11 gânduri pe care nu trebuie să le iei cu sine în noul an - Om Activ

11 gânduri pe care nu trebuie să le iei cu sine în noul an

2560

11 gânduri pe care nu trebuie să le iei cu sine în noul an

Olesea Bogutskaea

psiholog, membru al Asociaţiei Psihologilor şi Psihoterapeuţilor a RM, membru al Asociaţiei Psihologilor Practicieni GIPNART

Există tradiţia de a face curăţenie generală în ajun de Anul Nou. Lucrurile vechi trebuie aruncate la gunoi, dar să nu uităm şi de gânduri, cu care procedăm la fel. Dacă ai creierul îmbâcsit cu convingeri depăşite de timp, cu resentimente şi amintiri grele, acestea îngrădesc calea pentru tot ce este nou. Este ca şi cum ai privi unul şi acelaşi film de 20 de ori în speranţa că de astă dată eroul principal va rămâne în viaţă. Aşadar, la ce avem de renunţat.

1. Retrăirile legate de fleacuri

Încetează să-ţi faci griji cu orice prilej. Acest lucru îţi afectează sănătatea.

2. Autocompătimire

Îţi plângi de milă tot timpul? N-ai cum să găseşti forţe, motivaţie şi inspiraţie de a face ceva, dacă tot timpul eşti nemulţumit de sine.

3. Regrete

Nu regreta nimic. Eliberează-te de regrete, lasă-le în trecut. Mai bine gândeşte-te ce ai de făcut ca situaţia să nu se mai repete.

4. Invidie

Este un sentiment greoi cu iz neplăcut. Îţi recomand să renunţi la el. Succesul, frumuseţea şi fericirea uneori sunt umbrite. Dacă vezi doar partea frumoasă a lucrurilor, aceasta nu înseamnă că nu există şi o latură ascunsă a lor. Moneda are două părţi. Reversul este ascuns în trecut, astfel încât uneori este greu de găsit şi se creează impresia că omul l-a apucat pe Dumnezeu de picioare. Dar adesea succesul are preţul său.

5. Dorul după fostul iubit

Mulţumeşte-le în sinea ta pentru clipele plăcute petrecute împreună şi lasă-i să plece. Fiecare merită să fie fericit. Omul tinde mereu spre fericire. Iartă-l şi deschide-ţi inima pentru ceea ce se întâmplă în prezent.

6. Încercările de a schimba pe cineva

Lasă-i pe oameni să-şi trăiască viaţa. Cu greşelile şi confuziile lor. Tu, între timp, dezvoltă-ţi capacitatea de a accepta lumea aşa cum este ea, cu imperfecţiunea umană şi lipsa dorinţei de a se schimba după bunul tău plac.

7. Condamnare

Este ca un bumerang. Dacă vei condamna pe cineva, fii gata pentru lovitura de răspuns. Nimănui nu-i place să fie criticat.

8. Aşteptarea de recunoştinţă, dragoste şi laudă din partea tuturor

Nu poţi să le fii pe plac tuturor, este ceva firesc. Asta nu înseamnă că nu eşti destul de bun, ci doar că lumea este diversă. Preţuieşte-i pe oamenii apropiaţi, care ţin la tine şi nu te măcina din cauza celorlalţi.

9. Gânduri negative

„Nu pot, nu merit, nu mă ţine buzunarul, nu e pentru mine…” Ai perceput tendinţa, nu-i aşa? Excludem din vocabular toate gândurile sumbre, dar şi obişnuinţele negative.

10. Teama de viitor

Învaţă-te să vezi speranţa în viitor, dar nu monştri fioroşi. Crede că totul se va schimba spre bine.

11. Plângeri că lumea este nedreaptă

Viaţa este un lucru ciudat. Dar în loc să te laşi măcinat de gânduri deşarte despre imperfecţiunea lucrurilor la care nu ai nicio atribuţie, concentrează-te pe ceea ce poţi schimba – pe sine însuşi. Întreabă-te dacă astăzi ai făcut tot posibilul pentru a face lumea mai bună?

Iată şi un exerciţiu perfect pentru a face totalurile anului. La începutul lui ianuarie găseşte o oră-două pentru a trasa planurile pentru anul următor.

La mulţi ani, dragi prieteni!

(2560)

comments powered by HyperComments
Olesea Bogutskaea

psiholog, membru al Asociaţiei Psihologilor şi Psihoterapeuţilor a RM, membru al Asociaţiei Psihologilor Practicieni GIPNART

Alte articole la aceiaşi temă