13 filme extrem de apreciate despre pictori, mai puţin cunoscute publicului larg - Om Activ

13 filme extrem de apreciate despre pictori, mai puţin cunoscute publicului larg

5600 / 23.03.2020
Am pregătit o listă tematică pentru cei interesați de artă, care iubesc filmele bune – majoritatea au fost distinse cu premii de prestigiu. Am descoperit cu stupoare că deocamdată nu a fost realizat un film despre viaţa şi creaţia lui Leonardo da Vinci.

„Andrei Rubliov”

(1966, dramă biografică istorică, 175 de minute)
IMDb: 8,2
Rotten Tomatoes: 95%
Regie: Andrei Tarkovski

Istoria Rusiei medievale din perspectiva unui călugăr iconograf este unul dintre cele mai importante filme ale regizorului legendar Andrei Tarkovski. Co-autorul scenariului este Andrei Koncealovski. În anul 1969, filmul a fost distins cu premiul presei internaționale la Festivalul de film de la Cannes și, până în prezent, este inclus în numeroase topuri ale celor mai bune lucrări cinematografice din lume. De vreme ce acum (în perioada carantinei) avem mult timp liber la dispoziţie, putem să vizionăm versiunea regizorală completă cu genericul „Patimile lui Andrei” – cronometraj 205 minute.

„Exit Through the Gift Shop”/”Ieşirea prin magazinul de suveniruri”

(2010, comedie documentară criminală, 87 de minute)
IMDb: 8
Rotten Tomatoes: 96%
Regie: Banksy

Un experiment cinematografic neobișnuit, care a trezit polemici aprinse în rândul criticilor de film, aceştia se întrebau dacă este vorba despre un film documentar sau pseudo-documentar?

Istoria este foarte confuză. filmul are în prim plan istoria francezului Terry Gretta, fascinat de arta graffiti americană. El se întâlnește cu pictorii de artă stradală și realizează filme despre ei, dar îi lipsește Banksy. Lucrurile se schimbă când Banksy îl găseşte pe regizor şi începe să-l ducă după sine. Terry devine pictorul Mr. Brainwash, iar spectatorii se întreabă: Nu cumva Terry este Banksy în carne şi oase?

La decernarea Premiilor Oscar (filmul a fost nominalizat la categoria „Cel mai bun documentar”), lumea se aștepta la prezența personală a lui Banksy, dar miracolul nu a fost să fie și pictorul anonim al contemporaneităţii nu ne-a onorat cu prezenţa.

„Loving Vincent”/”Van Gogh. Cu dragoste, Vincent”

(2017, biografic)
IMDb: 7,8
Rotten Tomatoes: 85%
Regie: Dorota Kobiela, Hugh Welchman

Un film unic în desene animate despre ultimele zile ale lui Vincent Van Gogh și primul film de animaţie din lume pictat cu vopsele de ulei pe plăci din lemn – în tehnica marelui pictor.

Este filmat parțial cu sprijinul platformei de crowdfunding Kickstarter, iar lucrările au fost realizate de 125 de pictori din lume. Proiectul a fost nominalizat pe merit la Premiul Oscar ca cel mai bun film de animație de lung metraj.

„Frida”

(2002, dramă biografică romantică, 123 de minute)
IMDb: 7,4
Rotten Tomatoes: 75%
Regie: Julie Taymor

Frida este o ecranizare a cărții biografice a Fridei Kahlo, una dintre cele mai cunoscute pictoriţe mexicane. Pentru acest rol, Salma Hayek a fost nominalizată la Premiul Oscar, Globul de Aur și BAFTA.

Iar filmul s-a învrednicit cu premiul „Oscar” pentru „Cea mai bună coloană sonoră” și „Cel mai bun machiaj”. În lucrarea cinematografică mai apar Geoffrey Rush, Antonio Banderas și Edward Norton.

„Pollock”

(2000, dramă, 122 de minute)
IMDb: 7
Rotten Tomatoes: 81%
Regie: Ed Harris

Ecranizarea biografiei pictorului american Jackson Pollock, stilul căruia nu poate fi confundat.

Este debutul regizoral al actorului Ed Harris, care a jucat rolul expresionistului abstract, pentru care a fost nominalizat pentru cel mai bun rol masculin de către Academia Americană de Film.

El nu a luat premiul, dar Oscar-ul i-a revenit actriței Marcia Gay Harden, pentru cel mai bun rol feminin secundar.

„At Eternity’s Gate”/”Van Gogh. În pragul eternității”

(2018, dramă biografică, 111 minute)
IMDb: 6,9
Rotten Tomatoes: 80%
Regie: Julian Schnabel

Rolul principal în filmul artistic despre viața marelui pictor olandez i-a revenit lui Willem Dafoe, nominalizat la „Leul de Aur” la Festivalul de film de al Veneţia, „Globul de Aur” și „Oscar”.

