10 filme despre sport, demne de atenție (doar anul 2019) - Om Activ

10 filme despre sport, demne de atenție (doar anul 2019)

11655 / 31.12.2019
Anul 2019 a fost marcat de evenimente incredibile în cinematografia mondială.

Finala francizei „Avengers”, de care mulţi s-au plictisit deja, a depășit încasările filmelor „Avatar” și „Titanic” de James Cameron și a înregistrat cele mai mari încasări din istoria cinematografiei (aproape 3 miliarde de dolari). Tarantino a realizat unul dintre cele mai bune filme din cariera sa fără participarea fraților Weinstein. Continuarea „Terminatorului” a fost un eșec total. Premiul Mare la Cannes i-a revenit dramei sociale sud-coreene „Paraziții”; iar la Veneția – filmului bazat pe celebrele benzi desenate despre Batman „Joker”. Woody Allen a obţinut în judecată drepturile asupra filmului mult așteptat de la Amazon Prime și a început filmările la următoarea peliculă.

Mini-serialul HBO „Cernobîl”, o dramă realistă despre relații „Istorie matrimonială” și filmul „Irlandezul” de 3,5 ore semnat de Martin Scorsese difuzat pe Netflix, un film despre zombi de Jim Jarmusch…

În acest an au fost lansate mai puține filme despre sport, iar noi le-am ales pe cele care merită atenţie.

«Ford v Ferrari»

dramă, sport
Regizor: James Mangold
IMDb: 8,3/10
Rotten Tomatoes: 92%

Adrenalină şi viteze extreme. Filmul este bazat pe evenimente reale despre confruntarea dintre Ferrari şi Ford la campionatul mondial de curse de 24 de ore Le Mans, desfăşurat în Franţa la mijlocul anilor ’60. În distribuţie – favoriţii publicului Matt Damon și Christian Bale, care, ca de obicei, înainte de filmări a slăbit cu mai mult de 30 kg, deși a promis că nu va mai face acest lucru.

Dar cel mai important rol i-a revenit supercarului câștigător Ford GT, creat de constructorul auto american Shelby.

«Fighting with My Family»/«Lupta cu familia mea»

biografie, dramedy
Regizor: Stephen Merchant
IMDb: 7,1/10
Rotten Tomatoes: 92%

O comedie despre obsesia unei familii britanice nu prea exemplare din provincie pentru o distracţie tipic americană – wrestling. Fratele şi sora Zach și Saraya visează să devină luptători de wrestling, iar visul devine realitate când în satul lor vine un expert al companiei Media World Wrestling Entertainment. În distribuţie Nick Frost și Dwayne „Rock” Johnson.

Antoine Griezmann: The Making of a Legend/Antoine Griezmann: formarea legendei

documentar, sportiv
Regizor: Alex Dell
IMDb: 6,5/10

Documentar de pe Netflix, în care, cu ajutorul cronicilor și interviurilor, relatează istoria fotbalistului francez, atacantul FC Barcelona și a echipei naționale a Franței.

„Micul Prinț” Antoine Grismann (înălțimea sa este de numai 176 cm) – campion mondial 2018 și medaliat cu argint la Campionatul European 2016. În adolescenţă Antoine a fost refuzat de toate academiile de juniori, dar a ţinut să le demonstreze cu tot dinadinsul scepticilor că scopul este mai important decât indicii fizici ai corpului bolnăvicios.

Formula 1: Drive to Survive/Formula 1: Pilotează pentru a supravieţui

documentar, sportiv
IMDb: 8,6/10

Ce se află în spatele cortinei curselor „Formula 1” – curse de clasă superioară pe automobile cu roţi deschise – în 10 filme documentare a gigantului Netflix. Serialul are în prim-plan competiţiile din anul 2018 de la prima până la ultima cursă a sezonului, demonstrează viața particulară a idolilor și ceea ce se întâmplă în interiorul echipelor.

This Is Football/Acesta-i fotbalul

documentar, sportiv
IMDb: 8,5/10

Serialul Amazon Prime despre miracolul fotbalului în șase serii. De exemplu, episodul final îl are în prim-plan pe Lionel Messi, declarat ca fiind unul dintre cei mai buni fotbaliști ai contemporaneităţii și unul dintre cei mai buni jucători din toate timpurile. De asemenea, în cadru apare fotbalul în Africa de Sud, Islanda, Japonia și chiar Rwanda.

Diego Maradona

documentar, sportiv, biografie
Regizor: Asif Kapadia
IMDb: 7,7/10
Rotten Tomatoes: 88%

Portretul unei legende a fotbalului – argentinianului carismatic Diego Maradona, restabilit din 500 de ore de filmări de arhivă. Premiera filmului britanic pe canalul HBO a avut loc în afara concursului Festivalului de film de la Cannes.

Rodman: For Better or Worse

documentar, istoric, biografic
Regizor: Todd Kapostasi
IMDb: 7,5/10

Biografia americanului extravagant Denis Rodman, fost jucător de baschet, care a evoluat pentru diferite cluburi NBA și de cinci ori campion. Pe site-ul NBA se sugerează că Rodman este cel mai bun recuperator din istoria baschetului. Rodman are un mare succes şi în industria divertismentului fiind actor și wrestler.

Filmul a făcut parte din ciclul „30 de evenimente în 30 de ani” realizat de compania ESPN despre cele mai curioase evenimente din lumea sportului din SUA. Printre celebritățile care apar în cadru sunt colegul din echipa Chicago Bulls, jucătorul de baschet Michael Jordan, precum și actorul și cântăreața Jamie Foxx.

The Art of Self-Defense/Arta autoapărării

dramă, thriller
Regizor: Riley Stearns
IMDb: 6,7/10
Rotten Tomatoes: 84%

Casey, un tânăr contabil, rol interpretat de fermecătorul Jesse Eisenberg, este atacat de o bandă de motocicliști. Tânărul snopit în bătaie se înscrie la o secţie de karate la un sensei misterios ca să se poată apăra în viitor.

Giants Being Lonely

dramă, sport
Regizor: Greer Patterson
IMDb: 5/10
Rotten Tomatoes: 80%

Dramă sportivă despre formarea a doi jucători de baseball de la o echipă școlară de succes și prietena lor Carolina. Succese şi eşecuri, viaţă intimă, singurătate, omor şi baseball.

Premiera a avut loc în cadrul programului paralel „Orizonturi” la Festivalul de film de la Veneţia. Unul din interpreţii rolului principal a fost nominalizat la categoria Cel mai bun rol.

Ride Like a Girl/În goană după vânt

dramă, sport
Regizor: Rachel Griffiths
IMDb: 7,3/10
Rotten Tomatoes: 65%

Film artistic, bazat pe evenimente reale. Este istoria lui Michelle Payne, prima fată care a câștigat prestigiosul turneu de hipism din Australia, la Cupa Melbourne.

Michelle a riscat totul, chiar și viața sa, și a obţinut victoria.

(11655)

comments powered by HyperComments
Lev Riseman

critic de film

Alte articole la aceiaşi temă