Am ghicit laureaţii Festivalului de film de la Veneția

339

Am ghicit laureaţii Festivalului de film de la Veneția

Redacţia OMactiv

Cu două săptămâni înainte de cea de-a 76-a ediţie a Festivalului de film de la Veneţia, am publicat lista filmelor, care în opinia noastră, ar putea fi distinse cu Leul de Aur.

În noaptea de sâmbătă spre duminică au fost anunţaţi câştigătorii ediţiei din acest an. Au coincis patru din cele şase filme ale prognozei noastre.

În premieră pentru acest forum cinematografic, premiul mare i-a revenit unei pelicule filmate în baza benzilor desenate – „Joker”. Au urcat în scenă pentru a primi Leul de Aur regizorul Todd Phillips şi protagonistul, care a avut rolul lui Joker, co-autorul filmului, Joaquin Phoenix.

Acesta este un eveniment istoric în lumea cinematografiei, dar nu unica decizie de rezonanţă a regizorului de arthouse Lucrecia Martel, care a prezidat juriul în acest an.

Premiul Mare (adică „argintul”) i-a fost acordat lui Roman Polanski pentru drama despre dosarul Dreyfus „Eu acuz”. De remarcat că acum un an Academia americană de film l-a exclus pe regizor din rândurile sale din cauza acuzaţiilor de abuz sexual aduse în urmă cu patru decenii. Se pare că filmul a fost atât de puternic, încât chiar şi în epoca acuzaţiilor de hărţuire şi excludere de peste tot pentru twitt-uri, el a meritat acest premiu.

I-a surprins pe experţi şi premierea regizorului suedez Roy Andersson pentru filmul „Despre infinit” (el a fost distins cu Leul de Argint pentru regie). Se spunea că regizorul nu va fi apreciat a doua oară la timp atât de scurt, după ce anul în 2014 i-a revenit Leul de Aur la Veneţia.

În premieră un film ucrainean a obţinut premiul mare în programul paralel al festivalului – „Orizonturi”. Premiul a fost acordat filmului „Atlantida” de Valentin Vaseanovici, despre viitorul Ucrainei după încheierea conflictului cu Rusia.

Găsiţi aici lista completă a premiilor. Între timp, aşteptăm cu nerăbdare apariţia pe marile ecrane a filmului „Joker”.

(339)

comments powered by HyperComments
Redacţia OMactiv

Alte articole la aceiaşi temă