10 cele mai delicioase filme despre bucate, care te vor inspira la isprave culinare - Om Activ

10 cele mai delicioase filme despre bucate, care te vor inspira la isprave culinare

7519 / 28.07.2016
Bucătăria şi cinematografia au în comun nu doar popcornul. Ne-am convins de asta când am alcătuit un top al celor mai bune filme despre culinărie. Dar n-o citi pe stomacul gol!

Aripă sau picior / L’aile ou la cuisse
(Franţa, 1976)

MV5BMTc0MjI1NDYxMF5BMl5BanBnXkFtZTcwNDM2MjUxMQ@@._V1_

Comedie de aventură şi gastronomie, regizată de Claude Zidi, cu ilustrul Louis de Funes în rolul principal, despre un degustător profesionist şi fermecătorul său fiu-clovn, care luptă cu fast-food-ul.

IMDB

Trailer

Ciocolata / Chocolat
(Marea Britanie, SUA, 2000)

MV5BMjA4MDI3NTQwMV5BMl5BanBnXkFtZTcwNjIzNDcyMQ@@._V1_

Melodramă de cult cu Juliette Binoche şi Johnny Depp, după vizionarea căreia li se va face poftă de ciocolată nu doar amatorilor de dulciuri.

Într-un orăşel liniştit din provincia franceză, Vianne deschide un o cofetărie neobişnuită, invitându-i pe vizitatori să încerce „o nouă plăcere”. Într-adevăr, cei care i-au păşit pragul o dată, se întorc iar şi iar pentru a se lăsa copleşiţi de farmecul ciocolatei. Secretul succesului lui Vianne se ascunde nu doar în ingrediente, dar şi în iscusinţa de a ghici gustul cumpărătorilor. Însă abia atunci când în oraş apare Roux, ea începe să-şi înţeleagă propriile dorinţe.

IMDB

Trailer

Ratatouille
(SUA, 2007)

MV5BMTMzODU0NTkxMF5BMl5BanBnXkFtZTcwMjQ4MzMzMw@@._V1_SY1000_CR0,0,674,1000_AL_

Film animat, care te inspiră să mergi la bucătărie şi să prepari cel puţin o omletă. Eroul principal, şobolanul Remy, are un simţ deosebit al gustului şi mirosului. Este gata să-şi rişte viaţa pentru a privi show-ul culinar preferat şi a face rost de condimentele necesare pentru bucate. El trăieşte împreună cu semenii săi, care nu-l înţeleg şi nu acceptă talentul său culinar.

IMDB

Trailer

Julie şi Julia: reţeta fericirii / Julie & Julia
(SUA, 2009)

MV5BMzA4NjA2NjI2NV5BMl5BanBnXkFtZTcwOTEzNzI2Mg@@._V1_SY1000_CR0,0,672,1000_AL_

Dramă biografică a  Norei Ephron după memoriile lui Julie Powell, care în 2005 a editat cartea «Julie and Julia: 365 Days, 524 Recipes, 1 Tiny Apartment Kitchen», scrisă în baza propriilor notiţe din blogul ei

În carte se intersectează două istorii culinare incredibile. Prima a Juliei Child, soţia unui diplomat, care se plictiseşte şi decide să frecventeze şcoala culinară, astfel devine bucătar renumit în întreaga lume. Ca să nu stea acasă, Julia cu prietenele sale deschide cursuri culinare pentru tinerele gospodine şi scrie o carte de reţete „Cunoaşte măiestria bucătăriei franceze” pentru femeile, „care nu au slugi acasă”.

A doua istorie a lui Julie Powell, operator de call-centru, care peste decenii găseşte o ediţie a cărţii Juliei Child. Înţelegând că nu poate duce nimic la bun sfârşit, Julie îşi stabileşte scopul ca în 365 de zile să pregătească 524 de bucate din cartea cu reţete, iar toate victoriile şi înfrângerile sale în lupta culinară le scrie pe un blog.

IMDB

Trailer

Gong fu a bucătarilor / Gong fu chu shen
(Hong Kong, 2009)

MV5BOTE0MWNkZDEtMDVlYi00Njg3LThhZTEtODhjOWIwNmUxYjc4XkEyXkFqcGdeQXVyMjg0MTI5NzQ@._V1_SY1000_CR0,0,708,1000_AL_

Bucătăria chinezească e la fel de interesantă ca şi cultura chineză. Ea este una dintre cele mai mari contrastante din lume. O puteţi cunoaşte mai îndeaproape, într-un amestec de gonf fu, în filmul de acţiune cu Sammo Hung în rolul principal. Bucătarul de la sat Wong Yee, eroul principal, îl instruieşte pe tânărul Ken’ichi Lung Kin înainte de lupta cu bucătarul-şef în „Palatul imperial” cu titlu de bucătar principal.

