Cinematografie: Renaşterea omului-legendă demnă de Oscar - Om Activ

Cinematografie: Renaşterea omului-legendă demnă de Oscar

629 / 23.01.2016
Vera Borcuta
În această iarnă, a apărut pe marile ecrane al şaptelea film despre legendarul Rocky Balboa „Creed: Moştenirea lui Rocky”, care a scuturat praful de pe steaua marelui Sly.

Ideea de a continua istoria boxerului, inventat de Sylvester Stallone, îi aparţine regizorului Ryan Coogler. Iniţial, Sly mult timp nu accepta această aventură, dar în final n-a rezistat insistenţei tânărului său coleg. Şi nu trebuie să-i pară rău! Pentru că acum Stallone are deja în posesie o statuetă a Globului de Aur la categoria „Cel mai bun actor în rol secundar” şi este nominalizat la Oscar la aceeaşi categorie. Cu toate că nu se aşteptau prea multe de la acest film.

Dubiile referitor la renaşterea seriei de filme erau clare, deoarece cu exact un deceniu în urmă apăruse pe ecrane filmul de adio „Rocky”, în finalul căruia italianul înflăcărat se părea că s-a evaporat în aerul tomnatic pe o notă fericită şi fără speranţe că se va întoarce.

Filmul a avut parte de o revenire triumfală. Acum vă invit să facem o retrospectivă a părţilor anterioare ale peliculei „Rocky”, pentru a înţelege de ce a fost atât de mare bucuria spectatorilor în legătură cu întoarcerea eroului preferat!

 

Rocky

Rocky 

Anul: 1976

Ţara: SUA

Regizor: John G. Avildsen

Roluri principale: Sylvester Stallone, Talia Shire, Burt Young

Gen: dramă, sport

Durată: 119 min.

Primul film al francizei, regizat de John G.Avildsen, a fost realizat după scenariul  lui Sylvester Stallone. Pelicula a câştigat trei premii Oscar şi a avut cele mai mari încasări în anul 1976, adunând circa 225 mln de dolari.

În acel an, oamenii l-au cunoscut pe omul-legendă Rocky Balboa – un boxer timid, dar extrem de încăpăţânat şi talentat, care fără a se cruţa a reuşit să urce de jos şi să cunoască apogeul gloriei. Prin farmecul său Rocky cucereşte inimile milioanelor, iar prin luptele sângeroase îi şochează şi pe profesionişti.

Trailer

 

Rocky 2

Rocky 2

Anul: 1979

Ţara: SUA

Regizor: Sylvester Stallone

Roluri principale: Sylvester Stallone, Carl Weathers, Talia Shire

Gen: dramă, sport

Durată: 119 min.

 

A doua parte a peliculei Rocky a fost lansată în regia lui Sylvester Stallone. Rocky Balboa, care a pierdut după punctaj în lupta pentru titlul de campion al lumii, încearcă să abandoneze sportul şi să înceapă o viaţă nouă liniştită. Dar nu a fost să fie, or boxul este vocaţia sa. În pofida protestelor tinerei sale soţii, Rocky acceptă provocarea vechiului său rival Apollo Creed în speranţa de a-şi lua revanşa.

Trailer

 

Rocky 3 Rocky 3 

Anul: 1982

Ţara: SUA

Regizor: Sylvester Stallone

Roluri principale: Sylvester Stallone, Mr. T,
Talia Shire

Gen: dramă, sport

Durată: 99 min.

Rocky este în apogeul carierei sale. Se scaldă în lumina gloriei, se bucură de onorarii mari, dar antrenamentele sunt tot mai scurte, de aceea Rocky începe să-şi piardă viteza şi precizia de odinioară. În plus, dau de ştire vechile traume. Ca urmare, pe ring apare tânărul boxer Clubber, ambiţios cu reacţie de uragan, iar Rocky nu este în stare să reziste la loviturile lui fulgerătoare. După înfrângere, toţi îi întorc spatele eroului principal, în afară de fostul său duşman.

