7 filme ale Sofiei Coppola, pe care merită să le privești (unul din 2020) - Om Activ

7 filme ale Sofiei Coppola, pe care merită să le privești (unul din 2020)

2282 / 20.11.2020
Recent, serviciul de streaming AppleTV+ a lansat un film minimalist, dar captivant, al Sofiei Coppola, regizor, scenarist și producător – „On the Rocks” / „Ultima picătură”. De ce merită de vizionat, precum și o trecere în revistă a altor filme semnate de Coppola veți găsi în continuare.

„On the Rocks” / „Ultima picătură”

2020, aventură/dramedy, 96 de minute

IMDb: 6,5
Rotten Tomatoes: 86%

Laura primește avansul pentru un nou roman, dar nu are nici timp, nici puteri să-l finiseze. Zi de zi își duce cele două fiice la școală și acasă, iar în restul timpului stă la calculator într-un cabinet frumos amenajat cu bibliotecă și ferestre panoramice, dar nu este în stare să scrie nici un rând. Dean, soțul ei, adesea pleacă în deplasării, după care se comportă foarte ciudat, iar Laura fiind devastată este măcinată nu doar de sindromul impostorului și de criza de creație, dar și de suspiciunile că soțul o înșală.

Eroina își împărtăşeşte bănuielile cu taică-său Felix, care cândva și-a înșelat soția, pe mama Laurei, după care părinții ei au divorțat. El se întoarce la New York de la Paris pentru a-și susține fiica și își asumă rolul de detectiv, urmărindu-și ginerele cu o decapotabilă Alfa Romeo roșie de colecție, călătorind în Mexic și scoțând la iveală alte situații neașteptate pentru Laura.

Bill Murray este fascinant în rolul lui Felix. Se creează impresia că a intrat în acest film în rolul lui Don Juan din „Broken Flowers” / „Flori frânte” (2005) de Jim Jarmush. El știe absolut totul, de la ușierii hotelurilor de lux până la colecționari, flirtează discret cu chelnerițele și încearcă sincer să consolideze relația fiicei sale nu doar cu soțul, dar și cu ea însăși.

Lucrarea cinematografică este filmată pe peliculă, iar asta se vede clar, în special în scenele nocturne cu iluminare dinamică. Are toate șansele să fie nominalizat la premiul Oscar în aprilie 2021 pentru cea mai bună regie și scenariu original, iar Bill Murray – pentru cel mai bun rol masculin (aceasta este deja a treia colaborare dintre Sofia Coppola și Bill Murray). Filmul arată grozav pe ecranul televizorului, este potrivit pentru vizionare în singurătate sau cu omul drag, cu colegii și părinții.

„The Virgin Suicides” / „Virginele sinucigașe”

1999, dramă romantică, 97 de minute

IMDb: 7,2
Rotten Tomatoes: 77%

Subiectul este axat pe soarta a 5 surori, care au parte de o educație foarte dură. După ce una din ele își pune capăt zilelor, un grup de tineri din cartier devin obsedați de fetele rămase în viață.

Este filmul de debut de succes al lui Coppola. Ea a redat iscusit portretele personajelor principale, a descris în detalii istoriile lor și se creează impresia că le-a urmărit viața lor secretă.

„Lost in Translation” / „Rătăciți printre cuvinte”

2003, dramedy, 102 minute

IMDb: 7,7
Rotten Tomatoes: 95%

Personajele lui Scarlett Johansson și Bill Murray sunt doi americani cu o mare diferență de vârstă și statut social, care se întâlnesc la un hotel din Tokyo. Între ei se stabileşte o relație neobișnuită fără o notă de vulgaritate. Filmul ne ține în suspans și până la final ne rămâne să ghicim cu ce se va încheia relația.

Coppola a trecut cu succes peste „sindromul tradițional al celui de-al doilea film”, realizând cea mai bună lucrare din cariera sa. Sofia a fost distinsă cu premiul Oscar pentru scenariu, iar Bill Murray a fost nominalizat la Oscar pentru cel mai bun rol masculin, singurul din cariera sa extraordinară.

„Marie Antoinette” / „Maria Antoaneta”

2006, dramă istorică biografică, 203 minute

IMDb: 6,4
Rotten Tomatoes: 57%

Este mai mult decât un film. Maria Antoaneta poartă Converse și mănâncă prăjituri pe un fundal de muzică modernă și a căderii tragice a Versailles-ului.

„Somewhere” / „Undeva”

2010, dramedy, 97 de minute

IMDb: 6,3
Rotten Tomatoes: 71%

Vedeta de la Hollywood, interpretată de Stephen Dorff, trece prin cea mai ciudată perioadă din viață, când la el se mută cu traiul fiica lui de 11 ani, rol interpretat de Elle Fanning. Se alege cu fractură la braț, hipercarul Lamborghini negru se defectează, iar viața sa lipsită de griji este dată peste cap, toate merg de-a îndoaselea.

Filmul a luat Leul de aur la Festivalul de film de la Veneția în 2010.

„Beguiled” / „Tentație fatală”

2017, dramă militară/thriller / 93 de minute

IMDb: 6,3
Rotten Tomatoes: 79%

„Tentație fatală” este un roman ecranizat. Se lasă pradă tentației locuitoarele unei școli pentru fete din Sud în perioada Războiului civil din SUA, când în pragul școlii apare un tânăr rănit din nord, rol interpretat de Colin Farrell.

Pentru acest film Coppola a fost premiată la Festivalul de film de la Cannes în anul 2017 la nominalizarea „Cel mai bun regizor”.

„A Very Murray Christmas” / „Un Crăciun cu Murray”

2015, comedie muzicală, 56 de minute

IMDb: 5,5
Rotten Tomatoes: 68%

Ajunul sărbătorilor de iarnă, New York, furtună de zăpadă. Bill Murray inițiază un show televizat de sărbătoare la care își invită prietenii, aici îi veți vedea pe George Clooney, Miley Cyrus, Chris Rock, Michael Cera și multe alte celebrități. Petreceți anul 2020 râzând cu poftă. Visurile devin realitate și lasă miracolele să se întâmple.

Coppola filmează despre subiecte foarte intime, despre ceea ce îi trezește interesul, sunt istorii de familie, uneori foarte nefericite. Dar în loc de morală, Coppola ne îndeamnă să vorbim mai sinceri unul cu altul, să primim plăcere de la lucruri obișnuite și să ne bucurăm împreună cu cei dragi.

(2282)

comments powered by HyperComments
Lev Riseman

critic de film

Alte articole la aceiaşi temă