De ce apriția Spotify în Moldova trezește atâta bucurie - Om Activ

De ce apriția Spotify în Moldova trezește atâta bucurie

2777 / 22.07.2020
Discuțiile despre accederea Spotify pe piața din Europa de Est au demarat în anul 2014. Și iată că la 15 iulie serviciul a fost lansat în sfârșit în 13 țări din regiune, inclusiv în Moldova, Ucraina, Belarus și Rusia.

Spotify au fost primii care au propus de a asculta muzică în flux. În timp ce o piesă aparte pe Apple iTunes costa $0,99, iar singura alternativă era de a cumpăra un CD, elaboratorii suedezi practic i-au propus lumii un nou model de vânzare a muzicii. Nu este de mirare că startup-ul a început să se răspândească vertiginos și să-i atragă pe utilizatorii de iTunes. Potrivit creatorului Spotify, în 2010 i-a telefonat Steve Jobs fiind nespus de indignat. Tot atunci compania Apple a început să zădărnicească lansarea Spotify în SUA.

În prezent numeroase aplicații oferă posibilitatea de a asculta muzică în streaming, dar Spotify rămâne o prioritate pentru majoritatea ascultătorilor. Cel mai atractiv este algoritmul unic al Spotify, care selectează și recomandă o listă de piese individuală, adaptată la preferințele ascultătorului. Apreciind piesa cu Like sau Dislike ajuți algoritmul să funcționeze cu precizie mai mare. Apropo, acest tip de recomandări a fost elaborat și aplicat la mijlocul anilor 2000 pe site-ul de muzică last.fm, care există și în prezent.

De asemenea, Spotify are o funcție unică pe care nu o vei întâlni la alte servicii – posibilitatea de a controla redarea melodiei și volumul acesteia pe numeroase dispozitive. Astfel vei putea comuta muzica de pe smartphone la televizor, laptop sau alte gadgeturi, dacă te afli în altă încăpere. O funcție similară este accesibilă doar în ecosistemul Apple prin intermediul protocolului AirPlay.

  • Utilizează tema „dark” dacă ai un smartphone cu ecran OLED (și versiunile sale moderne AMOLED, Super AMOLED sau P-OLED). Aceasta te va ajuta să economisești bateria.

Totodată Spotify este singurul serviciu care nu oprește difuzarea la sfârșitul albumului. Cu ajutorul algoritmului, acesta selectează muzică de același gen – este ca un radio non-stop.

Totodată în Moldova alegerea nu este atât de mare – de fapt, avem doar Spotify (deja), Apple Music, Яндекс.Музыка și Deezer. Teoretic, prin intermediul unei aplicații VPN se poate modifica adresa IP pentru a beneficia de serviciile care oficial nu sunt accesibile în Moldova. În primul rând, este bătaie de cap. În al doilea rând, oricum majoritatea serviciilor sunt cu plată. Iată ce există la noi.

Spotify

Data lansării: 2008
Număr de descărcări: peste 500 de milioane (Android)
Număr de piese: 50 de milioane
Perioadă gratuită de testare: 1 lună
Costul abonamentului: $4,99 – un utilizator, $6,49 – pentru doi, $7,99 – abonament de familie pentru 6 utilizatori.

Fii gata: pentru a înregistra abonamentul gratuit va trebui să introduci datele cardului bancar. După expirarea perioadei de testare banii pentru luna următoare se vor transfera automat. Însă dacă nu ești satisfăcut, abonamentul poate fi anulat – important e să nu uiți să faci acest lucru automat în magazinul aplicației de pe smartphone.

După o lună de testare vei putea utiliza și versiunea gratuită. Gestionarea dispozitivelor, recomandări non-stop, playlist-uri inteligente sunt disponibile – vei beneficia de toate cele enumerate mai sus. În contul Premium contra plată va dispărea publicitatea în pauzele dintre piese, se va adăuga posibilitatea de a descărca muzică și alte avantaje.

Apple Music

Data lansării: 2015
Număr de descărcări: peste 50 de milioane (Android)
Număr de piese: 60 de milioane
Perioadă gratuită de testare: 3 luni
Costul abonamentului: $5 dolari pe lună – un utilizator, $8 — abonamentul de familie pentru 6 utilizatori.

