Lifehack: Cum să te încălzeşti acasă - mere coapte, exfoliere cu orez, ciorapi de bumbac şi pisici - Om Activ

Lifehack: Cum să te încălzeşti acasă – mere coapte, exfoliere cu orez, ciorapi de bumbac şi pisici

528 / 01.12.2015

De obicei, aşteptăm sezonul de încălzire cu sentimente confuze. Pe de o parte, facturile îi duc la disperare chiar şi pe cei mai rezistenţi la stres. Pe de altă parte, organismul încă nu este pregătit pentru ciorapii de lângă – nici moral, nici fizic – şi visează la calorifere calde. Însă continuăm să tremurăm chiar şi atunci când în calorifere se aude susurul plăcut al apei.

divider

Am adunat o bibliotecă bogată de recomandări cum să ne încălzim sufletul şi corpul la hotarul dintre anotimpuri. Unele şi-au demonstrat eficienţa, altele mai puţin, dar am găsit şi adevărate aberaţii. Dar „winter is coming” şi acum este momentul potrivit să ne aducem aminte de cele mai bune lifehackuri.

Să folosim dispozitivele

În primul rând, gândul ne duce la tot felul de calorifere, radiatoare, aeroterme, aparate de aer condiţionat şi orice Alina Electronic. Dar ele consumă nemilos energia electrică, de la 800 până la 1500 W, însă neajunsul lor principal este faptul că usucă mucoasa.

Au devenit mai accesibile cearşafurile electrice, dar nu vă grăbiţi să procuraţi unul. Da, consumul este de doar 40 W, dar se constată că nu este atât de confortabil să dormi pe ele. Adormi fericit, iar peste o oră, chiar şi nivelul minimal, ai impresia că ai ajuns în cazanele iadului. Te trezeşti, îl deconectezi, dar după asta nu mai ai somn. Încă un dezavantaj este dependenţa de o priză.

ispolizuem_device

După acelaşi principiu funcţionează husele electrice de fotolii şi scaune – pentru cei, care au un serviciu sedentar. Celor mai rafinaţi le recomandăm covoraşe cu încălzire, mănuşile sau ciupicii călduţi, alimentaţi prin intermediul unui port USB.

Sfatul nostru: un fen obişnuit. Cu ajutorul lui poţi încălzi excelent încălţămintea şi îmbrăcămintea înainte de a ieşi afară. Sau pijamaua înainte de somn.

Ne mişcăm

uborka

Fă gimnastică sau un antrenament cum scrie la carte, iar dacă nu ai dispoziţie, atunci poţi face curăţenie. Spală geamul (chiar dacă meteorologii au prognozat ploi), dă cu aspiratorul (şi tavanul), spală podeaua (de astă dată treci şi pe sub fotolii), şterge praful de pe colecţia ta de Kinder – îţi va fi de folos. Calcă câteva cămăşi – se vor simţi cu 7°C în plus, chiar dacă numai pe o rază de un metru.

Sfatul nostru: poţi chema prietenii şi muta mobilierul. Important e să nu vă certaţi: or fiecare înţelege feng shui-ul în felul său.

Gătim

gotoviti

În perioada rece optaţi pentru bucatele, preparate la cuptor: budinci, plăcinte, lasagna, legume, carne şi peşte la cuptor. Mere, la urma urmei! În primul rând, asemenea bucate sunt mult mai folositoare decât cele prăşite şi mult mai gustoase decât cele fierte. În al doilea rând, aragazul în paralel cu funcţia sa de bază, este o sursă de căldură. După prepararea bucatelor, lasă uşa cuptorului deschisă.

Sfatul nostru: granola sau humus cu dovleac

Facem ordine în garderobă

Casa e curată, avem alimente pentru câteva zile, rola este spălată. Începem complexul de exerciţii „dulapul” – este mai captivant decât exerciţiul „scândura” şi practic la fel de folositor. Aranjăm hainele de vară şi le ascundem cât mai departe, scoatem hainele călduroase şi le pregătim pentru sezonul lor. Câte ceva aruncăm (fără discuţii), altele le dăm nevoiaşilor. Apropo, experţii în ezoterică susţin că asemenea curăţenie îmbunătăţeşte energetica şi eliberează locul pentru ceva nou – atât material, cât şi spiritual. Dar cel mai important – găseşte pantalonii în care ai alergat primii 10 km!

uborka_v shkafu

Sfatul nostru: poate că a venit timpul să practici yoga? Adu-ţi aminte că yoginii controlează iscusit procesele din propriul organism, inclusiv acumularea energiei interne.

Procedurile acvatice

Revizia lucrurilor poate fi continuată cu inspecţia flacoanelor din camera de baie. Apropo, despre baie.

vodnye_protsedury

Nu te scufunda imediat în cada cu apă fierbinte, aceasta se referă în special la cei, care suferă de probleme vasculare. În timp ce umplem cada cu apă, ne încălzim, de exemplu, cu ceai de ghimbir. Se consideră cea mai potrivită temperatura apei de 36-37°С. Poţi adăuga sare de mare, infuzie de romaniţă, gălbenele sau lapte fierbinte cu miere. Trebuie să fii precaut cu uleiurile eterice, deoarece ele pot provoca alergii. Peste 15-20 minute ieşim din apă, ne ştergem cu un prosop şi aplicăm pe corp o cremă hidratantă. Apropo, cremele grase cu vitamina E înmoaie excelent pielea şi o protejează de suprarăcire. Ultimul pas: pentru a nu pierde căldura prea repede, ne înfăşurăm într-un halat de baie sau în orice haină confortabilă din bumbac, îmbrăcăm ciorapi călduroşi şi savurăm încă o ceaşcă de ceai.

