12 cele mai bune roluri ale lui Matthew McConaughey (nu-mi vine să cred că are deja 50 de ani) - Om Activ

12 cele mai bune roluri ale lui Matthew McConaughey (nu-mi vine să cred că are deja 50 de ani)

929 / 06.11.2019
Incredibil dar luni actorul Matthew McConaughey şi-a marcat jubileul de 50 de ani! În timp ce așteptăm lansarea noului film cu gangsteri în regia lui Guy Ricci „Gentlemen” în care McConaughey va juca rolul principal (va fi lansat pe marile ecrane în februarie 2020), vom relata despre viața actorului și cele mai interesante lucrări ale sale.

Matthew s-a născut, a copilărit și a absolvit școala în statul Texas. Dar nu a dat dovadă de interes faţă de afacerea petrolieră a tatălui său (doi frați ai săi au ales această cale), el a schimbat anturajul şi a plecat în Australia, unde spăla vasele şi curăţa coteţele găinilor. Odată revenit acasă, McConaughey s-a înscris la universitate pentru a studia dreptul. Dar cu puţin timp înainte de examenul de absolvire, viaţa sa ia o nouă întorsătură, el s-a transferat la specialitatea „Cinematografie”. Spune că l-a motivat bestsellerul „Cel mai vestit vânzător din lume” al autorului american Og Mandino.

Cum a ajuns Matthew în cinematografie? El spune că s-a pomenit în locul potrivit la timpul potrivit, în cazul lui – la un bar de hotel.

«Dazed and Confused» (1993)

comedie

IMDb: 7,6/10
Rotten Tomatoes: 91%
Regie: Richard Linklater

Cariera actorului a început cu vestita expresie „Alright, alright, alright” („Minunat, minunat, minunat”), pe care de multe ori a repetat-o în interviurile acordate.

Matthew cu plete lungi şi mustaţă a primit atunci doar 300 de rânduri de scenariu, iar filmul despre viaţa elevilor de liceu a devenit o lucrare clasică de cult.

Mcconaughey a colaborat cu Linklater încă de două ori, dar nu la cele mai bune lucrări ale regizorului: drama criminală „Newton Boys” (1998, IMDb: 6,8/10 + Rotten Tomatoes: 88%) şi comedia criminală „Bernie” (2011, IMDb: 6,1/10 + Rotten Tomatoes: 63%).

«Time to Kill» (1996)

dramă criminală, thriller

IMDb: 7,5/10
Rotten Tomatoes: 66%
Regie: Joel Schumacher

Este un thriller juridic complex despre confruntarea dintre un avocat și un procuror, realizată în baza romanul lui John Grishem. Apare pe banca banca acuzaţilor un bărbat care i-a omorât pe violatorii fiicei sale, care au fost eliberați din închisoare pe cauțiune. Numeroasele celebrităţi din distribuţie (Sandra Bullock, Samuel L. Jackson, Ashley Judd, Kevin Spacey, Donald Sutherland) nu au eclipsat rolul lui McConaughey în film. Cel mai puternic joc al actorului se dezvăluie în monologul final. Pentru acest film, Matthew a fost nominalizat la Chicago Film Critics Association Awards în categoria „Actor promițător”. Nu a fost distins cu acest premiu, dar a luat MTV Movie + TV Awards pentru cea mai revoluţionară actorie.

«Contact» (1997)

dramă, mistică, fantastică

IMDb: 7,4/10
Rotten Tomatoes: 63%
Regie: Robert Zemekis

Duetul lui Matthew cu Jodie Foster în adaptarea romanului omonim al astronomului Carl Sagan despre spațiu și civilizații extraterestre. Pentru acest film actorul a fost nominalizat la Blockbuster Entertainment Awards 1998 la categoria „Actor ales de dramă”.

«Amistad» (1997)

dramă istorică

IMDb: 7,3/10
Rotten Tomatoes: 77%
Regie: Steven Spielberg

În drama istorică, filmată după evenimente reale, despre revolta sclavilor pe nava „Amistad” McConaughey apare doar în roluri episodice, dar ne-a plăcut mult. Protagoniştii filmului sunt Morgan Freeman și Anthony Hopkins.

«EDtv» (1999)

comedie, dramă

IMDb: 6,1/10
Rotten Tomatoes: 64%
Regie: Ron Howard

Această comedie este o adaptare a filmului canadiano-francez „Louis 19, le roi des ondes”. Subiectul se axează pe un reality-show, care 24/24 difuzează viaţa lui Ed, un om de rând, interpretat de M. Show-ul plictisitor este sortit eşecului până când la show apare fratele lui Ed, intepretat de Woody Harrelson. Apropo, asta s-a întâmplat cu 15 ani înainte de primul sezon al „True Detective”!

