12 filme despre marii sportivi, inspirate din evenimente reale - Om Activ

12 filme despre marii sportivi, inspirate din evenimente reale

5316 / 17.11.2017
Ce te poate motiva mai bine, decât o istorie reală a campionilor şi oamenilor puternici cu duhul? Asta zicem şi noi.

Bruce Lee: Naşterea Dragonului / Birth of the Dragon (2016)

IMDb: 4,8

„Nașterea Dragon” relatează despre un scurt episod din viaţa legendarului maestru de arte marțiale, care s-a întâmplat cu zece ani înainte de moartea sa. Atunci popularitate învățăturii lui Bruce abia îşi lua avânt în America, iar el încă nu devenise un star de cinema.

Filmul prezintă confruntarea dintre Lee şi călugărul Von Jack Man, care a sosit în America, pentru a-i da de înţeles lui Bruce Lee că artele marţiale nu trebuie să devină cunoscute publicului larg.

Trailer

Mary Kom (2014)

IMDb: 6,8

Film bazat pe istoria reală a sportivei indiene Mary Kom, de 5 ori campioană mondială la box, premiată la Jocurile Olimpice şi mamă a trei copii.

Da, există filme indiene care te cutremură şi fără arhicunoscutele cântece şi dansuri. Protagonista Priyanka Chopra s-a dedicat întru totul acestui rol şi a demonstrat o condiţie fizică formidabilă.

Trailer

Cineva acolo sus mă iubeşte / Somebody Up There Likes Me (1956)

IMDb: 7,5

Dramă biografică a lui Robert Wise despre pugilistul Rocky Graziano, cu una din cele mai puternice lovituri la categoria medie de greutate din întreaga istorie a boxului. Pelicula relatează despre cariera boxerului din fragedă copilărie, despre problemele sale cu legea şi renaşterea lui după ce a fost eliberat din închisoare.
Filmul a fost distins cu două premii Oscar – pentru cea mai bună imagine şi pentru cele mai bune decoruri. Protagonistul filmului este Paul Newman.

Trailer

Taurul furios / Raging Bull (1980)

IMDb: 8,2

Dramă biografică regizată de Martin Scorsese despre campionul mondial la categoria medie de greutate Jake LaMotta. Este un film legendar despre ascensiunea sportivului, dar şi despre viaţa sa personală. În peliculă sunt demonstrate complexele lui LaMotta în viaţa cotidiană şi înverşunarea de pe ring, care mai târziu au format un amalgam încurcat de temeri şi ambiţii.

Robert De Niro a fost distins cu premiul Oscar pentru cel mai bun rol masculin, iar filmul s-a învrednicit de statuetă şi pentru „cel mai bun montaj”.

„Taurul furios” a devenit cel mai de succes film cu tematică sportivă după „Rocky”.

Trailer

Luptătorul / The Fighter (2010)

IMDb: 7,8

Încă o dramă biografică, regizată de David O. Russell despre viaţa campionului mondial la box Micky Ward supranumit „Irlandezul”. Ascensiunea lui Ward a fost foarte asemănătoare cu cea a legendarului Rocky. Suferind o serie de eşecuri şi înfrângeri, Micky a reuşit să se întoarcă pe ring. Antrenor i-a devenit fratele său Dicky Eklund, fost boxer, cariera căruia a eşuat din cauza pasiunii pentru droguri. Ajutorul fratelui, dragostea iubitei, grija mamei sale şi dorinţa incredibilă de a obţine victorie l-au adus pe Ward pe piedestalul mondial.

Trailer

Fără limită / Without Limits (1998)

IMDb: 7,2

Istoria succeselor sportive ale alergătorului Steve Prefontaine, care a fost campion, întruchipare vie a visului american şi deţinător al tuturor recordurilor. În anii ’70 el a stabilit şapte recorduri pe distanţe de la 2000 până la 10 000 metri fiind instruit de antrenorul Bill Bowerman. Faima lui poate fi comparată doar cu celebritatea unui rock-star cu milioane de admiratori.

În film este demonstrată deosebit de interesant relaţia dintre Prefontaine şi antrenorul său, precum şi voalat apare istoria apariţiei firmei Nike.

Trailer

Atletu (2009) 

IMDb: 6,7

Dramă biografică despre Abebe Bikila, primul african, care a cucerit medalia de aur la Jocurile Olimpice şi apoi în repetate rânduri a avut acelaşi succes. În urma unui accident rutier grav s-a întrerupt cariera sa sportivă. Această istorie accentuează că viaţa niciodată nu se sfârşeşte şi mereu există o ieşire demnă din orice situaţie.

Trailer

„Carele de foc” / Chariots of Fire (1981)

IMDb: 7,2

Drama lui Hugh Hudson. În film se relatează istoria lui Harold Abrahams, sprinter de origine evreiască, student de la Cambridge. Tânărul este nevoit să depăşească prejudecăţile antisemite ale societăţii de dragul dreptului de a lupta la sprint pe distanţa de 100 de metri. La Jocurile Olimpice 1924 de la Paris el concurează cu atletul scoţian Eric Liddell. Bătălia dintre ei se ducea nu doar în plan sportiv, dar şi spiritual, în care se dădea o luptă între viziunile umane asupra lumii. Pelicula ne-a impresionat atât de mult încât i-am dedicat un articol aparte.

Trailer

Soul Surfer (2011)

IMDb: 7,1

Film biografic despre viaţa surferului Bethany Hamilton, care din copilărie a fost pasionată de încălecarea valurilor, dar la 13 ani lângă litoralul de nord al Kauai a fost atacată de un rechin. Era cât pe ce să-şi piardă viaţa, dar a rămas fără mâna stângă. Puterea de voinţă şi caracterul dârz au făcut-o să încalece din nou valurile şi să participe la competiţiile de amploare.

Trailer

Renăscut din cenușă / Cinderella Man (2005)

IMDb: 8,0

Din nou Ron Howard şi un film bazat pe biografia boxerului american James Braddock. După ce a suferit o serie de înfrângeri, boxerul de categorie grea, Jim Braddock este nevoit să se retragă de pe ring. În timpurile Marii crize economice, Braddock se apucă de orice lucru, doar ca să-şi poată hrăni familia. Dar încă mai speră să revină în ring. Într-o bună zi i se oferă o asemenea şansă.

Trailer

Triumful / The Greatest Game Ever Played (2005)

IMDb: 7,5

În peliculă se relatează despre evenimentele produse la campionatul de golf US Open 1913. Atunci, un tânăr necunoscut de nimeni Francis Ouimet, considerat outsider, l-a învins zdrobitor pe campionul absolut Harry Vardon, considerat de neînvins. L-a învins elegant, stilat şi cu un simţ rafinat al umorului.

Trailer

Invincibilul / Invictus (2009)

IMDb: 7,4

Dramă istorico-sportivă regizată de Clint Eastwood despre vremurile căderii apartheidului, când Africa de Sud a găzduit Cupa mondială de rugby în anul 1995. Atunci Nelson Mandela era la primul mandat prezidenţial, cel care încercase pe toate căile să pună capăt neînţelegerii îndelungate dintre populaţia albă şi de culoare a ţării.

Trailer

(5316)

comments powered by HyperComments
Vera Borcuta

cinefil

Alte articole la aceiaşi temă