Fotbal + Film: Top 5 al fotbaliştilor, care şi-au demonstrat talentele nu doar pe teren - Om Activ

Fotbal + Film: Top 5 al fotbaliştilor, care şi-au demonstrat talentele nu doar pe teren

975 / 26.06.2018
Campionatul Mondial de Fotbal este în toi. Noutăţile din lumea fotbalului au lăsat pe plan secund politica, economica, cultura, iar antrenorii şi căpitanii echipelor apar pe micile ecrane mai des decât preşedinţii şi starurile de la Hollywood. Am decis să ţinem pasul cu tendinţa actuală şi vă relatăm despre celebrităţile din lumea fotbalului, care ulterior au devenit şi vedete de cinema.

Transferurile din lumea fotbalului în cea a cinematografiei nu au loc atât de des, comparativ cele din box sau wrestling. Probabil cauza se ascunde în faptul că cel mai probabil gen de sport din lume nu a prins rădăcini în SUA. De aceea în Statele Unite nu sunt superstaruri locale de fotbal. În timp ce fabrica de staruri de cinema este concentrată anume acolo. Dar să nu uităm de filmele europene sau latino-americane, unde fotbalul e la mare cinste. Anume dintre ei am adunat cu uşurinţă starurile de fotbal pentru topul nostru.

#5 Zinedine Zidane

Jucător impresionant, iar acum şi antrenor, care a condus selecţionata Franţei la victorie în Campionatul mondial din 1998, iar în componenţa cluburilor „Juventus” şi „Real Madrid” a câştigat 12 trofee importante. Multiplu deţinător al titlului de „Jucător al anului”. În opinia multor microbişti, el este unul din marii fotbalişti din istoria sportului.

Cu toate acestea, nu se poate afirma că el este şi un star de cinema. Zidane a figurat într-o duzină de filme documentare consacrate fotbalului. Adevărat, două din ele sunt despre Zinedine. În filmele artistice Zidane a figurat în câteva episoade jucându-se pe sine însuşi. Are un singur rol deplin în palmares – în vestita comedie „Asterix la Jocurile Olimpice”, unde campionul european şi mondial, în compania lui Michael Schumacher, Amelie Mauresmo și altor staruri din lumea sportului, l-a jucat pe Zinedis, unul din primii jucători de fotbal de pe planetă.

#4 Eric Cantona

Un alt atacant francez, nu este la fel de cunoscutul ca Zidane, însă este o figură la fel de importantă în lumea fotbalului. Zece ani în selecţionata Franţei, trei ani la „Olympique de Marseille”, un an la „Leeds” şi cinci la „Manchester United”. Fanii l-au numit „Regele Eric” pentru stilul expresiv de joc şi comportamentul agresiv pe teren – bombardierul cu regularitate se lua la ceartă cu arbitri, cu alţi fotbalişti şi chiar cu microbiştii.

În anul 1997, Eric Cantona şi-a încheiat cariera sportivă şi pe neaşteptate a găsit o nouă aplicare pentru caracterul lui artistic şi năprasnic – cinematografia. În cei 20 de ani, care au urmat după retragerea din sport, Eric a jucat circa 30 de roluri, în mare parte în filmele de comedie. De cele mai multe ori, fotbaliştii sunt solicitaţi anume în acest gen de filme.


Însă i-au remarcat talentul regizori cu renume cum ar fi Ken Loach şi Alain Corneau. Eric a avut ocazia nu doar să facă glume şi să se amuze pe platoul de filmare. A avut parte şi de roluri serioase – în vestita dramă istorică „Elisabeta” şi „A doua respiraţie”, remake al thrillerului de cult al lui Jean-Pierre Melville.

#3 David Beckham

Nu este nevoie să vi-l prezentăm. Personalitate arhicunoscută cu mari performanţe în lumea fotbalului – star de la „Manchester United” şi „Real Madrid”, căpitanul selecţionatei engleze, cel mai bine plătit fotbalist din acele timpuri (mijlocul anilor 2000), primul fotbalist britanic, care a jucat 100 de meciuri în Liga Campionilor UEFA. Soţul iubit al starului de la Spice Girls, Victoria Beckham.

Nu mai aducem aminte de numeroasele spoturi publicitare, datorită cărora îl cunoaşte toată lumea. Acum avem filmul în prim plan. Mijlocaşul britanic are în palmares zeci de filme documentare, nu doar despre fotbal.

În 2014, imediat după încheierea carierei în fotbal, Beckham a urcat pe motocicletă și a traversat Brazilia, inclusiv jungla amazoniană. Prietenul şi vestitul clipmaker Anthony Mandler, a realizat un film documentar impresionant despre această călătorie, pentru BBC – „Călătorie în necunoscut”.


