5 cele mai dăunătoare vicii (nu e vorba de fumat şi de alcoolism) - Om Activ

5 cele mai dăunătoare vicii (nu e vorba de fumat şi de alcoolism)

7938 / 09.10.2018
Viciile împiedică la valorificarea potenţialului, stăvilesc dezvoltarea în ritmul la care omul este capabil. Este regretabil, deoarece în calea dezvoltării întâmpinăm o sumedenie de probleme şi obstacole, la care se adaugă viciul neplăcut şi prea puţin însemnat, la prima vedere, la care este greu de a renunţa. Mai mult decât atât, adesea viciile dăunează nu doar omului cu pricina, dar şi anturajului său – familiei, prietenilor, apropiaţilor şi celor din jur.

Numeroşi oameni nu-şi dau seama că au o obişnuinţă nu prea sănătoasă. Unii nu înţeleg că ceea ce fac zilnic, ar putea fi dăunător pentru ei.

În continuare vei găsi un top al obiceiurilor dăunătoare, greu de sesizat, printre care nu vei găsi fumatul şi alcoolismul – care sunt un rău evident.

Luarea medicamentelor cu orice ocazie

Anual se înregistrează numeroase decese din cauza rezistenţei la medicamente. Aceasta se întâmplă când organismul nu reacţionează la anumite componente ale medicamentelor, menite să lupte cu maladia.

Ele apar din cauza că în societatea noastră se obişnuieşte de a trata orice boală cu preparate puternice, cum ar fi antibioticele. Ne străduim să înlăturăm simptomele, să ne tratăm urgent, doar să ţinem pasul cu ritmul vieţii. Vrem să rămânem în şa cât mai mult posibil, însă această metodă de tratament este un stres colosal, care într-un final duce la distrugerea organismului.

Ce facem când avem dureri de cap? În cel mai bun caz, luăm 2 pastile de aspirină. În asemenea momente nu ne gândim la faptul că… de fapt, nu ne gândim la nimic. Aşa am fost învăţaţi – aşa fac toţi.

În prezent antibioticele se vând fără reţetă la orice farmacie. La cea mai mică infecţie automat mâna se întinde spre ele. Dar trebuie să ştim că microbii au capacitate foarte bună de adaptare şi rezistenţă la preparate. Aceasta este o problemă foarte periculoasă – creşterea necontrolată a fungiilor de tot soiul în microflora naturală distrusă de antibiotice.

Tot felul de diete

Dietele nu au nimic în comun cu alimentaţia sănătoasă. