10 modalităţi de a-ţi stăpâni pornirile de shopaholic în goana după cadouri - Om Activ

10 modalităţi de a-ţi stăpâni pornirile de shopaholic în goana după cadouri

724 / 11.12.2018
Omniomania, shopaholismul, shopomania toate aceste noţiuni caracterizează shopingul compulsiv, dorinţa nestăvilită de a face cumpărături. N-are importanţă ce anume, e un lucru necesar sau nu şi cu atât mai mult fără a se gândi la consecinţele pentru buget. În SUA această boală afectează milioane de oameni. Bineînţeles America este lider la acest capitol, însă şi pe meleagurile noastre este o tulburare întâlnită tot mai frecvent.

Omniomania este o dependenţă, la fel ca orice dependenţă chimică. De aceea, dacă omul nu se mai poate stăpâni, nu face faţă problemei, care-i afectează viaţa, trebuie să apeleze urgent la ajutorul unui psihoterapeut.

Dacă achiziţionarea lucrurilor la nimereală abia începe să-ţi dea bătaie de cap sau dacă intenţionezi să faci ordine în necesităţile/posibilităţile/dorinţele de a cumpăra tot ce-ţi stă sub mână, atunci te vor ajuta următoarele recomandări.

1. Nu lua cu sine cardurile bancare la cumpărături

Este foarte complicat de a controla amploarea tragediei, când achiţi cu bani virtuali şi nu transmiţi bancnotele din mână în mână. Acesta este un moment psihologic subtil.

Ba mai mult, ai putea avea pe cont o sumă considerabilă de bani, iar cheltuielile s-ar putea părea neînsemnate pe fundalul ei. Însă dacă vei avea în buzunar exact suma necesară pentru a cumpăra produsele necesare, atunci vei evita cumpărăturile de prisos.

2. Alcătuieşte o listă clară a cumpărăturilor necesare

Acest punct este necesar pentru a îndeplini cerinţa de mai sus. Fă o listă, calculează aproximativ suma necesară de bani şi ia cu sine doar atât.

3. Şi lista de cheltuieli

Notează într-un carnet TOATE cheltuielile. 3 lei – biletul la maxi-taxi. 7 lei – pâinea. Notează cheltuielile neînsemnate la prima vedere. Scrie şi cheltuielile lunare semnificative (servicii comunale, de exemplu), despre care crezi că n-ai cum să uiţi. Acesta va fi registrul tău de venituri şi cheltuieli.

4. Ocupă-ţi timpul liber cu hobby-uri, comunicare, cu lucruri utile

Adu-ţi aminte de prieteni. Înscrie-te la sport, la piscină, la cursuri diverse. După serviciu petrece timpul cu persoanele dragi. Planifică-ţi o ocupaţie veselă pentru seară, atunci te vei grăbi să ajungi acasă sau în locul prestabilit şi nu vei porni pe la magazine.

5. Izolează-ţi lumea online de publicitate

Blochează toate magazinele online. Instalează-ţi aplicaţii de blocare a publicităţii, dezabonează-te de la toate notificările cu reduceri.

6. Verifică dacă într-adevăr ai nevoie de aceste cumpărături

Pune-ţi o simplă întrebare: De ce am nevoie de acest lucru? Răspunsul „Îmi place, îmi ridică dispoziţia” nu se potriveşte. Încearcă să-ţi găseşti o altă sursă de bucurie şi bună dispoziţie. Dacă acest lucru într-adevăr îţi va fi de ajutor sau îţi va uşura viaţa, atunci notează-l în listă. De ce în listă? Doar nu vei mai face cumpărături spontane, fără listă, nu-i aşa?

7. Trăieşte o zi cu dorinţa de a-ţi cumpăra acest lucru

Răspunde-ţi la întrebarea din punctul 6 şi trăieşte cu acest gând o zi. Dacă nu te vei răzgândi şi nu vei sta la îndoială, atunci poţi să-l cumperi.

8. Alcătuieşte o listă de cumpărături, pe care nu le-ai folosit

Înscrie acolo produse, care s-a alterat şi ai fost nevoit să le arunci la gunoi sau haine pe care nu le porţi. Notează în listă tot ce nu ţi-a fost de folos şi doar adună praful.

9. Spune-le celor dragi care e situaţia şi cere-le ajutorul

Explică-le că urmează să-ţi schimbi atitudinea faţă de lucruri şi faţă de bani. Roagă-i să te ajute, să nu te roage să cumperi ceva ce nu este necesar, să nu te invite să faceţi o raită pe la magazine etc.

10. Nu reacţiona la reduceri

Reducerile nu sunt un motiv ca să cumperi ceva. Aceasta trebuie să devină deviza ta. Conştientizează instinctul de a cumpăra tot ce se vinde cu reducere de 50%, apoi controlează-l. Ocoleşte outleturile şi reducerile.

Vigilenţă maximă, mai ales acum, în ajun de sărbători! Dragi prieteni, aveți grijă de voi!

(724)

comments powered by HyperComments
Olesea Bogutskaea

psiholog practic din anul 2010, membru al Asociației Psihologilor și Psihoterapeuților din RM, membru al Asociației Psihologilor Practicieni HYPNART

Alte articole la aceiaşi temă