Cum să revizuim garderoba de sine stătător - Om Activ

Cum să revizuim garderoba de sine stătător

5151 / 13.04.2020
Unul din avantajele carantinei este timpul liber, pe care-l putem valorifica cu folos. Una din idei este de a face regulă în garderobă. În primul rând, aceasta este o modalitate bună de a scăpa de lucrurile de prisos. În al doilea rând, revizuind garderoba vei putea să-ţi defineşti mai bine stilul şi să înţelegi ce anume îi lipseşte garderobei tale. Şi nu în ultimul rând, aceasta este o meditaţie excelentă.

Astăzi vei afla câte ceva din teoria modei şi vei primi o instrucţiune amplă cum să revizuieşti garderoba de sine stătător.

Revizuirea garderobei este o modalitate de organizare a lucrurilor.

Există trei modalităţi de a face ordine în garderobă:

Revizuirea amplă a garderobei

Este utilă pentru cei, care îşi doresc o schimbare radicală de stil. De exemplu, dacă îţi schimbi locul de trai, modul de viaţă sau pur şi simplu îţi doreşti o schimbare.

După acest procedeu vei lichida 80-100% din articolele vestimentare.

Revizuirea lunară și anuală a garderobei

Se recomandă celebrităţilor, fashionistelor, streetstylerilor şi celor care au tangenţe cu industria modei. Trendurile se schimbă vertiginos, iar asemenea persoane sunt nevoite să-şi completeze garderoba cu tot ce este în vogă.

Revizuirea sezonieră a garderobei

Este necesară oricărei persoane la început de anotimp – primăvara, vara, toamna și iarna. De obicei, după revizuirea sezonieră, 25-50% din lucruri sunt scoase din uz. Astăzi vom examina anume al treilea tip.

Înainte de a-ţi goli garderoba, răspunde sincer la următoarele întrebări.

 • 1 De ce trebuie fac asta?

Trebuie să înţelegi clar care este scopul: de a medita şi a face ordine, de a împrospăta garderoba, de a găsi noi combinaţii de îmbrăcăminte, de a face o schimbare radicală etc.

 • 2 Cum mă văd pe mine / stilul meu?

Ai putea răspunde cu cuvinte concrete: romantic, clasic, elegant etc.

 • 3 Ce doreşti să exprime aspectul tău? 

Gândeşte-te ce ţinută anume sau mai multe ţinute te-ar caracteriza. Doreşti să arăţi ca o persoană de succes şi încrezută în sine? Sau să pari o fire creativă şi relaxată? Nu trebuie să arăţi la fel zi de zi – anume abilitatea de a combina stilurile şi trendurile între ele stau la baza unei ţinute inedite.

De ce mai este nevoie înainte de a începe revizuirea: 

 • să fii încrezut că ai nevoie de aceasta,
 • ai nevoie de timp – procedura ar putea dura de la o oră până la câteva zile,
 • ai nevoie de puteri şi bună dispoziţie – revizuirea garderobei îţi consumă multă energie lăuntrică,
 • lumina zilei şi o oglindă în care să te priveşti în picioare.
 • un telefon cu bateria completă pentru a fotografia ţinutele gata.

Abia acum procedăm la revizuirea propriu-zisă.

Pregăteşte toate lucrurile

Scoate din dulap toate lucrurile şi repartizează-le pe categorii: topuri (tricouri, bluze, cămăşi, hanorace etc.), partea de jos (blugi, pantaloni, fuste etc.), rochii, costume, îmbrăcăminte de exterior, încălţăminte, genţi şi accesorii.

 • Îţi recomandăm să analizezi lucrurile în aceeaşi ordine – de la topuri spre accesorii.

Împarte fiecare categorie în grupe

Topuri, partea de jos, rochii etc., pe toate acestea repartizează-le în următoarele grupe:

 • le port acum,
 • îmi place, dar nu ştiu cu ce să o combin,
 • îmi place, dar nu vreau s-o port acum,
 • n-o voi mai îmbrăca niciodată.

Dă-i cuiva lucrurile pe care nu le vei purta niciodată

Cel mai probabil nu vei mai purta niciodată lucrurile care:

 • nu pot fi spălate sau reparate,
 • nu le-ai îmbrăcat de un an sau mai mult,
 • îţi trezesc emoţii negative sau pur şi simplu nu-ţi plac,
 • nu te prind bine.

De asemenea, îţi recomandăm să păstrezi unu-două exemplare de articole vestimentare asemănătoare după culoare şi stil. De exemplu, dacă ai două sacouri negre cu aceeaşi croială, ai putea să-ţi iei rămas bun de la unul din ele.

Lucrurile pe care, din anumite motive, nu le vei mai purta, mai întâi propune-le rudelor sau prietenilor. Restul lucrurilor le poţi preda la reciclare sau în scop caritabil. Aici vei găsi o listă completă de adrese unde poţi preda lucrurile de care nu mai ai nevoie.

Ascunde lucrurile pe care nu doreşti să le porţi acum.

Ascunde şi lucrurile pe care nu doreşti să le dai, chiar dacă nu ţi se potrivesc acum. Astfel ele nu vor crea senzaţia că ai multe lucruri în garderobă.

La această etapă este foarte important să te înveţi să determini ce merită să rămână în garderoba ta. De exemplu, nu ar trebui să dai o geantă sau un sacou de piele clasa premium, chiar dacă nu mai sunt în vogă – moda este ciclică şi peste câţiva ani s-ar putea să-ţi prindă bine. În schimb articolele din mass-market, care au fost în vogă în sezonul trecut, trebuie împărţite fără ezitare.

Analizează ce lipseşte în garderobă

Pune separat pe o poliţă lucrurile pe care nu ştii cu ce să le combini.

Experimentează – mai întâi încearcă să le combini cu îmbrăcămintea pe care o ai. Nu este exclus că demult ai în garderobă seturi ideale, pe care până acum nu ai ştiut cum să le combini. Dacă nu reuşeşti, atunci caută surse de inspiraţie pe Pinterest, Instagram, pe magazinele online şi alte resurse şi alcătuieşte o listă de cumpărături. Uneori e suficient să ai un singur tricou alb pentru a forma o combinaţie potrivită.

Fotografiază ţinutele reuşite

O mapă aparte în telefon în care să păstrezi toate combinaţiile perfecte te va ajuta în viitor să creezi numeroase seturi.

Fă ordine în dulap

Repartizează lucrurile după categorii şi culori, astfel te vei orienta mai simplu în garderoba ta. Păstrează separat tricourile, cămăşile şi alte topuri. La fel, ţine separat pantalonii, blugii şi fustele. Ai putea aranja diferite niveluri în dulap sau să le pui pe bare diferite.

Nu în ultimul rând, încearcă să nu-ţi supraaglomerezi garderoba cu cumpărături negândite. Orice articol ieftin te împiedică să aduni bani pentru îmbrăcăminte de calitate, anume acest fapt ar putea să-ţi afecteze stilul. Adu în ordine lucrurile care pot fi reparate sau spălate, dacă nu vei face acest lucru în decurs de o lună după revizuirea garderobei, atunci cel mai probabil nu o vei face niciodată.

(5151)

comments powered by HyperComments
Radion Cicic

expert în modă

Alte articole la aceiaşi temă