Mulți oameni folosesc zilnic iPhone, MacBook, iPad, iWatch și AirPods. De obicei, ei sunt apărători înflăcărați ai produselor Apple Inc. Dar credeți-ne, Apple Music are neajunsurile sale. De exemplu, interfața care frânează și recomandările stranii de pe pagina principală, care nu corespund preferințelor tale, de asemenea nu există posibilitatea de a alege calitatea sunetului. Totodată, nu vei putea utiliza gratuit acest serviciu după perioada de testare – nici cu publicitate și anumite restricții.

În anul 2018 compania Apple Inc. a achiziționat Shazam – serviciu de recunoaștere instantanee a muzicii. Datorită acestuia avem posibilitatea de a integra Shazam în aplicațiile de streaming ale concurenților – Google Music și Spotify.

  • În anul 2016 rețeaua de socializare VKontakte a legalizat complet toate piesele muzicale – până atunci era cunoscută prin arhivele sale colosale de content audio- și video- piratat. După prima lună a perioadei de testare gratuită, se poate rămâne la abonament pentru circa 3 euro (vei avea nevoie de un portofel special VK Pay).

Яндекс.Музыка

Data lansării: 2010
Număr de descărcări: peste 10 de milioane (Android)
Număr de piese: 40 de milioane
Perioadă gratuită de testare: 30 de zile
Costul abonamentului: 2 euro – un utilizator

Există recomandări și playlisturi inteligente, pe care aplicația le alcătuiește în baza reacției utilizatorilor la piesele muzicale. Totodată, aplicația identifică muzica care răsună alături – exact ca Shazam.

Versiunea gratuită are acces limitat la biblioteca muzicală, există restricții legate de calitatea sunetului, publicitatea este prezentă și nu există posibilitatea de a descărca muzică pe dispozitiv pentru a o asculta în regim offline.

Deezer

Data lansării: 2009
Număr de descărcări: peste 100 de milioane (Android)
Număr de piese: 56 de milioane
Costul abonamentului: 9,99 euro – un utilizator unic, 14,99 euro – abonament familial pentru 6 utilizatori

Interfața Deezer are asemănare izbitoare cu Spotify, astfel utilizatorii vor trece cu ușurință de la o aplicație la alta. Din detaliile neobișnuite – un gen separat de abonament cu plată. Pentru 10,49 euro, obțineți acces la calitatea sunetului HiFi, adică la muzică fără compresie audio (comparabilă cu CD-urile).

Restricțiile versiunii gratuite: funcționează doar în versiunea mobilă, există publicitate, redă melodiile în ordine aleatorie după un algoritm slăbuț de recomandări, nu există posibilitatea de a alege și de a derula piesele, trackurile pot fi schimbate doar de câteva ori și funcția nu este accesibilă în offline.

Să examinăm și aplicațiile de streaming care oficial nu există în Moldova.

Google Play Music

Data lansării: 2011
Număr de descărcări: peste 5 miliarde (Android)
Număr de piese: 40 de milioane

În anul 2020 serviciul își va înceta activitatea. Utilizatorilor li se propune să folosească YouTube Music, de aceea să-l examinăm detaliat.

YouTube Music

Data lansării: 2015
Număr de descărcări: peste 100 de milioane (Android)
Număr de piese: 40 de milioane

YouTube Music este disponibil în versiune gratuită și contra plată. Versiunea contra plată vă permite să ascultați muzică fără publicitate și în regim de fundal. Există opțiunea de a descărca muzică pe smartphone. Anunțurile din versiunea gratuită sunt atât de multe încât, la un moment dat, vei fi nevoit să ștergi aplicația sau să treci la versiunea cu plată.

Tidal

Data lansării: 2014
Număr de descărcări: peste 10 milioane (Android)
Număr de piese: 60 de milioane

Serviciul de streaming de muzică și video de cea mai înaltă calitate, apropiată de calitatea sunetului redată de discurile de vinil. Cel mai probabil cu căștile Bluetooth nu vei percepe deosebirea, dar se ascultă muzică la dispozitive acustice diverse. Totodată, printre toți concurenții Tindal le plătește interpreților și compozitorilor cele mai mari onorarii pentru audiere.

Așadar Spotify este un serviciu minunat – încearcă-l și formează-ți propria opinie.

(2777)

comments powered by HyperComments
Lev Riseman

critic de film

Alte articole la aceiaşi temă