfăşoară în Parisul contemporan, unde a fost găsit un manuscris, care dezvăluie evenimentele din film. Bucătarul francez, în interpretarea talentatului Pierre Richard, se pomeneşte în Georgia la începutul secolului al XX-lea. Nu preconiza să rămână prea mult timp în ţară, dar se îndrăgosteşte de o prinţesă georgiană, iar în ţară începe revoluţia.

Filmul a fost nominalizat la premiul Oscar în 1997 ca Cel mai bun film în limbă străină, iar Pierre Richard a fost distins la nominalizarea Cel mai bun actor la Festivalul Internațional de Film de la Karlovî Varî.

«Big Night»/«O noapte lungă» (1996)

dramă, comedie romantică

IMDb: 7,3/10
Rotten Tomatoes: 96%
Режиссёры: Campbell Scott, Stanley Tucci

Frații Primo și Secondo din Italia abia de leagă tei de curmei în Statele Unite, având un mic restaurant cu bucătărie mediteraneană. Puţini vizitatori le calcă pragul, iar banca cere rambursarea unui împrumut. Atunci proprietarul unui restaurant italian de lux le oferă ajutorul şi cei doi fraţi decid să organizeze pe ultimii bani o petrecere grandioasă pentru prieteni cu nenumărate feluri de bucate extraordinare.

În 1996, la Festivalul de film de la Sandens producătorii de film au fost nominalizaţi la Premiul Mare pentru dramaturgie și au fost distinşi cu premiul pentru cel mai bun scenariu. În 1997, Stanley Tucci și co-autorii săi s-au ales cu numeroase premii din partea criticilor americani de film la categoriile Cel mai bun scenariu și Cel mai bun debut.

«Hotel Splendide» (2000)

comedie

IMDb: 6,4/10
Rotten Tomatoes: 84%
Режиссёр: Terence Gross

Într-un hotel neobișnuit situat pe o insulă îndepărtată, cu care singura legătură o asigură un feribot lunar, sosește su-șeful Kat pentru a-l ajuta pe bucătarul, interpretat de tânărul Daniel Craig (cu șase ani înainte de primul său rol James Bond). Cei doi urmează să schimbe radical hotelul.

Comedia britanică cu umor negru are tangenţe cu filmele suprarealiste comune ale duetului Mark Caro și Jean-Pierre Jeunet (autorul legendarului „Amelie”), așa că fiţi gata!

«Mostly Martha»/«Irezistibila Marta» (2001)

dramă, comedie romantică

IMDb: 7,2/10
Rotten Tomatoes: 92%
Режиссёр: Sandra Nettelbeck

Marta toată viaţa ei a fost bucătar-şef la un restaurant francez preferat. Însă după moartea subită a surorii sale, Marta trebuie să aibă grijă de nepoata ei şi la bucătărie apare un rival nesuferit, dar fermecător.

Academia Europeană de Film l-a premiat pe actorul Sergio Castellitto în categoria Cel mai bun actor european al anului 2002.

«No Reservations»/«Gustul vieţii» (2007)

dramă, comedie romantică

IMDb: 6,3/10
Rotten Tomatoes: 42%
Режиссёр: Scott Hicks

Istoria destul de previzibilă a acestui remake american al comediei franceze romantice „Irezistibila Marta” va fi pe placul amatorilor de istorii romantice şi artă culinară. Veţi putea admira duetul extraordinar al lui Catherine Zeta-Jones și Aaron Eckhart.

«Solino» (2002)

dramă, comedie

IMDb: 7,4/10
Rotten Tomatoes: 88%
Режиссёр: Fatih Akin

Încă o comedie dramatică despre emigranţii cu rădăcini italiene, dar de astă dată regizată de germanul de origine turcă Fatih Akin. Doi fraţi din orăşelul Solino ajung de mici copii în Germania, unde familia lor deschide prima pizzerie din regiunea Ruhr. Fraţii se maturizează trecând printr-o serie de evenimente diverse, obţin libertatea, se îndrăgostesc, se ceartă. Rolul principal al chipeşului Giancarlo a fost interpretat de Moritz Bleibtreu.

