Ce trebuie să ştii despre Festivalul de film de la Veneţia pentru a întreţine o conversaţie - Om Activ

Ce trebuie să ştii despre Festivalul de film de la Veneţia pentru a întreţine o conversaţie

494

Ce trebuie să ştii despre Festivalul de film de la Veneţia pentru a întreţine o conversaţie

Lev Riseman

Critic de film

Cea de-a 76-a ediţie a Festivalului de film de la Veneţia se va desfăşura în perioada 28 august – 7 septembrie. Peliculele din cadrul forumului vor deveni curând filmele principale ale anului şi vor influenţa limbajul cinematografic în ansamblu, iată de ce am decis să fim cu ochii pe festival. Cu toate că filmele nu au tangenţe cu lumea sportului, în primul rând, mulţi dintre protagonişti, spre final, devin versiunea perfectă a lor. În al doilea rând şi tu te vei perfecţiona şi vei face încă un pas spre versiunea ta perfectă, aflând mai multe despre acest eveniment de talie internaţională.

Cea mai evidentă alegere a experţilor festivalului este proiectul european al japonezului Hirokazu Kore-eda „Adevărul”, avându-i în distribuţie pe Catherine Deneuve, Juliette Binoche, Ludivine Sagnier şi Ethan Hawke. Anul trecut regizorul a triumfat la Cannes cu pelicula japoneză „O afacere de familie”. În anul 2013 Kore-eda a luptat pentru marele premiu la Cannes, dar s-a ales doar cu premiul juriului, acordat pentru filmul „Tată şi fiu”. Istoria de succes a început anume la Festivalul de la Veneţia în anul 1995, când juriul a premiat debutul său de lung metraj pentru Cel mai bun cameraman. Puţin probabil că juriul să-i acorde un premiu în acest an, dar niciodată nu se ştie când îi va surâde norocul regizorul asiat.

Cea mai ciudată alegere„Joker”. S-ar părea că Festivalul de film de la Cannes mai curând va accepta un film de pe Netflix (sau a altei platformei de streaming), decât să selecteze drept candidat pentru Leul de Aur un film mainstream despre supereroul regizorului peliculei „Marea mahmureală” Todd Phillips.

În anul 2018 serviciul american de streaming Netflix nu a fost admis la festival din cauza încălcării unei serii de norme. De exemplu, din cauza că filmele de pe Netflix nu sunt demonstrate în cinematografele franceze.

S-ar putea ca „Istorie matrimonială”, înscris în concurs, realizat de Noah Baumbach, cu Scarlett Johansson şi Adam Driver, despre problemele cu care se confruntă în relaţie un cuplu ordinar, să devină cea mai aşteptată peliculă. Film pentru amatorii de dramedii, realizat de regizori intelectuali de la New York, care duc dorul lucrărilor nostalgice ale lui Woody Allen.

Revenire triumfală? „Afacerea Dreyfus” este filmul lui Roman Polanski, regizorul de 85 de ani cu soartă grea (priveşte noul film al lui Tarantino). Polanski, implicat în numeroase procese judiciare, a realizat un film despre renumitul caz al justiţiei din Franţa produs în 1894, care a influenţat evoluţia Europei la începutul secolului.

„Despre infinit” regizat de Roy Anderson automat pretinde la titlul cel mai frumos film al festivalului. Presupunerea se bazează pe lucrările sale anterioare. S-ar putea ca denumirea filmului să indice asupra apogeului creaţiei autorului filosof.

La ediţia din acest an juriul este prezidat de regizorul argentinian Lucrecia Martel. Verdictul ei referitor la filmul principal al anului dă naştere la o intrigă demnă de un roman al Agathei Christie. În articolele următoare, neapărat vom relata despre laureaţii festivalului.

În cadrul programului „Orizonturi”, al doilea ca importanţă din cadrul festivalului, va avea loc premiera co-producţiei ucrainene „Atlantida” a regizorului, scenaristului şi cameramanului ucrainean inedit Valentin Vaseanovici. Pelicula antimilitară va atrage atenţia spectatorilor şi a juriului asupra problemelor societăţii într-un viitor alternativ pe teritoriul UTA revenite sub jurisdicţia Ucrainei. Vasianovici, operatorul celui mai cunoscut film ucrainean „Tribul”, de astă dată revine cu un nou proiect regizoral de lung metraj. Premiera filmului în America de Nord va avea loc în luna septembrie la Toronto.

(494)

comments powered by HyperComments
Lev Riseman

Critic de film

Alte articole la aceiaşi temă