IMDB

Trailer

Gustul vieţii / No Reservations
(SUA, 2007)

MV5BMTI1NzQ5MzU1OV5BMl5BanBnXkFtZTcwNzExODU0MQ@@._V1_

O melodramă culinară despre greutăţile existente la o bucătărie mare, când se prepară un număr mare de bucate concomitent.

Este istoria unui roman la serviciu, adică la bucătărie, însoţit de bucate gustoase şi de un soundtrack pe măsură.

IMDB

Trailer

Bucătărie din suflet / Soul Kitchen
(Germania, Franţa, Italia, 2009)

MV5BZDg3MGIyYWEtOGRkYS00NWY5LWI3MDctMDY1NWJjZDlkOGE1XkEyXkFqcGdeQXVyNDk3NzU2MTQ@._V1_SY1000_CR0,0,707,1000_AL_

Comedie culinară de viaţă despre întorsăturile vieţii şi despre bucate gustoase. Zinos este proprietarul micului restaurant „Bucătărie din suflet”, unde se vinde mâncare simplă, perişoare şi cartofi pai. El nu aducea un venit mare, dar Zinos îl adora. Dar într-o bună zi, totul se schimbă: iubita l-a părăsit, fratele iese din închisoare, îl vizitează inspecţia sanitară, iar după ea şi poliţia fiscală. Restaurantul riscă să fie închis şi există o singură soluţie: să invite cel mai bun bucătar-şef, care îl va ajuta pe Zinos să transforme restaurantul în cel mai la modă local din Hamburg.

IMDB

Trailer

Călătoria/ The Trip
(Marea Britanie, 2010)

MV5BNDEzMTM1OTM4M15BMl5BanBnXkFtZTcwMTE3MDcxNQ@@._V1_SY1000_CR0,0,674,1000_AL_

Film-dialog cu umor englezesc rafinat şi cu bucătărie gustoasă. Jurnalistul Steve are sarcina să alcătuiască un top al celor mai bune localuri din nordul Angliei.  Iniţial, Steve planifica să-şi ia şi iubita în călătorie, însă relaţia lor a intrat în impas, de aceea, nu-i rămâne decât să-şi invite un vechi prieten – comediantul Rob. Toată săptămâna, cât se află împreună, ei se întrec la vorbe şi gustă zeci de bucate dintre cele mai delicioase.

IMDB

Trailer

Bucătar pe roţi / Chef
(SUA, 2014)

MV5BMTY5NTYzNTA1M15BMl5BanBnXkFtZTgwODIwODU1MTE@._V1_SY1000_CR0,0,680,1000_AL_

O excelentă sursă de inspiraţie, despre simplii muncitori, care ajung să fie oameni de succes, plini de armonie şi care şi-au găsit fericirea în familie şi îndeletnicirea lor.

Subiectul peliculei se axează pe bucătarul-şef excentric Carl Casper, care a rămas fără serviciul său la un restaurant vestit din Los Angeles. Atunci Carl decide să-şi deschidă un bufet pe roţi, pentru a căuta inspiraţie culinară şi a restabili relaţiile cu familia.

IMDB

Trailer

Condimente şi pasiune / The Hundred-Foot Journey
(SUA, India, EAU, 2014)

MV5BMTQ3Mjg2MTE4M15BMl5BanBnXkFtZTgwMzcyNDMwMjE@._V1_SY1000_CR0,0,687,1000_AL_

Film impresionant, care abundă în vorbe de duh. „Se interzice să fii nervos, când prepari sosul olandez: gălbenuşurile vor simţi asta şi nu se vor bate bine”. Expresia „Vrei să găteşti, învaţă să ucizi” ar fi putut deveni sloganul filmului.

O familie de emigranţi din India ajung în orăşelul Province, unde decis să deschidă un restaurant cu bucătărie indiană. Dar în vecinătate se află vestitul restaurant „Salcia” – bastionul tradiţiilor culinare franceze, proprietara căruia, Madam Mallory, cel mai mult pe lume, se mândreşte cu faptul că restaurantul său s-a învrednicit de o stea Michelin. Iniţial Madam Mallory nu-şi ascunde nemulţumirea în legătură cu vecinătatea induşilor gălăgioşi cu obişnuinţe exotice. Dar treptate lupta pentru clienţi dintre cele două restaurante este înlocuită cu o pace şubredă, în special, când se află că tânărul bucătar-emigrant Hassan are un gust rafinat şi un talent de culinar înnăscut. Tânărul însuşeşte reţetele bucătăriei franceze cu aceeaşi uşurinţă ca şi secretele mirodeniilor indiene.

IMDB

Trailer

(7519)

comments powered by HyperComments
Vera Borcuta

cinefil

Alte articole la aceiaşi temă