David nu a obţinut victorii de rezonanţă pe făgaşul filmelor artistice, deşi are o duzină de roluri mici. Ultima dată l-aţi putut admira în rolul de cavaler Trigger în filmul istoric de acţiune „Sabia regelui Arthur” în regia lui Guy Ritchie.

#2 Pele

Încă un fotbalist, pe care nu trebuie să vi-l prezentăm. Regele fotbalului, nu are sens să vă enumerăm meritele, distincţiile şi recordurile sale – sunt prea multe. Vom remarca doar faptul că, în componenţa selecţionatei Braziliei, Pele a disputat peste 90 de meciuri şi a marcat 77 de goluri. El este singurul fotbalist din lume, triplu campion mondial. Toate federaţiile sportive şi mass-media îl consideră cel mai bun fotbalist al sec. XX, iar potrivit versiunii Comitetului Olimpic, Pele este cel mai bun sportiv al sec. XX.

Marele maestru şi-a încheiat cariera la sfârşitul anilor 1970 la vârsta de 37 de ani şi în ultimele patru decenii şi-a etalat talentele în diferite ipostaze. Pele a scris memorii şi a compus muzică, a fondat brandul Cafe Pele. Şi-a dedicat timpul activităţii pe tărâm obştesc – a fost ministru al sportului în Brazilia, Ambasador al bunăvoinţei al ONU etc. Nu este de mirare că firea creativă a Regelui fotbalului s-a regăsit şi în cinematografie. Pele a debutat în anii 1970 în comediile braziliene, care nu au avut succes mondial. Însă în 1981, marele John Houston i-a oferit unul din rolurile principale în cunoscuta dramă militară „Victoria”, în care se relatează despre meciul de fotbal dintre prizonierii de război şi soldaţii-gardieni într-un lagăr german de concentrare.


I-a avut colegi pe platoul de filmare pe Michael Kane şi Sylvester Stallone, de aceea, la filmări Pele şi-a fracturat întâmplător un deget şi o coastă. Pentru acest film, Pele s-a implicat nu doar ca actor, dar şi ca scenograf de trucuri pe terenul de fotbal. Cu toate că Pele nu a devenit adevărat star de cinema după ce pelicula „Victoria” a făcut furori, însă aceasta i-a trezit dragostea pentru procesul de filmare. Mai târziu Pele a jucat în alte câteva zeci de filme, la câteva s-a implicat în calitate de co-producător şi scenarist.

#1 Vinnie Jones

Realizările în fotbal ale lui Vinnie Jones nu se compară cu cele ale lui Zidane, Beckham şi cu atât mai mult cu cele ale lui Pele. Jones se poate lăuda doar cu participarea de scurtă durată (mai puţin de un an) la cluburile englezeşti de top „Chelsea” şi „Leeds United”, mai mult a stat la „Wimbledon” cu care a câştigat singura Cupă a Angliei din istoria clubului. Vinnie, supranumit „Securea”, era cunoscut mai mult nu prin posesia virtuoasă a balonului, ci datorită imaginii „de băiat tare”. Unii au aflat despre el după cunoscutul episod, surprins de fotografi – unde în meciul împotriva „Newcastle”, Vinnie l-a strivit între picioare pe Paul Gascoigne, pe care trebuia să-l ţină sub control.

La sfârşitul anilor ’90, anume imaginea de huligan şi aspectul feroce i-au atras atenţia lui Guy Ritchie, pe atunci regizor aflat la început de cale. El l-a invitat pe Jones, care la acel moment îşi încheiase deja cariera, să joace în prima sa peliculă adevărată, care mai apoi a devenit un film de cult – „Lock, Stock and Two Smoking Barrels”. Big Chris nu este rolul principal, însă foarte expresiv, care a fost remarcat de către critici şi a fost apreciat cu câteva premii pentru cel mai bun debut. Apoi a urmat „Snatch” al aceluiaşi regizor şi personajul la fel de expresiv Tony „Glonţ în dinţi”.

Vinnie Jones era de neoprit – în ultimii 20 de ani a adunat în palmares peste 100 de roluri (inclusiv principale). Printre ele se numără „Gone in 60 Seconds”, „X-men”, „Parola „Peştele-spadă”, „Turul Europei”, „Planul de evadare”. Spre deosebire de eroii noştri de mai sus, Vinnie Jones este singurul care poate fi numit un adevărat star de cinema. Iată de ce, în pofida realizărilor modeste pe terenul de fotbal, i-am acordat locul întâi în topul nostru.

(975)

comments powered by HyperComments
Andrei Bodro

critic de film

Alte articole la aceiaşi temă