Omniomania este o dependenţă, la fel ca orice dependenţă chimică. De aceea, dacă omul nu se mai poate stăpâni, nu face faţă problemei, care-i afectează viaţa, trebuie să apeleze urgent la ajutorul unui psihoterapeut.
Dacă achiziţionarea lucrurilor la nimereală abia începe să-ţi dea bătaie de cap sau dacă intenţionezi să faci ordine în necesităţile/posibilităţile/dorinţele de a cumpăra tot ce-ţi stă sub mână, atunci te vor ajuta următoarele recomandări.
1. Nu lua cu sine cardurile bancare la cumpărături
Este foarte complicat de a controla amploarea tragediei, când achiţi cu bani virtuali şi nu transmiţi bancnotele din mână în mână. Acesta este un moment psihologic subtil.
Ba mai mult, ai putea avea pe cont o sumă considerabilă de bani, iar cheltuielile s-ar putea părea neînsemnate pe fundalul ei. Însă dacă vei avea în buzunar exact suma necesară pentru a cumpăra produsele necesare, atunci vei evita cumpărăturile de prisos.
2. Alcătuieşte o listă clară a cumpărăturilor necesare
Acest punct este necesar pentru a îndeplini cerinţa de mai sus. Fă o listă, calculează aproximativ suma necesară de bani şi ia cu sine doar atât.
3. Şi lista de cheltuieli
Notează într-un carnet TOATE cheltuielile. 3 lei – biletul la maxi-taxi. 7 lei – pâinea. Notează cheltuielile neînsemnate la prima vedere. Scrie şi cheltuielile lunare semnificative (servicii comunale, de exemplu), despre care crezi că n-ai cum să uiţi. Acesta va fi registrul tău de venituri şi cheltuieli.
4. Ocupă-ţi timpul liber cu hobby-uri, comunicare, cu lucruri utile
Adu-ţi aminte de prieteni. Înscrie-te la sport, la piscină, la cursuri diverse. După serviciu petrece timpul cu persoanele dragi. Planifică-ţi o ocupaţie veselă pentru seară, atunci te vei grăbi să ajungi acasă sau în locul prestabilit şi nu vei porni pe la magazine.
5. Izolează-ţi lumea online de publicitate
Blochează toate magazinele online. Instalează-ţi aplicaţii de blocare a publicităţii, dezabonează-te de la toate notificările cu reduceri.
6. Verifică dacă într-adevăr ai nevoie de aceste cumpărături
Pune-ţi o simplă întrebare: De ce am nevoie de acest lucru? Răspunsul „Îmi place, îmi ridică dispoziţia” nu se potriveşte. Încearcă să-ţi găseşti o altă sursă de bucurie şi bună dispoziţie. Dacă acest lucru într-adevăr îţi va fi de ajutor sau îţi va uşura viaţa, atunci notează-l în listă. De ce în listă? Doar nu vei mai face cumpărături spontane, fără listă, nu-i aşa?
7. Trăieşte o zi cu dorinţa de a-ţi cumpăra acest lucru
Răspunde-ţi la întrebarea din punctul 6 şi trăieşte cu acest gând o zi. Dacă nu te vei răzgândi şi nu vei sta la îndoială, atunci poţi să-l cumperi.
8. Alcătuieşte o listă de cumpărături, pe care nu le-ai folosit
Înscrie acolo produse, care s-a alterat şi ai fost nevoit să le arunci la gunoi sau haine pe care nu le porţi. Notează în listă tot ce nu ţi-a fost de folos şi doar adună praful.
9. Spune-le celor dragi care e situaţia şi cere-le ajutorul
Explică-le că urmează să-ţi schimbi atitudinea faţă de lucruri şi faţă de bani. Roagă-i să te ajute, să nu te roage să cumperi ceva ce nu este necesar, să nu te invite să faceţi o raită pe la magazine etc.
10. Nu reacţiona la reduceri
Reducerile nu sunt un motiv ca să cumperi ceva. Aceasta trebuie să devină deviza ta. Conştientizează instinctul de a cumpăra tot ce se vinde cu reducere de 50%, apoi controlează-l. Ocoleşte outleturile şi reducerile.
Vigilenţă maximă, mai ales acum, în ajun de sărbători! Dragi prieteni, aveți grijă de voi!
(724)
comments powered by HyperComments