Astăzi vom măsura bluza olimpică - Om Activ

Astăzi vom măsura bluza olimpică

2578 / 04.12.2015
În rubrica „un look sănătos” încercăm să înţelegem dacă îmbrăcămintea sportivă ne poate prinde bine în afara sălii de fitness şi a stadioanelor. Astăzi vom măsura bluza olimpică.

6

Bluza sportivă ca element al garderobei a apărut cu aproximativ 30 de ani în urmă, după Jocurile Olimpice 1980 de la Moscova. Scurtele din tricotaj cu fermoar erau răspândite pe larg practic în rândul tuturor păturilor populaţiei din URSS. Cum se explică popularitatea lor? Totul este simplu: ele făceau parte din costumele sportive ale olimpicilor sovietici, or în acea perioadă tot ce era legat de Olimpiadă nu era pur şi simplu în vogă, ci devenise un element râvnit de toţi. Acum totul este clar.

1

2

5

3

4

Astăzi bluza sportivă tradiţională este confecţionată din stofă sau tricot, are un guler scurt, mâneci lungi, manşete elastice şi fermoar. La Olimpiada 80 totul era puţin altfel: atunci bluza olimpică era strict din tricot (cel mai frecvent – sintetic), era ceva mediu între o scurtă şi o bluză, iar fermoarul era scurt – până la mijlocul pieptului.

În perioada perestroicii, practic toţi purtau bluze sport, mulţi o purtau în loc de scurtă aproape până când veneau gerurile. Unii o purtau chiar şi sub sacou. Apoi au început să apară bluze din balonzaid, iar gama de culori era foarte bogată. Un lucru util pentru gospodine, ele nu trebuiau călcate!

7

8

Peste hotare, bluzele olimpice au câştigat popularitate în anii ’90, când erau folosite pe larg de microbişti. Au început să le producă cele mai mari branduri sportive: Adidas, Umbra, Puma, Nike. Printre producători au apărut trendsetteri, de exemplu, firma britanică Ben Sherman, specializată pe stilul casual. După aceasta au urmat şi alţii: Lacoste, Fred Perry, Ralph Lauren etc.

Astăzi bluza olimpică nu este doar o îmbrăcăminte sportivă, ci un element răspândit al garderobei la modă. Ea parcă ar fi concepută special pentru oamenii energici şi activi. Şi, din câte se constată, nu doar pentru ei. În genere, stilul casual, or anume la această categorie este atribuit acest element de îmbrăcăminte, este popular în rândul persoanelor de toate vârstele. Obiectele vestimentare în acest stil sunt comode, confortabile, universale, probabil din acest motiv sunt atât de iubite. Inclusiv de redacţia noastră.

Una din caracteristicile principale ale stilului casual este că îmbrăcămintea sport nu este purtată doar la competiţii sau în sala sportivă, ci şi în viaţa de zi cu zi. În ultimii ani – indiferent de eveniment, de statut şi modul de viaţă. Da, deja e ceva răspândit.

 

Important e de a găsi un echilibru între îmbrăcămintea sportivă şi cea de zi cu zi. Şi să ştii unde să te opreşti.

Sau nu.

11

Nu e complicat să porţi o bluză olimpică. Iată câteva exemple selectate de redactorul nostru de modă Lena Sle.

look4 look3

look2

look1

look0

 

(2578)

comments powered by HyperComments
Lena Sle

fashion-cronicar

Alte articole la aceiaşi temă