Ştiaţi că regizorul Julian Schnabel este pictor şi el, de exemplu, a pictat coperta albumului „By the Way” a formaţiei Red Hot Chilly Peppers.

„Goya’s Ghosts”/”Fantomele lui Goya”

(2006, dramă biografică istorică, 113 minute)
IMDb: 6,9
Rotten Tomatoes: 30%
Regie: Milos Forman

Ultimul film artistic al lui Milos Forman este versiunea în limba engleză a filmului spaniol.
Goya a fost pictorul oficial al curţii regale spaniole, dar lucrările sale preocupau activ sfânta inchiziţie. În rolurile principale apar Stellan Skarsgard, Natalie Portman (chiar două!) și Javier Bardem.

„Basquiat”

(1996, dramă biografică, 107 minute)
IMDb: 6,9
Rotten Tomatoes: 68%
Regie: Julian Schnabel

Un alt film al pictorului și regizorului Schnabel din lista noastră este dedicat vieții și activităţii pictorului de street-art Jean Michel Basquiat. I-a remarcat talentul Andy Warhall, pe care în peliculă îl redă legendarul muzician David Bowie.

Schnabel i-a cunoscut atât pe Warhall, cât şi pe Basquiat, fiind un membru cu drepturi depline al scenei de artă din New York, iată de ce nu poate fi pusă la îndoială veridicitatea descrierii acelei perioade.

„Girl with a Pearl Earring”/”Fata cu cercelul din perle”

(2003, dramă romantică, 100 minute)
IMDb: 6,9
Rotten Tomatoes: 72%

Filmul este o ecranizare a romanului omonim și este numit în cinstea faimoasei picturi, considerată Mona Lisa de Nord. Scarlett Johansson joacă rolul muzei de 16 ani a pictorului olandez Jan Vermeer (pentru acest rol a fost nominalizată la Globul de Aur). Rolul lui Vermeer a fost interpretat de Colin Firth, iar în episoade apar Tom Wilkinson și Cillian Murphy. Cele mai apreciate nominalizări și premii au fost lucrul cameramanului, coloana sonoră și costumele.

„Sin”/”Il peccato”/”Păcatul”

(2019, dramă biografică istorică, 134 de minute)
IMDb: 6,9
Regie: Andrei Koncealovski

Co-scenaristul filmului „Andrei Rubliov” Koncealovski a realizat un film despre sculptorul și pictorul italian Michelangelo Buonarroti, unul dintre cei mai mari maeștri ai Renașterii. Aceasta este o descriere a celei mai semnificative perioade din viața maestrului – pictarea Capelei Sixtine și a cavoului Papei de la Roma. Filmările au avut loc la Roma, Florența, Carrara și Toscana.

„Mr. Turner”/”William Turner”

(2014, dramă biografică istorică, 150 de minute)
IMDb: 6,8
Rotten Tomatoes: 97%
Regie: Mike Lee

O dramă istorică despre sfârşitul vieții celebrului marinist William Turner, prezentată la concursul principal al Festivalului de film de la Cannes. Tot acolo, protagonistul Timothy Spall a devenit laureatul premiului pentru cea mai bună actorie. Criticii mondiali au apreciat înalt pelicula, iar membrii Academiei Americane de Film l-au înaintat la 4 nominalizări, la fel ca reprezentanţii premiului BAFTA.

„Nightwatching”/Misterele „Rondului de noapte”

(2007, dramă biografică istorică, 141 de minute)
IMDb: 6,5
Rotten Tomatoes: 76%
Regie: Peter Greenaway

O viziune extravagantă asupra vieții și creaţiei genialului Rembrandt. În istoria creării picturii lui Rembrandt „Rondul de noapte”, pictorul și regizorul Peter Greenaway studiază relația pictorului cu creaţia sa şi societatea. În rolul lui Rembrandt apare actorul Martin Freeman („Hobbit”, precum și serialele „Sherlock”și „Fargo”). Filmul a fost nominalizat la „Leul de Aur ” la Festivalul de Film de la Veneţia.

„Surviving Picasso”/”Trăieşte viaţa cu Picasso”

(1996, dramă romantică istorică, 125 de minute)
IMDb: 6,4
Rotten Tomatoes: 32%
Regie: James Ivory

Viața lui Pablo Picasso în viziunea tinerei pictoriţe Francoise Gilot. Ei au făcut cunoştinţă la Paris în anul 1943, au trăit împreună 10 ani și au avut doi copii. Rolul lui Picasso a fost interpretat de Sir Anthony Hopkins, iar a lui Gilot de Natascha Mcelhone. După editarea cărţii de memorii despre viaţa cu Picasso, pictorul a încetat să comunice cu copiii săi.

(5600)

comments powered by HyperComments
Lev Riseman

critic de film

Alte articole la aceiaşi temă