«Reign of Fire» (2002)

film fantastic de acţiune

IMDb: 6,2/10
Rotten Tomatoes: 42%
Regie: Rob Bauman

În filmul despre trezirea dragonilor în metroul din Londra, McConaughey apare alături de maestrul transformărilor Christian Bale. Bănuiesc că la filmări Matthew s-a molipsit de la Christian de acest talent. Pentru rolul cowboyului bolnav de SIDA, care i-a adus Oscarul, în 2013 Matthew a slăbit cu 22 de kilograme, iar pentru rolul său în drama criminală „Gold” s-a îngrăşat cu 20.

«Magic Mike» (2012)

comedie-dramă

IMDb: 6,1/10
Rotten Tomatoes: 80%
Regie: Stephen Soderberg

Nu ne judecaţi prea aspru, dar ne place acest film regizat de Stephen Soderberg despre prietenia între bărbaţi şi rutina dansatorilor de striptease. Nu doar noi am apreciat acest duet, McConaughey cu Channing Tatum au avut un mare succes la public.

«Mud»(2012)

dramă

IMDb: 7,4/10
Rotten Tomatoes: 97%
Regie: Jeff Nichols

În opinia criticilor, anume acest film despre prietenia adolescenților cu o persoană misterioasă care se ascunde de cineva și așteaptă o întâlnire cu cineva a devenit un punct de cotitură în cariera lui McConaughey, care în anii 2000 apare doar în comedii romantice de mâna a doua.

«Dallas Buyers Club» (2013)

dramă biografică

IMDb: 8,0/10
Rotten Tomatoes: 93%
Regie: Jean-Marc Valais

„Mad” a fost de bun augur pentru Matthew pentru că peste un an apare într-un nou film pentru care a fost distins cu două premii: Oscar pentru Cel mai bun rol masculin de primi plan și Globul de Aur pentru Cel mai bun rol dramatic. Filmul se bazează pe evenimente reale și relatează istoria unui cowboy care luptă cu SIDA. De fapt această peliculă s-a ales cu numeroase distincţii. Vizionaţi-l.

«The Wolf of Wall Street» (2013)

biografie, dramă, comedie

IMDb: 8,2/10
Rotten Tomatoes: 75%
Regie: Martin Scorsese

Nu puteam să omitem rolul episodic al lui Matthew în drama criminală după evenimente reale regizată de Martin Scorsese. El apare în cadru doar pentru câteva minute, însă publicul va ţine minte pentru mult timp cum acesta repeta mantra lovindu-se cu pumnul în piept.

«Interstellar» (2014)

<strongaventură, dramă, fantastică

IMDb: 8,6/10
Rotten Tomatoes: 72%
Regie: Christopher Nolan

În acest film de science fiction al celui mai mare autor al contemporaneităţii Christopher Nolan, McConaughey cutreieră Cosmosul şi alte planuri ale existenţei pentru a salva omenirea. Cele mai multe premii i-au revenit compozitorului Hans Zimmer, care a compus coloana sonoră, dar McConaughey a primit ceva mult mai valoros, lumea a recunoscut că actorul poate juca roluri dramatice.

«True Detective» (2014)

dramă criminală, mistică

IMDb: 9/10
Rotten Tomatoes: 78%
Regie: Nick Pizzolato

McConaughey și Harrelson apar din nou împreună pe ecran. În 2012, sunt interogaţi separat doi detectivi, care în 1995 au investigat dosarul 419 despre crime rituale. În paralel, regizorul ne arată și vânătoarea maniacului, dar după prima serie, spectatorul înțelege deja mesajul lui Pizzolato: nu doar un ucigaș nemilos are păcate, ci fiecare om. Pentru rolul detectivului Rast Cole în această mini-serie, Matthew a fost nominalizat la Globul de Aur în 2015.

Matthew a avut încă o apariţie cameo în episodul 13 din sezonul trei al „Sex and the city” – acolo actorul a fost invitat pentru rolul lui Mister Big.

Un alt cameo apare în trailerul unei proaspete comedii Netflix „Between Two Ferns: The Movie”.

Apariţia lui Matthew în spoturile publicitare pentru automobilele Lincoln Motor Company au fost parodiate de Jim Carrie în show-ul popular de televiziune „Saturday Night Live”.

Original

Parodie

Creatorii serialului comedie în desene animate „Family Guy” au făcut glume pe seama lui McConaughey de 5 ori! Dar nu le căuta pe Youtube. Serios, să nu faci asta!

(929)

comments powered by HyperComments
Lev Riseman

critic de film

Alte articole la aceiaşi temă