Nimeni altul ca Woody Allen: 15 cele mai amuzante comedii ale regizorului - Om Activ

Nimeni altul ca Woody Allen: 15 cele mai amuzante comedii ale regizorului

1628

Nimeni altul ca Woody Allen: 15 cele mai amuzante comedii ale regizorului

Lev Riseman

Critic de film

Nimeni altul ca Woody Allen – aforismul inventat de regizor despre el însuşi este incredibil de adevărat. De-a lungul a jumătate de secol Woody a realizat peste 50 de filme, iar la 1 decembrie dramaturgul, comediantul, muzicianul şi marele regizor de teatru şi film a împlinit 84 de ani.

Mama lui Woody a ajuns până la 96 de ani, iar tatăl său a trăit până la 101 ani. Îi urăm regizorului sănătate de fier, moștenită de la părinți și ca să-şi bucure anual admiratorii talentului său din întreaga lume cu noi pelicule.

Allan Stewart Konigsberg s-a născut la 1 decembrie 1935 în Brooklyn, New York City.

La 15 ani, el începe să scrie gags (glume) pentru ziare, tot atunci apare pseudonimul Woody Allen. La 17 ani își schimbă oficial numele în Heywood Allen, succesul nu întârzie să apară şi începe să scrie bancuri pentru diferite emisiuni televizate. La vârsta de 19 ani primea 25$ (echivalentul a 240$ de astăzi) pe săptămână la postul de televiziune NBC, iar după un timp primea deja 1500$ (echivalentul a 14 350$ de astăzi). Colegii își amintesc că Woody putea să tapeze cu uşurinţă la mașina de scris câte 15 ore pe zi.

Comedianții de la TV foloseau opt din zece glume ale lui Woody. Atunci când a devenit stand-uper și a acces pe scena cluburilor și pe platourile show-urilor TV (din 1960 până în 1969), folosea deja doar un banc din zece inventate și pentru un show cu durata de 30 de minute lucra intensiv șase luni.

Woody a scris câteva piese, care (în regie străină) au avut succes la televiziune, în cinematografie și pe Broadway. Pe una din ele a pus-o în scenă chiar el — „Don’t Drink the Water” / „Nu bea apă” (1994, comedie politică, IMDb: 6,2 + RT: 44%).

În anul 1965 a fost lansat primul film după scenariul său „What’s New Pussycat” / „Ciao, pisicuţo!” (1965, comedie romantică, IMDb: 6,2 + RT: 29%), care l-a dezamăgit complet pe Allen. Atunci a decis să filmeze fiecare lucrare personal şi în 1969 îşi începe cariera de regizor de film.

Woody este cunoscut prin faptul că filmează fără probe, repetiţii şi dubluri suplimentare – cel mai des exact în 3 săptămâni. De asemenea, ia foarte puţini bani pentru producere şi nu le permite producătorilor să introducă schimbări în lucrările sale – el răspunde personal pentru montajul final al fiecărei pelicule.

Woody a fost distins cu patru Premii Oscar – trei pentru cel mai bun scenariu şi unul pentru regie. Totodată a obţinut nouă premii ale Academiei britanice de film, iar scenariul filmului său „Annie Hall” a fost declarat cel mai amuzant din 101 pretendenţi de către Breasla americană a scenariştilor. Iată şi câteva din comediile noastre preferate.

«Take the Money and Run»/«Ia banii şi fugi»

parodie criminală (1969)
IMDb: 7,3/10
Rotten Tomatoes: 90%

Debutul de lung metraj al lui Woody Allen despre un ghinionist, impus de circumstanţe să jefuiască o bancă. În rolul principal apare maestrul în carne şi oase.

«Bananas»/«Bananele»

comedie, parodie (1971)
IMDb: 7,0/10
Rotten Tomatoes: 88%

Un proiect incredibil de curajos, care putea fi realizat doar în atmosfera liberă a anilor ’70 în SUA – Woody demască loviturile militare de stat în republicile bananiere din America Latină şi face haz de politica externă a ţării sale. Regizorul din nou apare în rolul principal.

«Everything You Always Wanted to Know About Sex But Were Afraid to Ask»/«Tot ce ai vrut să ştii despre sex, dar ezitai să întrebi»

film fantastic de cult (1972)
IMDb: 6,8/10
Rotten Tomatoes: 86%

Un almanah cinematografic alcătuit din scene scurte pe tema sexului, unde Woody apare într-un costum foarte amuzant de spermatozoid. Precum ai înţeles şi de astă dată Woody nu i-a încredinţat nimănui rolul principal.

«Sleeper»/«Adormitul»

comedie (1973)
IMDb: 7,2/10
Rotten Tomatoes: 100%

Protagonistul se trezeşte într-o cameră criogenică peste 200 de ani. Nu este deloc încântat de farmecele viitorului şi începe lupta cu Guvernul. Nu mai e nevoie să spunem cine apare în rolul principal.

«Love and Death»/«Dragoste şi moarte»

comedie, militară (1975)
IMDb: 7,7/10
Rotten Tomatoes: 100%

O parodie a vieții în timpul Rusiei ţariste și a războiului ruşilor cu Napoleon. În mod neașteptat pentru admiratorii lui Woody, pelicula a fost filmată la Budapesta și Paris, dar nu la New York. Totodată jazzul tradiţional este înlocuit de muzica semnată de Prokofiev şi Mozzart. În rolurile principale apare Woody Allen şi cea mai bună prietenă a sa Diane Keaton.

