Film: «Senna». Cel mai bun film documentar despre "Formula-1" şi tăria de caracter - Om Activ

Film: «Senna». Cel mai bun film documentar despre „Formula-1” şi tăria de caracter

642 / 05.12.2015

Prin ce se deosebeşte un film documentar de o peliculă din seria „aşa şi aşa”? Răspunsul este simplu: un film documentar bun se axează pe un adevărat erou şi pe istoria sa, care se aseamănă cu mitologia comicsuri contemporane, care abundă în super-eroi.

Filmul documentar „Senna” este anume istoria unui super-erou real. Este o povestire despre unul din cei mai buni piloţi de curse din toată istoria „Formula-1”, Ayrton Senna. Este istoria unui mare sportiv cu ochii trişti, care putea face miracole pe pistă.

Senna, 2010

Ţara: Marea Britanie, Franţa, SUA, Brazilia

Regizor:  Asif Kapadia

Roluri principale: Alain Prost, Vivian Senna, Milton Da Silva, Nejde Senna şi alţii.

Durata: 162 min.

Kinopoisk: 9,17 (10 537)
IMDb: 8,6 (43 187)

Din elemente simple, la prima vedere, cum ar fi interviurile şi înregistrările de arhivă, Asif Kapadia a făurit cu virtuozitate un monument cinematografic admirabil. Iată de ce, chiar şi spectatorii, care nu cunosc îndeaproape lumea curselor automobilistice, vor privi cu mare interes filmul, deoarece relatează, în primul rând, istoria unui om.

senna (6)

Mulţi erau sceptici referitor la ideea lui Asif Kapadia și a scenaristului Manish Pandey de a realiza un film documentar despre Ayrton Senna. Exact până în clipa când pelicula a fost lansată pe marile ecrane şi imediat a fost inclusă în programul festivalului cinematografic „Sundance”, unde s-a bucurat de admiraţia publicului şi de statutul de film documentar exemplar.

În cele aproape 3 ore ale peliculei se încadrează un deceniu din viaţa sportivului – de la debutul la Grand Prix în Brazilia în anul 1984 şi până la ultimul start tragic de la San Marino. Cronicile documentare şi povestirile celor, care l-au cunoscut personal pe Ayrton, iată din ce este alcătuită lucrarea cinematografică. Dar în același timp, mai conține ceva, ceea ce îl face pe spectator să simtă în măsură deplină cât de special a fost Senna și ce însemnătate a avut el pentru întreaga lume.

senna (3)

Realizatorii filmului nu doar că şi-au făcut lucrul excelent din punct de vedere tehnic, dar cel mai important – aceasta se simte!  – îl admirau cu adevărat pe erou. Ayrton Senna pentru ei nu e pur şi simplu o persoană vestită, despre care se poate turna un film documentar, dar un erou, pe care fiecare în parte îl admiră. Fără a încerca să frapeze sau să şocheze publicul, ei pur şi simplu îi povestesc istoria. Fiţi gata că această istorie vă poate cutremura.

senna (7)

Pentru Ayrton Senna avea importanţă victoria metafizică, personală, care nu avea absolut nicio legătură cu podiumul, cu faima şi banii. Anume din această cauză el a devenit eroul milioanelor – un brazilian uluitor, mândru şi sincer, care se ocupa de binefacere şi tindea să-i ajute pe cei, pe care soarta nu i-a răsfăţat. Om cu ochii căprui fermecători, care veşnic dorea să ajungă înaintea tuturor.

„Senna” vă va face cunoştinţă cu unul din cei mai mari umanişti ai timpurilor noastre. Nu veţi putea vorbi despre el la timpul trecut. Pentru că Ayrton Senna încă este aici, pur şi simplu el se deplasează atât de repede, încât i-am pierdut urma.

senna (5)

(642)

comments powered by HyperComments
Vera Borcuta

cinefil

Alte articole la aceiaşi temă