Trailer

 

Rocky iV Rocky 4

Anul: 1985

Ţara: SUA

Regizor: Sylvester Stallone

Roluri principale: Sylvester Stallone,
Burt Youn, Talia Shire

Gen: dramă, sport

Durată: 91 min.

Rocky Balboa duce o viaţă fericită de familie, dar intervine o nouă tragedie. Prietenul său Apollo Creed cade de acord să participe la o luptă demonstrativă cu campionul mondial şi căpitan al Armatei Sovietice Ivan Drago. Aceasta trebuia să fie o luptă demonstrativă, dar Ivan Drago i-a aplicat lui Creed o lovitură fatală.  Pentru a-i răzbuna moartea prietenului său într-o luptă sportivă cinstită, Rocky Balboa revine în boxul de performanţă.

Trailer

 

Rocky V

Rocky 5

Anul: 1990

Ţara: SUA

Regizor: John G. Avildsen

Roluri principale: Sylvester Stallone, Burt Youn, Talia Shire

Gen: dramă, sport

Durată: 91 min.

După lupta cu monstrul sovietic Ivan Drago, cariera lui Rocky în box se apropie de sfârşit. Vârsta şi sănătatea îl dau de sminteală, iar toate economiile câştigate cu trudă şi sânge sunt epuizate. Lui Rocky nu-i rămâne decât să înceapă activitatea în calitate de antrenor. Însă discipolul său favorit, în care îşi punea mari speranţe, îl abandonează pe Rocky şi pleacă la alt antrenor.

Trailer

 

Rocky Balboa

Rocky Balboa

Anul: 2006

Ţara: SUA

Regizor: Sylvester Stallone

Roluri principale: Sylvester Stallone, Burt Youn, Antonio Tarver

Gen: dramă, sport

Durată: 102 min.

Rocky a abandonat totul şi îşi deschide o afacere de restaurante, dar încă mai suferă din cauza morţii soţiei sale Adrian. Încercând să revină la viaţă, Balboa decide să se întoarcă pe ring pentru luptele la categoria uşoară. Dar când acceptă să lupte împotriva campionului în exerciţiu Mason Dixon, pe neaşteptate presa manifestă un interes viu pentru revenirea lui Rocky.

Trailer

 

Крид: Наследие Рокки

Creed: Moştenirea lui Rocky

Anul: 2015

Ţara: SUA

Regizor: Ryan Coogler

Roluri principale: Michael B. Jordan, Sylvester Stallone, Tessa Thompson

Gen: dramă, sport

Durată: 133 min.

 

În ultimul film, deşi nu se ştie cu certitudine, deja în prim plan nu va fi Rocky, ci fiul lui Apollo Creed, care a apărut pe lume cu puţin timp înainte de moartea tatălui său pe ring după ce a fost doborât mortal de rusul Ivan Drago. Tânărul a moştenit de la tatăl său pasiunea pentru box şi după ce i-a învins pe toţi în luptele ilegale din Tijuana, a plecat în Philadelphia ca să-l convingă pe fostul campion, actual om de afaceri şi pensionar Rocky Balboa să revină la cariera de antrenor.

Trailer

Care este cheia succesului acestei pelicule? Faptul că regizorul Ryan Coogler a înţeles exact de ce boxerul-amator, inventat cu 40 de ani în urmă, a fost îndrăgit de mai multe generaţii de spectatori.

„Creed”, la fel ca şi „Rocky”, sunt o întruchipare a tinerilor, care „se bat, pentru că nu pot cânta şi dansa”. Anume această inscripţie apare pe tricoul lui Adonis într-o scenă din primul film.  Drama sportivă „Creed” este aproape de spectator şi este orientată pe sentimente simple şi apropiate multor oameni. Ea te motivează şi te determină să lupţi. „Nu este vorba despre cât de tare poţi să loveşti, ci despre cât de tare poţi să fii lovit şi să continui să mergi înainte.” – peste atâtea decenii, această frază nu şi-a pierdut actualitatea.

(629)

comments powered by HyperComments

Alte articole la aceiaşi temă