7 filme răcoritoare despre surfing - Om Activ

7 filme răcoritoare despre surfing

666 / 24.06.2016
În timp ce canicula a pus stăpânire peste tot, este momentul potrivit să visăm la valurile răcoritoare şi să urmărim cum curajoşii încearcă să încalece valurile. Vă propunem atenției dvs. cele mai bune filme documentare despre unul din cele mai frumoase genuri de sport de pe planetă – surfing.

The Endless Summer / Vara infinită

as_skate_EndlessSummer_1438x1920

Anul: 1966

Ţara: SUA

RegieBruce Brown

DistribuţieMichael Hinson, Robert August, Lord «Tally Ho» Blears

Gen: Documentar, sport

Durata: 95 min.

IMDB

Regizorul Bruce Brown din San Francisco este pionierul filmelor despre surfing, iar „Vara infinită” este cea mai cunoscută lucrare a sa. Pelicula relatează cum el împreună cu prietenii săi amatori de surf Michael Hinson şi Robert August au pornit într-o călătorie în jurul lumii cu scândura de surf prin Australia, Noua Zeelandă, Africa de Sud, Tahiti şi bineînţeles, Hawai.

Trailer

Five Summer Stories / Cinci istorii de vară (1972)

Griffin_Five-Summer-Stories_poster

Anul: 1972

Ţara: SUA

RegieGreg MacGillivray

DistribuţieEddie Aikau, Dru Harrison, Sam Hawk

Gen: Documentar, sport

Durata: 94 min.

Clasică a cinematografiei de surfing.
Încă o lucrare nostalgică excelentă sub acordurile formaţiei „The Beach Boys”, cunoscută de mulţi numai datorită coloanei sonore a acestui film. Pelicula este alcătuită din cinci înregistrări, filmate de cameramanul Jim Freeman şi regizorul Greg MacGillivray.
În film şi-au făcut apariţia legende ca Corky Carroll, care practic a devenit primul surfer profesionist din lume; Gerry Lopez, tot el Mr. Pipeline – cunoscut iubitor de a pluti prin ţevile de apă; vestitul surfer supranumit Pretzel şi chiar viitorul cuceritor al valurilor gigantice Laird Hamilton, care în film joacă rolul unui băiat de 8 ani.

Trailer

Singlefin: Yellow

MV5BMTU4OTkwMzU0MV5BMl5BanBnXkFtZTcwMDY0OTQ1MQ@@._V1_

 

 

Anul: 2003

IMDB

Acest film documentar ne prezintă lumea surfingului din perspectiva scândurii de surf.
Tyler Hatzikian este un meşter de scânduri de surf din orăşelul californian El Segundo, care a confecţionat un longboard clasic de culoare galbenă cu o înotătoate şi a decis să-l expedieze prietenului său Bo Young. Acela, după ce a încălecat câteva valuri, l-a expediat altui prieten surfer – şi aşa istoria s-a repetat de câteva ori, până când longboardul s-a întors în atelierul lui Tyler, după ce a cutreierat Australia, Japonia, Hawai şi Mexic.

Trailer

Riding Giants / Încălecând giganţii 

Drucken riding giants

Anul: 2004

Ţara: SUA, Franţa

GenStacy Peralta

DistribuţieJeff Clark, Darrick Doerner, Sarah Gerhardt

Gen: Documentar, istorie, sport

Durata: 101 min.

IMDB

Regizorul american Stacy Peralta este autorul filmelor documentare despre diferite subculturi ale tineretului din America. „Încălecând giganţii” este un film despre tineri curajoşi şi nebunatici, care s-au încumetat să provoace valurile gigantice ale oceanului. O povestire detaliată despre apariţia surfingului ca gen de sport, despre fondatorul lui, care deja a devenit o legendă a tow-surfingului. Precum se ştie, cel mai popular loc pentru surfing din lume este Hawai, iar valul cel mai înalt, Maverick, poate fi prins lângă coastele Californiei de Nord. Însă nu toţi curajoşii pot cuceri valurile gigantice, iar cei care au urcat pe creasta lor sunt demni de admiraţie.

Trailer

Billabong Odyssey 

19964368

Anul: 2004

Ţara: SUA

RegiePhilip Boston

DistribuţieShawn Barron, Fred Basse, Layne Beachley

Gen: Documentar, acţiune, aventură, sport

Durata: 87 min.

IMDB

Filmul regizorului sud-african Philip Boston despre adevăraţii eroi ai surfingului. În special, despre renumitul surfer-bigwave Mike Parsons, care în anul 2001 pe bancul de nisip Cortes Bank din Oceanul Pacific a urcat pe creata unui val cu înălţimea de 20 de metri. Pentru aceasta a primit cel mai mare onorariu din istoria surfingului – 66 de mii de dolari.
În peliculă apare o filmare făcută cu elicopterul a altui val gigantic pe care l-a cucerit în apropiere de insula Maui din Hawai. Cu 8 ani mai târziu, Michael Parsons va încăleca un val de 24 de metri şi va fi înscris în Cartea recordurilor Guinnes.

Trailer

Bra Boys: Blood is Thicker than Water 

bra_boys_ver2

 

 

Anul: 2007

IMDB

Filmul documentar relatează istoria pe alocuri sângeroasă a unei adevărate bande de surferi „Bra Boys”, formată în anii 1990 pe plaja australiană Marubra din suburbia oraşului Sidney. La crearea filmului a participat şi unul din membrii bandei, vestitul actor australian Russell Crowe.
Căpeteniile grupării erau doi sportivi profesionişti de rugby şi patru fraţi Abberton. Pe plajă erau recunoscuţi după tatuajele „My Brother’s Keeper” şi „2035”. Unii membri ai bandei erau implicaţi în contrabandă cu cocaină şi în confruntări cu poliţia. Însă băieţii tari aveau şi o ocupaţie utilă pentru societate, de exemplu, ei organizau proteste paşnice împotriva parcărilor situate în apropierea plajelor şi chiar au fondat marca de îmbrăcăminte „My Brother’s Keeper Clothing”.

Trailer

Stoked and Broke

Print

 

 

Anul: 2010

IMDB

Film documentar captivant despre doi prieteni amatori de surfing Ryan Burch şi Cyrus Sutton. Ei pur şi simplu îşi iau surfurile vechi şi ieftine, fără o leţcaie în buzunare pornesc într-o călătorie de o săptămână pe jos pe plajele oraşului natal San Diego. Pe de o parte, îi aşteaptă o libertate totală şi valuri atractive, dar pe de altă parte – necesitatea de a duce cu ei echipamentul şi de a supravieţui pe plajele oraşului mare.

Trailer

(666)

comments powered by HyperComments
Vera Borcuta

cinefil

Alte articole la aceiaşi temă