Cum să recunoşti un produs contrafăcut după aspectul şi mirosul său: 10 semne ale încălţămintei fake - Om Activ

Cum să recunoşti un produs contrafăcut după aspectul şi mirosul său: 10 semne ale încălţămintei fake

4629

Cum să recunoşti un produs contrafăcut după aspectul şi mirosul său: 10 semne ale încălţămintei fake

Eugen Martînov

şef al secţiei marketing PUMA, alergător, înotător profesionist

Piaţa din Moldova abundă în încălţăminte contrafăcută. Cea mai mare este probabilitatea de a cumpăra o imitaţie pe Instagram sau pe site-urile de anunţuri. Însă ca prin minune acolo ai putea găsi şi produse autentice, iar în magazine – fake-uri. Aşa că fii cu ochii în patru.

Există trei motive de a nu purta încălţăminte fake. Prima este sănătatea. Purtăm încălţăminte câte 8-10 ore pe zi, iar un articol de proastă calitate poate să afecteze articulaţiile, postura sau să provoace dezvoltarea ciupercilor.

Al doilea motiv este aspectul etic. Cumpărând produsul autentic, vei susţine brandul preferat, munca legală şi securitatea condiţiilor de producere.

Al treilea aspect este calitatea şi garanţia. Chiar dacă s-a întâmplat ceva cu articolul pe care l-ai cumpărat, un produs autentic va fi înlocuit dacă vei prezenta bonul de plată. Dacă ai cumpărat perechea pe Instagram nu vei mai dovedi nimic.

Vom analiza în continuare cum să deosebim o imitaţie de un produs autentic.

Aspectul

1. Compară aspectul produsului cu imaginea de pe site-ul oficial al brandului.

Trebuie să coincidă orice detaliu: logo-ul, ozorul, branţurile, numărul de găurele, puncte şi relieful tălpii. Logo-ul trebuie să fie lipit bine şi fără cusururi. Atrage o atenţie deosebită la cusături – adesea la produsele contrafăcute aceasta nu este şerpuitoare.

2. Verifică dacă materialele corespund cu cele de pe site-ul brandului.

Dacă în sursa oficială este indicată piele întoarsă, iar tu ţii în mână piele sintetică, atunci pune încălţămintea înapoi pe raft sau întoarce-o curierului de pe Instagram.

3. Miroase încălţămintea

Adesea produsele contrafăcute sunt fabricate din materiale de calitate mai inferioară, comparativ cu produsul autentic. Dacă te pune în gardă mirosul chimic înţepător, ar fi bine să-ţi asculţi intuiţia şi să renunţi la această cumpărătură. În timp ce îi vei purta, vor începe să miroase şi mai urât.

Eticheta

4. Găseşte eticheta

Uneori fake-urile se produs la aceeaşi fabrică ca şi originalul. Însă producătorul comandă materiale cu rezervă pentru orice eventualitate, iar etichetele – într-o anumită cantitate, pentru fiecare pereche pe care o comandă la fabrică. Dacă nu vei găsi eticheta, fii sigur că ai în mână o imitaţie. Dacă totuşi eticheta este prezentă, atunci s-ar putea să fie un produs autentic sau o imitaţie cu o etichetă falsă.

5. Evaluează calitatea etichetei

Examinează calitatea cusăturii, imprimării, poziţionării, eticheta ar trebui să fie cusută exact la mijloc. În funcţie de brand, pe etichetele originale este indicată ţara şi data fabricării, codul de bare sau qr codul, numărul lotului şi codul fabricii. Grila mărimilor, de obicei, este indicată în 4 moduri: uk, us, eur şi cm. În măsura posibilităţii, compară indicii de pe etichetă cu originalul. Apropo, ar trebui să alegi încălţămintea după lungimea piciorului, deoarece chiar şi la acelaşi brand mărimile ar putea să difere de la un model la altul.

Brandurile elaborează minuţios un sistem de protecţie împotriva falsificării pentru încălţămintea de colaborare. Pe acestea suplimentar vor fi prezente, neapărat, holograme, etichete şi urme ale brandului, cu care se colaborează. Pe ai putea să vezi etichete suplimentare.

6. Verifică numărul articolului

Dacă nu ai găsit semne de falsificare la etichetă, atunci verifică numărul articolului, prezent întotdeauna la un produs autentic. Intră în motorul de căutare, introdu numărul articolului şi denumirea brandului. Pe primele poziţii în rezultatele căutării ar trebui să apară site-urile oficiale şi imagini ale modelului indicat. Dacă nu există nici una, nici alta, atunci ai în faţă un fake.

Ambalajul

7. Cere cutia

Dacă vânzătorul vrea să-ţi vândă adidaşii fără cutie, atunci studiază încălţămintea şi mai minuţios. De acord, ai putea găsi adidaşi autentici la magazinele outlet, dar uneori şi acestea vând imitaţii fără pic de ruşine.

8. Compară aspectul cutiei cu imaginea de pe site-ul oficial al brandului

Brandurile au acelaşi design al cutiilor, iar cutia imitaţiei se va deosebi de cea autentică. Pe cutia produsului original, cel mai frecvent, este indicată tăbliţa mărimilor. Falsificatorii nu-şi pot permite acest lux, fiind prea costisitor. Pe cutie neapărat sunt dublaţi parametrii modelului (articolul, denumirea, mărimea). Codul etichetei de pe limba încălţămintei trebuie să coincidă cu codul de pe cutie.

Aici am scris cum să eviţi fake-urile pe internet.

9. Încălţămintea în cutie trebuie să fie ambalată în hârtie

Acesta este un parametru obligatoriu de ambalare al fabricii.

10. Fii realist

Preţul nu poate fi de câteva ori mai mic, decât pe site-ul oficial sau în alte magazine. Reducerile de până la 50% sunt reale, dar nu mai mult. Găseşte acelaşi model (şi aceeaşi culoare) pe alte site-uri şi compară preţurile.

Vânzarea mărfurilor contrafăcute constituie o infracţiune în RM. Dacă cineva încearcă să-ţi vândă un fake, apelează la Poliţie. Sau scrie direct la compania, producţia căreia este falsificată, în speranţa că reprezentanţii ei vor lua atitudine. Uneori ei reacţionează.

(4629)

comments powered by HyperComments
Eugen Martînov

şef al secţiei marketing PUMA, alergător, înotător profesionist

Alte articole la aceiaşi temă