3 situaţii când nu trebuie folosit uleiul de cocos (şi 8 când totuşi el este recomandat) - Om Activ

3 situaţii când nu trebuie folosit uleiul de cocos (şi 8 când totuşi el este recomandat)

20155 / 11.04.2018
Internetul abundă în laude aduse uleiului de cocos. Recomandările sunt din cele mai diverse. În continuare vă invit să analizăm dacă într-adevăr este atât de benefic.

Presare

Uleiul natural de cocos se obţine prin presarea coprei – miezul uscat al nucii de cocos. Există presare la rece şi la cald.

  • 1 Presarea la rece.

Este aplicată rareori, deoarece permite de a obţine cel mult 10% de ulei de cocos. În cazul presării la rece în produs se păstrează vitaminele şi alte proprietăţi utile.

Uleiul, obţinut prin presare la rece, are aromă bogată şi gust dulceag. Este mult mai scump comparativ cu produsul obţinut prin metoda presării la cald.

  • 2 Presare la cald.  

Permite de a obţine 50% de ulei de cocos – 350 g la un kilogram de copra (într-un kilogram de copra se conţin doar aproximativ 700 g de ulei). Beneficiile acestui produs sunt mult mai reduse, comparativ cu cele ale uleiului obținut prin presare la rece.

Rafinare 

  • Majoritatea uleiului de cocos din vânzare este rafinat, prelucrat la înaltă presiune. Uleiul rafinat devine mai transparent, îşi pierde aroma de cocos, iar termenul de valabilitate creşte.

Pentru îngrijirea tenului uscat foloseşte ulei nerafinat, acesta hidratează intensiv şi catifelează pielea, dându-i o uşoară aromă de cocos.

Pentru îngrijirea pielii copilului foloseşte ulei rafinat, astfel se reduce riscul de a provoca alergie. Din acelaşi motiv foloseşte astfel de ulei în perioada sarcinii sau alăptării.

Apropo, în industria cosmetică se utilizează doar uleiuri rafinate.

Uleiul de cocos este un amestec de acizi graşi nesaturaţi: lauric (aproape 50% din volum), miristic (circa 20% din volum) şi alţi şapte acizi într-o concentraţie nu redusă.

Acid lauric se găsește în majoritatea uleiurilor obținute din fructe şi nuci tropicale. El accelerează procesele metabolice şi regenerarea pielii, ucide bacteriile. Acest compus intră în componenţa sebumului, iată de ce pielea interacţionează bine cu uleiul de cocos. Acidul lauric pătrunde în membranele celulare, făcându-le mai elastice, având efect de întinerire.

Acidul miristic se conţine în uleiurile, obţinute din plantele, care cresc la latitudini nordice. El îmbunătățește penetrarea în celule a altor componente – cum ar fi vitaminele şi mineralele. De asemenea, acidul intensifică aderenţa uleiului de celulele pielii, datorită cărui fapt creşte viteza de absorbţie.

Utilizează uleiul de cocos pentru:

  • 1Îndepărtarea cosmeticii decorative.

Uleiul de cocos este un dizolvant perfect chiar şi pentru rimelul ultra-rezistent. Dar nu uita după procedură să clăteşti faţa cu apă călduţă şi s-o usuci cu un prosop.

  • 2Prepararea exfolianţilor pentru corp.

Amestecă ulei de cocos cu cafea naturală şi aplică amestecul peste tot corpul. Clăteşte cu apă caldă fără săpun. Un astfel de exfoliant va îndepărta celulele moarte şi va impregna pielea. Se recomandă o dată pe săptămână.

  • 3Curăţarea dinţilor.

Uleiul de cocos reduce semnificativ cantitatea de Streptococcusmutans, care provoacă cariile şi piatra dentară. Amestecă uleiul cu bicarbonat de sodiu şi o picătură de ulei de mentă după care periază dinţii ca de obicei.

  • 4Se adaugă în creme.

În cazul în care crema pe care o foloseşti este prea uşoară şi nu hidratează suficient pielea uscată, adaugă în ea puţin ulei de cocos. Amestecă ingredientele în palmă! Dacă vei adăuga ingredientele nemijlocit în recipientul cu cremă, atunci vei reduce termenul lui de valabilitate.

  • 5 Pentru îngrijirea unghiilor, buzelor şi sprâncenelor.

Înainte de somn masează buzele crăpate cu o perie de dinţi şi aplică pe ele ulei de cocos pe toată noaptea. Pentru a reduce cuticulele şi a întări unghiile aplică uleiul pe degete înainte de somn. Dacă visezi la sprâncene dese, amestecă uleiul de cocos cu cel de ricin şi piaptănă-le cu acest amestec cu ajutorul unei perii după îndepărtarea machiajului.

  • 6 Masaj.

Uleiul de cocos este o bază perfectă atât pentru masajul profesional al corpului, cât şi pentru masajul în condiţii casnice. De asemenea, poate fi utilizat pentru auto-masajul feţei.

  • 7 Îngrijirea părului.

Uleiul de cocos sudează bine vârful firelor de păr. Aplică-l pe toată lungimea părului pentru 30 de minute înainte de spălare şi înfăşoară capul cu un prosop cald. Spală părul ca de obicei. Ai observat? ÎNAINTE DE spălarea părului.

  • 8 Hrăneşte pielea.

Pielea hidratată obţine mai mult luciu şi fermitate. Uleiul impregnează stratul superior al epidermei uscate, sudând pielea descuamată şi astfel aceasta păstrează umezeala în interior. Aplică uleiul de cocos înainte de somn, încălzindu-l uşor.

Nu utiliza uleiul de cocos

  • 1 Dacă eşti alergică la el.

Uleiul de cocos, ca orice alt produs, ar putea să provoace alergie. Ba mai mult, ea ar putea să nu se manifeste imediat, ci abia la a treia sau a zecea utilizare. De aceea, fii cu băgare de seamă.

  • 2 Dacă ai părul gras.

Nu aplica uleiul de cocos la rădăcina părului, ci doar pe partea de mijloc şi pe vârfuri. El se spală destul de greu, iar părul va părea şi mai îmbâcsit.

  • 3 În caz de acnee cronică sau demodex.

Încetează să utilizezi uleiul de cocos. Revino la el abia după cura completă de tratament şi înlăturarea problemei.

Uleiul de cocos are patru puncte pe o scară din cinci gradaţii după capacitatea de provocare a acneei. Aceasta înseamnă că fiind utilizată frecvent pe pielea grasă porii se înfundă, se intensifică inflamaţiile şi comedoanele, iar în consecinţă porii se dilată şi mai puternic.

Uleiul de cocos a intrat în modă nu demult, însă deja a devenit un produs indispensabil în trusa cosmetică. Totuşi cele mai solicitate în cosmetologie rămân uleiurile: de jojoba, struguri, piersici, migdale şi ricin. Combină uleiurile între ele şi foloseşte produse de calitate.

(20155)

comments powered by HyperComments
Dina Mardari

cosmetolog din anul 2009, fondatorul salonului BisMoldova, instructor de epilare cu laser

Alte articole la aceiaşi temă