La mulţi ani, Jean-Claude Van Damme! 7 cele mai faimoase filme ale celebrului actor - Om Activ

La mulţi ani, Jean-Claude Van Damme! 7 cele mai faimoase filme ale celebrului actor

1628 / 18.10.2018
Astăzi își aniversează ziua de naștere vedeta filmelor de acţiune americane, scenarist, producător, regizor, directorul și fondatorul companiei cinematografice Rodin Entertainment, Jean-Claude Van Damme. Actor expresiv şi cascador neînfricat, el a intrat pe marile ecrane la sfârşitul anilor 1980 cucerind spectatorul de la noi cu eleganţa belgiană şi legendara flexibilitate a sa. Nimeni altul de la Hollywood nu putea face „sfoara” cu lejeritatea şi eleganţa lui, pe care şi-a cizelat-o de-a lungul anilor în sala de balet şi pe tatami practicând arte marţiale din cele mai diverse. Până a-şi face o carieră în cinematografie, Jean-Claude obţinuse succese remarcabile şi pe tărâmul sportului. Van Damme deţine centura neagră la karate și alte numeroase realizări sportive – la 18 ani a ocupat locul al treilea la campionatul european de bodybuilding pentru amatori, iar cu un an mai târziu, când împlinise 19, a devenit campion european la karate și kickboxing, la categorie medie de greutate în rândul profesioniștilor. De-a lungul carierei sale de luptător (karate și kickboxing) viitorul actor a avut 22 de lupte, în care a obținut 20 de victorii (13 dintre ele — obţinute prin knock-out), iar în prima jumătate a anilor 1980 a fost partenerul de sparring allegendarului Chuck Norris.

Din numele redacţiei OMactiv îl felicităm pe Jean-Claude cu ocazia zilei de naştere, îi urăm realizări frumoase (dacă nu pe făgaşul sportului, atunci în cinematografie) și ne aducem aminte de 7 cele mai cunoscute filme, cu participarea omagiatului.

1. „Karate Tiger”/”No Retreat, No Surrender” [1986]

Un tânăr, care studiază artele marţiale şi visează să devină campion, se avântă neînfricat în lupta cu huliganii şi delicvenţii, însă la început se alege doar cu vânătăi şi batjocura celor din jur. Pentru curajul, insistenţa şi perseverenţa sa antrenându-se în sudoarea frunţii, îl patronează marele Bruce Lee. Acum îl așteaptă un duel pentru titlul de campion mondial împotriva luptătorului rus avan Ivan Kraşinski, care nu ştie ce înseamnă înfrângere, rolul de debut al lui Jean-Claude Van Damme.

2. „Contact sângeros” sau „Marele Dragon Alb”/”Bloodsport” [1988]

Primul rol principal, care i-a adus celebritatea omagiatului de astăzi. Frank Dux este un ofiţer american, care din copilărie a însuşit artele marţiale de la maestrul japonez Senzo Tanaka. Acesta îl folosea pe băiat drept partener de sparring pentru fiul său, însă acela a murit şi a început să-l pregătească pe Dux pentru competiţie. Frank a dezertat din armată şi a plecat în Hong Kong pentru a participa la un campionat ilegal de kumite. În Hong Kong Frank se lasă cuprins de vâltoarea evenimentelor: începe o idilă cu o jurnalistă americană, este vânat de agenţii americani, care vor să-l întoarcă pe dezertor. În prima luptă Frank stabileşte un record la cel mai rapid knock-out și merge încrezut spre victorie, fără să le lase adversarilor vreo şansă.

3. „Kickboxer” [1989]

Fraţii Kurt şi Eric Sloane pleacă în Thailanda, în patria kickboxingului, pentru a le demonstra luptătorilor thailandezi supremaţia şcolii americane asupra celei locale. Eric, campionul Americii, se întâlneşte pe ring cu Tong Po, campionul Thailandei. Tong Po este o fiară bestială. El îl schilodeşte intenţionat pe Eric Sloane, într-un moment când acesta este sleit de puteri şi îl condamnă la invaliditate pe viaţă. Fratele său Kurt ia lecţii de la maestrul în Muay Thai, Xian, ca să-l învingă pe Tong Po şi să-şi răzbune fratele.

4. „Lovitură dublă”/”Double Impact” [1991]

Cândva mafia din Hong Kong s-a răfuit crunt şi nemilos cu părinţii fraţilor-gemeni Chad şi Alex, care au supravieţuit ca prin minune măcelului. Viaţa i-a dus de ambele maluri ale oceanului: unul a crescut în California, iar altul a rămas la Hong Kong. Abia peste 25 de ani datorită unui prieten al părinţilor răposaţi, cei doi fraţi se întâlnesc pentru a-şi răzbuna părinţii. Da, iarăşi avem doi fraţi în centrul atenţiei, dar acum e vorba de gemeni, ambii în interpretarea lui Jean-Claude Van Damme.

5. „Soldatul universal”/”Universal Soldier” [1992]

Anul 1969, Războiul din Vietnam. Ostaşul de rând Luc Devereaux îşi dă seama că sergentul Andrew Scott şi-a ieşit din minţi ucigându-şi propriii soldaţi şi oamenii paşnici. În cele din urmă ei pornesc unul împotriva celuilalt şi se împuşcă unul pe altul. Cadavrele lor au fost luate de întăriri, iar soldaţii au fost înscrişi pe lista celor dispăruţi fără urmă.

În zilele noastre. Pe barajul Hoover, acaparat de terorişti soseşte o echipă de soldaţi universali, zombaţi, printre care se numără Luc Devereaux şi Andrew Scott. Brusc Devereaux îşi aduce aminte de trecut şi nu se mai supune ordinelor. Între timp, jurnalista Veronica Robberts pătrunde la o bază secretă, unde se păstrează cadavrele soldaţilor universali. Tânăra încearcă să divulge informaţii despre experimentele ilegale şi morţii readuşi la viaţă. Toată echipa de soldaţi universali, în frunte cu sergentul Andrew Scott porneşte în căutarea ei şi doar Devereux îi ţine apărarea jurnalistei.

6. „Legionarul”/”Legionnaire” [1998]

Anul 1925. Campionul de box Alain Lefevre trebuie să piardă meciul la indicaţia capului mafiot Galgani. Alain cade de acord însă în timpul meciului nu rezistă să fie luat în derâdere de adversar şi îl knock-aut-ează, după care încearcă să evadeze. Oamenii lui Galgani îi omoară fratele. Acum Lefevre este vânat nu doar de gangsteri, dar şi de poliţie, de aceea practic nu are şanse de scăpare. Campionul nu vede altă soluţie, decât să se înscrie în Legiunea străină franceză şi să plece în Maroc, unde este în toi Războiul Rif. Aici recruţii sunt muştruluiţi dur şi nici berberii belicoşi nu le dă o clipă de răgaz.

7. „Eroi de Sacrificiu 2” / „The Expendables 2” [2012]

Revenirea de rezonanţă a lui Jean-Claude Van Damme în filmele de clasă A după ce o perioadă îndelungată s-a aflat la periferiile cinematografiei. Pentru prima dată de la debutul său extraordinar Van Damme joacă principalul rol negativ și nu răzbună pe cei dragi, ci el însuși devine ţinta echipei nestăvilite din Eroi de Sacrificiu condusă de Sylvester Stallone.

La mulţi ani, Jean-Claude Van Damme!

(1628)

comments powered by HyperComments
Andrei Bodro

critic de film

Alte articole la aceiaşi temă