Film: "Everest". Thriller de dramă bazat pe evenimente reale - Om Activ

Film: „Everest”. Thriller de dramă bazat pe evenimente reale

671 / 16.01.2016
Puţin probabil ca cineva dintre noi să se confrunte cu o adevărată calamitate naturală – să ajungă în mijlocul unei tornade, să fie acoperit de un torent tumultos sau să ajungă sub o avalanşă de gheaţă.

Probabil aceasta l-a determinat pe regizorul islandez Baltasar Kormakur să ne arate cât de periculoasă poate fi natura şi a încercat să răspundă la întrebarea dacă este posibil să supravieţuieşti, odată ajuns în vârful celui mai înalt munte din lume.

6

 

Anul: 2015

Țara: SUA, Marea Britanie, Islanda

Regizor: Baltasar Kormakur

În rolirole principale: Jason Clarke, Josh BrolinJake Gyllenhaal

Gen: triller, drama, aventuri

Durata: 121 min.

 

 

 

El a adunat o echipă de staruri internaţionale de primă clară, aici îi veţi regăsi pe Jake Gyllenhaal, Josh Brolin, Jason Clark, Emily Watson, Keira Knightley, Sam Worthington, Robin Wright şi pe mulţi alţii.

La baza subiectului peliculei stau evenimente reale, care au avut loc pe Everest în anul 1996. Atunci câteva expediţii comerciale, din componenţa cărora făceau parte atât alpinişti cu experienţă, cât şi amatori, care nu cucerise piscuri atât de înalte, escaladau cel mai înalt versant din lume. Însă în timpul coborârii, s-a început un viscol puternic, care a dus la evenimentele tragice.

 

7

Supravieţuitorii acelei catastrofe au scris cărţi şi au acordat zeci de interviuri. Mărturiile lor diferă mult şi până în prezent nu este clar ce anume s-a întâmplat atunci pe pantele Everestului. Regizorul filmului afirmă că la etapa alcătuirii scenariului a studiat detaliat toate documentele existente despre acele evenimente şi a ţinut cont de toate punctele de vedere.

Filmările au decurs în condiţii extrem de dificile. Prin ironia sorţii într-o zi de filmări, pe 18 aprilie 2014, în Nepal s-a produs o avalanşă, soldată cu 16 morţi.

 

5

Scena pe gheţar a fost filmată la o staţiune montană în nordul Italiei. Filmările, care şi aşa erau dificile din cauza gerului de minus 30 de grade, au fost complicate de ninsoarea neaşteptată, cea mai puternică din istoria staţiunii. Platoul de filmare periodic dispărea complet sub troiene, care trebuiau curăţite operativ.

În rol de ghizi au fost aborigenii din Nepal, părinţii cărora au stabilit recorduri după numărul de escaladări a Everestului.

 

3

În rezultat s-a obţinut un film bun şi spectaculos. Nu în zadar producătorii au decis să lanseze pelicula „Everest” pe majoritatea pieţelor cinematografice cu un număr limitat de copii pe ecranele gigantice ale sălilor de cinema „IMAX” şi abia peste o săptămână să lanseze filmul în sălile obişnuite.

Ceea ce se întâmplă pe ecran ţine spectatorul în suspans: peisajele pitoreşti cu piscuri înzăpezite şi bolovani masivi de gheaţă, amploarea lor incredibilă, dar şi neputinţa omului în faţa forţelor naturii.

Trailer

 

(671)

comments powered by HyperComments
Vera Borcuta

cinefil

Alte articole la aceiaşi temă