«Les émotifs anonymes»/«Romanticii anonimi» (2010)

comedie romantică

IMDb: 6,9/10
Rotten Tomatoes: 86%
Режиссёр: Jean-Pierre Ameris

Comedie tipică franceză uşoară aşa cum le-am îndrăgit. O franţuzoaică timidă şi drăguţă se angajează la o fabrică de ciocolată. Cu ajutorul terapiei de grup ea încearcă să îmbunătăţească calitatea dulciurilor pentru a salva fabrica de faliment. Pentru acest rol actrița Isabelle Carre a fost nominalizată la principalul premiul francez de cinematografie „Cesar” pentru cel mai bun rol feminin. Celebrul belgian Benoit Poelvoorde, omul de afaceri nesigur pe sine, care merge cu regularitate la psihanalist, a rămas fără premii de astă dată.

«Trip to Italy»/«Călătorie în Italia» (2014)

comedie, dramă

IMDb: 6,7/10
RottenTomatoes: 87%
Режиссёр: Michael Winterbottom

Continuarea proiectului extraordinar „Trip” / „Călătoria” din 2010 pentru amatorii călătoriilor gastronomice, peisajelor pitoreşti şi a ospitalităţii fără margini. În prim plan apare duetul minunat Steve Coogan și Rob Brydon, actori britanici, prieteni la cataramă. Ei studiază în continuare restaurante, hoteluri, automobile şi bucătăria Europei cu o notă de sarcasm şi parodie la cineaştii cu renume.

Proiectul există în două variante – de lung metraj şi serial televizat, apropo, care nu a luat sfârşit deocamdată!

«Trip to Spain»/«Călătorie în Spania» (2017)

comedie, dramă

IMDb: 6,6/10
Rotten Tomatoes: 82%
Режиссёр: Michael Winterbottom

O altă continuare a proiectului „Trip” sub formă de film de lung metraj și serial televizat. În timp ce noi urmărim călătoria captivantă a celor doi eroi în Spania, Michael Winterbottom cu echipa sa realizează un nou proiect în Grecia, pe care-l aşteptăm cu nerăbdare.

Apropo, interpretul unuia dintre rolurile principale, Rob Brydon a fost nominalizat la premiul BAFTA pentru cel mai bun rol masculin în 2018.

«Haute Cuisine»/«Les saveurs du Palais»/«Bucătarul preşedintelui» (2012)

comedie, film biografic

IMDb: 6,4/10
Rotten Tomatoes: 68%
Режиссёр: Christian Vincent

Hortensia, un bucătar-şef cunoscut şi nespus de solicitat, este invitată să gătească pentru preşedintele republicii. Cei de la palat gătesc bucate mai puţin gustoase – invidie şi beţe-n roate. Este un film bazat pe istorie reală. Autorii s-au inspirat din istoria primei şi ultimei femei, care a gătit pentru preşedintele Franţei Francois Mitterand.

Actrița Catherine Frot a fost nominalizată la principalul premiu francez în cinematografie „Cesar” pentru cel mai bun rol feminin.

«Le Chef»/«Bucătar-şef» (2012)

comedie, dramă

IMDb: 6,7/10
Rotten Tomatoes: 47%
Режиссёр: Daniel Cohen

Multe comedii franceze nu strică, mai ales când vine vorba despre unul din rolurile magnifice ale lui Jean Reno! De astă dată talentatul actor apare în rol de bucătar-şef, căruia îi face viaţa amară fiul proprietarului restaurantului, la care lucrează. Miza este mare – dacă eroul nu va face faţă, va pierde o steluţă şi locul la restaurant.

Dar îi vine în ajutor un ratat pasionat de haute cuisine. Cândva a fost dat afară de la mai multe restaurante, iar acum este zidar la un azil de bătrâni, în paralele îmbunătăţeşte meniul din cantina acestuia.
Premiera a avut loc la Festivalul de film de la Berlin.

Vizionarea filmelor de mai sus pe stomacul gol este contraindicată!

(6465)

comments powered by HyperComments
Lev Riseman

Critic de film

Alte articole la aceiaşi temă