10 calităţi importante, pe care le dezvoltă mafia (jocul!) - Om Activ

10 calităţi importante, pe care le dezvoltă mafia (jocul!)

5504 / 24.02.2017
Probabil nu există om, care n-a auzit vreodată de jocul „Mafia”. Mulţi au jucat cel puţin o dată în viaţă, iar majoritatea l-au îndrăgit. Mai mult, „Mafia” a devenit un traning pentru negocieri şi deja este inclus în orice team building, datorită aspectului său psihologic. Astăzi vom vorbi despre el.

Este un joc, conceput de un student de la facultatea de psihologie a Universităţii de Stat din Moscova, este simplu, dar totodată complicat. Intelectual şi vesel. Totul depinde de persoană, de ceea ce-şi doreşte/poate să ia şi să aducă în acest joc. Fiecare va găsi ceva al său în jocul „Mafia”.

Subiect

Există o varietate nesfârşită de reguli, modificaţii şi variante, dar subiectul este următorul.

Jocul începe cu repartizarea rolurilor: unii sunt oameni paşnici, iar alţii sunt mafioţi, de asemenea, pot exista Don, Sherifful, Doctorul, Bodyguardul etc., în funcţie de tipul jocului.

Masa, în jurul căreia se află jucătorii, se transformă într-un mic orăşel, în care trăiesc oamenii paşnici. Ziua. Noaptea o parte din ei se transformă în mafioţi, care fac cunoştinţă între ei. Oamenii paşnici decis să lichideze elementele criminale, dar mai întâi trebuie să afle „who is who”. Încep discuţii aprinse pentru a afla cine joacă de cealaltă parte a baricadei, au loc votări, când sunt executaţi presupuşii reprezentanţi ai clanului. Între timp, mafioţii îi împuşcă planificat pe orăşeni noaptea. Întrebarea principală este: care echipă va obţine victorie? Adică, ce echipă îşi va lichida mai repede adversarii, anume aceea a câştigat.

Ce calităţi se dezvoltă:

#1  Posibilitatea de comunicare verbală şi non-verbală.

Să admitem că faci parte din echipa paşnică. Dacă eşti ferm convins că ştii cine prezintă pericol personal pentru tine şi cine e mafia – nu este suficient. Este important să fii convingător, ca să te creadă membrii echipei tale. Şi ca famia, care fără îndoială va încerca să se apere cu înverşunare şi să te acuze de toate relele, să nu care cumva să-i convingă pe toţi că anume tu eşti duşmanul.

#2  Logica, abilitatea de a alege tactica şi strategia corectă, flexibilitatea gândirii (nu mai rău ca la şah)

Este foarte important ca de la bun început să ai o tactică anumită şi s-o urmezi.

#3  Abilitatea de a deosebi minciuna de adevăr după gesturi, mimică şi alte semnale inconştiente.

Sunt doar 2 opţiuni: sau jucătorul minte, sau spune adevărul. Este nervos? Răsuflă uşurat după ce a vorbit? Vrea să arate calm şi chiar cască alene uneori? Atinge nervos masca? Are mâinile încrucişate la piept? Dă din picior sub masă? Ştii cum să interpretezi aceste semnale? Joacă o partidă de „Mafia” şi vei afla în practică.

#4  Rezistenţă la stres, capacitatea de a nu te lăsa influenţat de opinia publică şi de cea a majorităţii.

Când începe agitaţia, este important să-ţi menţii poziţia şi să nu alergi cu strigă-te după ceilalţi în îndemnul de a lichida pe cineva, doar pentru că toţi strigă că aşa ar trebui să faci. Majoritatea din noi nu avem această capacitate, chiar dacă suntem convinşi de contrariul.

#5  Abilitatea de a convinge, de a discuta în contradictoriu

Acest joc este un model al vieţii cotidiene, când uneori eşti nevoit să-i convingi pe alţii că nu eşti un măgar, deşi nu se ştie de ce toţi cred contrariul. Dacă nu eşti capabil să invoci argumente în favoarea poziţiei tale, atunci într-o discuţie reală repede vei fi ignorat. Şi te vor lichida, considerându-te suspect.

#6  Abilităţi de lider / conlucrare în echipă  

O echipă sunt oamenii paşnici, care nu se cunosc între ei, dar pentru ca să câştige, ei sunt impuşi să interacţioneze reciproc… inclusiv cu mafia.

#7  Arta actoriei

Clanul de mafioţi sunt jucători, care, deşi se cunosc între ei, sunt nevoiţi să demonstreze că pielea de oiţă nevinovată le şade bine, iar lichidarea oamenilor paşnici să nu trezească suspiciuni.

#8  Deducţie, gândire analitică

E un joc captivant nu doar pentru umanişti şi psihologi (în ghilimele şi nu numai). La fel este nevoie şi de abilităţi matematice, să ţii minte în fiecare zi cine şi pentru cine a votat, împotriva cui făcea agitaţie şi totuşi cine este lichidat noaptea.

#9  Memorie

Să memorizezi toate datele din punctul precedent, să le analizezi, dar fără a-ţi da arama pe faţă… pare o provocare grea pentru memoria, nu-i aşa?

#10  Intuiţie

Dar uneori situaţia pare atât de confuză (în special pentru începători), încât îţi rămâne doar să te bazezi pe intuiţie. Aceasta fiind o bună posibilitate de a o dezvolta.

Oratorica adesea este necesară în viaţa de zi cu zi, capacitatea de a fi convingător, de a vorbi clar şi fără pauză. Anume această abilitate o dezvoltă, în primul rând, „Mafia”.

În plus, este un joc util, care ajută la dezvoltarea multilaterală, fiind o ocupaţie sănătoasă în sânul oamenilor reali.

(5504)

comments powered by HyperComments
Olesea Bogutskaea

psiholog practic din anul 2010, membru al Asociației Psihologilor și Psihoterapeuților din RM, membru al Asociației Psihologilor Practicieni HYPNART

Alte articole la aceiaşi temă