«Annie Hall»

dramă, comedie romantică (1977)
IMDb: 8,0/10
Rotten Tomatoes: 97%

Un etalon de comedie romantică şi dramă despre relaţia dintre doi oameni veseli şi buni la inimă, care nu-şi au locul în lumea nemiloasă. În distribuţie apare duetul cunoscut: Woody Allen şi Diane Keaton. Pentru acest rol Diane a fost distinsă cu Premiul Oscar, filmul a luat alte trei statuete de aur pentru Cel mai bun film, Cea mai bună regie şi Cel mai bun scenariu.

«Stardust Memories»/«Memoriile vedetei»

comedie dramatică (1980)
IMDb: 7,3/10
Rotten Tomatoes: 68%

La sfârșitul anilor ’70, Woody și-a schimbat tonalitatea și a lansat filmul alb-negru „Manhattan” (1979, comedie dramatică, IMDb: 7,9/10 + Rotten Tomatoes: 95%). După care a fost lansată o versiune amuzantă cu o notă nostalgică „8½” a italianului Federico Fellini. În rolul principal – Woody Allen, iar în rolul episodic debutează Sharon Stone.

«Zelig»

comedie, mockumentary (1983)
IMDb: 7,7/10
Rotten Tomatoes: 100%

Etalon de mockumentary – parodie la filmul documentar. De astă dată Woody apare în rolul unui farsor, impostor care îşi schimbă mereu personalitatea. O gamă uluitoare de caractere şi tipare, pentru care a meritat două nominalizări la Oscar: pentru costume şi imagine.

«Broadway Danny Rose»

comedie (1984)
IMDb: 7,4/10
Rotten Tomatoes: 100%

Perioada comediilor alb-negru a regizorului continuă. Aici el apare în rolul unui agent neîndemânatic al unei cântăreţe, implicate întâmplător într-un triunghi amoros cu căpetenia gangsterilor. A treia apariţia a femeii fatale Mia Farrow în filmele lui Allen şi două nominalizări ale lui Woody la Oscar – pentru regie şi scenariu.

«Radio Days»/«Zilele radioului»

dramedy (1987)
IMDb: 7,5/10
Rotten Tomatoes: 89%

Woody îşi aduce aminte despre copilăria sa înainte de apariţia televiziunii – din anii ’30 până la mijlocul anilor ’40, când milioane de familii americane erau cu urechea ascuţită la aparatul de radio de dimineaţă până seara. Laudă interminabilă a emisiunilor radiofonice, muzică veche şi nostalgie după vremurile de demult. Două nominalizări la Oscar: Woody pentru scenariu şi departamentul artistic – pentru reconstituirea incredibilă a vremurilor de demult.

«Mighty Aphrodite»/«Marea Afrodita»

fantezie, comedie romantică (1995)
IMDb: 7,0/10
Rotten Tomatoes: 77%

Personajul lui Woody (da, iarăşi el) și soţia sa înfiază un copil care începe să dea dovadă de talente incredibile. Protagonistul merge în căutarea mamei băiatului talentat, dar găseşte o prostituată proastă şi grosolană (la prima vedere). Pentru rolul mamei biologice a băiatului, actrița Mira Sorvino a fost distinsă cu Premiul Oscar.

«Everyone Says I Love You»/«Toţi spun că te iubesc»

muzical, comedie romantică (1996)
IMDb: 6,7/10
Rotten Tomatoes: 79%

O distribuţie extraordinară în istoria muzicală despre rolul de peţitor al tatălui, (Woody Allen) cu soţia (Julia Roberts) în timpul logodnei fiicei lor (Drew Barrymore) cu un tânăr romantic (Edward Norton) în văzul altei fiice (Natalie Portman). Comedia a fost nominalizată la Globul de Aur ca cel mai bun muzical.

«Sweet and Lowdown»/«Dulce şi melancolic»

muzical, dramedy (1999)
IMDb: 7,2
Rotten Tomatoes: 77%

Sean Penn apare în rolul unui chitarist răsfăţat, dar foarte talentat – Emmet Ray. Şi de astă dată Woody a reuşit să pună în valoare talentele actorilor. Doi din ei au fost nominalizaţi la Oscar: Sean Penn pentru cel mai bun rol masculin și Samantha Morton pentru rolul secundar – o admiratoare mută şi supusă. În distribuţie apare şi Uma Thurman – cu toate că nu a primit nici un premiu, a fost fermecătoare.

«Small Time Crooks»/«Micii escroci»

comedie criminală (2000)
IMDb: 6,7/10
Rotten Tomatoes: 66%

În rolul principal – Woody Allen. Împreună cu prietenii, el se pregăteşte să jefuiască banca, despre care află întâmplător soţia sa – Tracy Ullman (ea a fost nominalizată la Oscar pentru acest rol). Operațiunea continuă – pentru a asigura un paravan se deschide o afacere care devine extrem de reușită și aduce venituri fabuloase. Apare întrebarea, mai este nevoie de a jefui banca?

«Vicky Cristina Barcelona»

comedie romantică, dramă (2008)
IMDb: 7,1
Rotten Tomatoes: 81%

Cu siguranţă l-ai vizionat – este o odă oraşului Barcelona şi conştiinţei catalane cu Javier Bardem, Penelope Cruz, Scarlett Johansson și Rebecca Hall în rolurile principale.

M-am abţinut să nu adaug toate filmele lui pe listă. Aceste sunt suficiente pentru început.

(1628)

comments powered by HyperComments
Lev Riseman

Critic de film

Alte articole la aceiaşi temă