Cinematografie: 5 filme, distinse cu statueta de aur - Om Activ

Cinematografie: 5 filme, distinse cu statueta de aur

787 / 25.02.2016
Pe fundalul ediţiei a 88-a a premiului Oscar, care va avea loc duminică, vă propunem atenţiei cinci cele mai bune filme despre sport, care s-au învrednicit de prestigiosul premiu.
Sportul mereu a fost un teren fertil pentru cineaşti. Eroii filmelor cu tematică sportivă adesea fac imposibilul în comparaţie cu eroii mai puţin activi. Or sportivii sunt într-o confruntare permanentă, pe alocuri evidentă, uneori lăuntrică, cu un final fericit pentru unii şi o înfrângere zdrobitoare pentru alţii. Luptele sportive, care încing spiritele, de multe decenii îi inspiră pe regizori şi adesea ajung în vizorul Academiei americane de film.

Cineva acolo sus mă iubeşte / Somebody Up There Likes Me 

kinopoisk.ru

Anul : 1956

Ţara : SUA

Regizor : Robert Wise

Roluri principale: Paul Newman, Pier Angeli, Everett Sloane

Gen : Dramă, biografie, sport

Durată : 112 min.

Dramă biografică a lui Robert Wise despre pugilistul Rocky Graziano, cu una din cele mai puternice lovituri la categoria medie de greutate din întreaga istorie a boxului. Pelicula relatează despre cariera boxerului din fragedă copilărie, despre problemele sale cu legea şi renaşterea lui după ce a fost eliberat din închisoare.
Filmul a fost distins cu două premii Oscar – pentru cea mai bună imagine şi pentru cele mai bune decoruri. Protagonistul filmului este Paul Newman.

Trailer

 

Grand Prix 

kinopoisk.ru

Anul : 1966

Ţara : SUA

Regizor : John Frankenheimer

Roluri principale: James Garner, Eva Marie Saint, Yves Montand

Gen : Dramă, sport

Durată : 176 min.

Drama sportivă regizată de John Frankenheimer este descrisă în detalii incredibile lumea fantastică a curselor Formulei 1. Pentru filmări au fost folosiţi adevăraţi bolizi, iar în timpul unui Grand Prix real a ieşit un „McLaren” dotat cu o cameră video cu pilotul Phil Hill.
Pelicula a câştigat la toate nominalizările sale, adunând statuete pentru „cel mai bun sunet”, „cea mai bună montare” şi „cele mai bune efecte sonore”.
Trailer

Rocky

kinopoisk.ru

Anul : 1976

Ţara : SUA

Regizor : John G. Avildsen

Roluri principale: Sylvester Stallone, Talia Shire, Burt Young

Gen : Dramă, sport

Durată : 119 min.

Legendara peliculă a lui John G. Avildsen, primul din seria Rocky, după care filmul sportiv a acces la un nou nivel.
Silvester Stallone a întruchipat pe ecran imaginea boxerului modest, dar încăpăţânat Rocky Balboa, care prin muncă asiduă şi dârzenie şi-a bătătorit calea spre culmile slavei din cea mai inferioară pătură a clasei mijlocii.
„Rocky” s-a învrednicit de 10 nominalizări la Oscar şi la trei din ele a obţinut râvnita statuetă: „cel mai bun film”, „cel mai bun montaj” şi „cea mai bună regie”.

Trailer

 

Taurul furios / Raging Bull 

kinopoisk.ru

Anul : 1980 

Ţara : SUA

Regizor : Martin Scorsese

Roluri principale: Robert De Niro, Cathy Moriarty, Joe Pesci

Gen : Dramă, biografie, sport

Durată : 119 min.

Dramă biografică regizată de Martin Scorsese despre campionul mondial la categoria medie de greutate Jake LaMotta. Este un film legendar despre ascensiunea sportivului, dar şi despre viaţa sa personală. În peliculă sunt demonstrate complexele lui LaMotta în viaţa cotidiană şi înverşunarea de pe ring, care mai târziu au format un amalgam încurcat de temeri şi ambiţii.
Robert De Niro a fost distins cu premiul Oscar pentru cel mai bun rol masculin, iar filmul s-a învrednicit de statuetă şi pentru „cel mai bun montaj”.
„Taurul furios” a devenit cel mai de succes film cu tematică sportivă după „Rocky”.

Trailer

 

Luptătorul / The Fighter (2010)

kinopoisk.ru

Încă o dramă biografică, regizată de David O. Russell despre viaţa campionului mondial la box Micky Ward supranumit „Irlandezul”. Ascensiunea lui Ward a fost foarte asemănătoare cu cea a legendarului Rocky.
Suferind o serie de eşecuri şi înfrângeri, Micky a reuşit să se întoarcă pe ring. Antrenor i-a devenit fratele său Dicky Eklund, fost boxer, cariera căruia a eşuat din cauza pasiunii pentru droguri. Ajutorul fratelui, dragostea iubitei, grija mamei sale şi dorinţa incredibilă de a obţine victorie l-au adus pe Ward pe piedestalul mondial.

Trailer

(787)

comments powered by HyperComments
Vera Borcuta

cinefil

Alte articole la aceiaşi temă