Sfatul nostru: dacă nu ai timp pentru SPA, poţi face un duş contrastant. Dacă o vei face frecvent, atunci organismul singur va îmbunătăţi termoreglarea şi nu va mai fi vulnerabil la oscilaţiile de temperatură.

Încă un: pentru a accelera circulaţia sanguină, poţi face un duş cu exfoliere, de exemplu, cu scrub de cafea, orez sau fulgi de ovăz (pe care le vei măcina fin pentru ca particulele să nu-ţi lezeze pielea).

Ne îmbrăcăm corect

Atunci când simţim frigul, automat ne îmbrăcăm mai călduros – acesta este un reflex dobândit inestimabil. Să prindem la puteri!

Mai întâi să avem grijă de picioare. Şlapii fireşte sunt preferaţii tineretului, însă acum te vor salva doar ciupicii cu talpa groasă. Cel mai potriviţi sunt ciupicii fără călcâi: piciorul încape în ei chiar şi dacă ţi-ai pus câteva perechi de ciorapi. Apropo, despre ciorapi. Mai întâi încalţă ciorapi subţiri de bumbac, apoi de lână. Nu, nu ne pregătim să escaladăm Everestul, dar cine ştie în ce măsură te-a răsfăţat vara care a trecut.

pravilino_odevaemsea

Aceiaşi recomandare este valabilă şi pentru restul hainelor: bumbac, iar peste el tot ce vrei. Ştiaţi că prin cap omul pierde până la 80% din căldură? Trageţi concluziile, dar trebuie să foloseşti o căciulă sau o bandană din materiale naturale.

Sfatul nostru: cumpără un fular buff. Nu-mi mulţumiţi.

Ne încălzim din interior

Ceai cu ghimbir, ciocolată fierbinte, izvar fără alcool pe bază de suc de fructe,  masala, străvechea băutură rusească sbiten – toate acestea te vor ajuta nu doar să te încălzeşti, dar şi să prinzi la puteri. Apropo, în timp ce băutura face sângele să circule, cana fierbinte îţi încălzeşte mâinile.

sogrevaemsea_iznutri

Sfatul nostru: noi în redacţie de obicei preparăm ceaiul de ghimbir în felul următor. Rădăcina curăţită o dăm prin răzătoare, frecăm o linguriţă din această masă cu 1-2 felii de lămâie, adăugăm miere (se poate şi zahăr, dar mierea este mai potrivită) şi adăugăm apă fiartă. Lăsăm la macerat 10 minute şi ceaiul este gata.

Creăm bună dispoziţie

Pentru aceasta trebuie să crezi în minuni, pentru că anume ele vor urma.

Aprinde lumânări parfumate cu scorţişoară, vanilie, paciuli, cuişoare, portocale, cardamon. Puteţi picura ulei eteric pe lampa aprinsă. Beţişoarele aromatizate sunt pentru iubitori, în schimb pernuţele cu ierburi se potrivesc ideal pentru toţi!

sozdaiom_nastroenie

Uneori e util să adaugi accesorii în nuanţe calde: roşu, portocaliu, galben, teracotă, măsliniu. Acestea pot fi tablouri, care redau o notă de confort, storuri noi sau un pled împletit. Uneori chiar şi culoarea ceştii este hotărâtoare!

Sfatul nostru: muzică.  Se potriveşte orice playlist, care aminteşte de soare sau pur şi simplu vă încălzeşte sufletul.

Ne pregătim de culcare

Nu vom repeta cât de important este somnul sănătos. La acest capitol, vor fi utile câteva sfaturi cum să lupţi cu patul rece, are uneori se încălzeşte abia spre dimineaţă.

gotovimsea_ko_snu

Cu 15 minute înainte de somn, ar fi bine să pui sub plapomă o butelie cu apă fierbinte. Sau procură în farmacie un termofor cu sare – el menţine căldura pentru mai mult timp. O altă soluţie excelentă este să-ţi inviţi în pat prietenul patruped. Fiecare decide este igienic sau nu.

Şi plapoma trebuie aleasă raţional. Dăruim pledurile sintetice unui azil şi optăm pentru plapomele de lână sau vată. Cele din puf sunt apogeul viselor: menţin excelent căldura şi permit corpului să respire.

Sfatul nostru: cumpără, în sfârşit, sacul de dormit la care visezi de câţiva ani încoace. Acum te poţi încălzi, iar la primăvară îţi va prinde bine în timpul excursiei în sânul naturii.

Factorul uman

Mai repede decât toate te ajută să te încălzeşti oamenii. Cel mai plăcut este să-i ai alături pe oamenii iubiţi. Cred că toţi ştiu că sexul accelerează sângele mult mai bine decât ghimbirul, mijloacele parfumate şi ciorapii luaţi la un loc. Apropo, se consideră că femeile însărcinate suportă frigul mult mai uşor, iar în următorii vreo 10 ani, copilul va lăsa toate capriciile tale pe planul secund.

baby

Sfatul nostru: hai ghiciţi-vă.

divider

În final ţin să vă amintesc un detaliu arhicunoscut.

Organismul nostru reacţionează momentan la renunţarea la vicii, la practicarea sportului, controlul asupra balanţei de apă şi la o alimentaţie sănătoasă, fiindu-ne recunoscător pentru aceasta. Astfel sunt lansate mecanismele de autorestabilire, care se aflau în hibernare, se îmbunătăţeşte circulaţia sanguină, ai mai multă energie, scapi de ipohondrie şi de câteva kilograme şi îţi revine pofta de viaţă! În pofida întunericului de afară, a noroiului şi băltoacelor îngheţate.

(528)

comments powered by HyperComments
Redacţia OMactiv

Alte articole la aceiaşi temă