Film: Chariots of Fire (1981) - Om Activ

Film: Chariots of Fire (1981)

363 / 14.11.2015

Pentru fiecare sportul are o însemnătate aparte: pentru unii el este sănătate, iar alţii îl consideră pierdere de timp. Dar există oameni pentru care sportul este cauza vieţii.

0 Anume o asemenea istorie este şi drama sportivă „Carele de foc”, care a cucerit patru premii Oscar (inclusiv la nominalizarea cel mai bun film al anului), două premii la Festivalului de film de la Cannes şi multe alte distincţii.

Regizor: Hugh Hudson
Roluri principale:   Nicholas Farrel, Nigel Havers
Ţara: Marea Britanie, 1981
Kinopoisk: 7.025 (1466)
IMDb: 7.30 (37 542)

Este istoria a doi bărbaţi, care alergau pentru a-i demonstra ceva lumii. Erau gata să sacrifice totul pentru a-şi atinge scopul. Cu excepţia demnităţii.

Pelicula se bazează pe o istorie reală, care a avut loc la Jocurile Olimpice de Vară 1924 la Paris.  Este o lucrare episodică despre rivalitatea dintre doi atleţi – evreul Harold Abrahams şi scoţianul Eric Liddell. Ambii reprezentau Marea Britanie. Bătălia dintre ei se ducea nu doar în plan sportiv, dar şi spiritual, în care se dădea o luptă între viziunile umane asupra lumii.

5

Hugh Hudson a redat cu măiestrie atmosfera vremurilor trecute și peisajele pitoreşti, pe fundalul cărora are loc acțiunea filmului. În plus, unul din atuurile peliculei a devenit tema muzicală „Chariots of fire” a compozitorului grec Vangelis Papatanasiu, care după lansarea filmului a urcat pe primele poziţii în clasamentele mondiale. Muzica a introdus energia necesară şi caracterul dinamic captivant în ritmul lent al peliculei.

Probabil cu toţii aţi auzit-o, iar acum veţi şti şi originea ei.

Vangelis este o epocă întreagă a soundtrackului. Doar vă aduceţi aminte muzica genială din „Vânătorul de recompense”? Trebuie să ştiţi că acest compozitor şi-a început cariera cinematografică anume cu „Carele de foc”, primind Oscarul apoi Grammy pentru sunet.

кадр из культовой сцены фильма

În această vară s-a aflat că pelicula „Carele de foc” va avea continuare. Se vor turna tocmai două filme-continuare, independent unul de altul. Ambele proiecte vor relata despre viaţa atletului Eric Liddell după evenimentele de la acea Olimpiadă. Se ştie că Liddell era creştin înflăcărat şi în anul 1925 a plecat în China să lucreze misionar, unde a murit într-o tabără japoneză pentru prizonieri în 1945. Autorităţile chineze au comunicat ulterior că, cu puţin timp înainte de moarte, sportivul a refuzat să participe la un schimb de prizonieri, propunându-i locul său unei femei însărcinate.

De aceea vă propunem ca înainte de lansarea celor două filme să priviţi pelicula originală, care deja a devenit clasica cinematografiei.

„Carele de foc” este un film motivant despre alegere, prietenie, rivalitate, onoare şi desigur, despre sport.

(363)

comments powered by HyperComments
Vera Borcuta

cinefil

Alte articole la aceiaşi temă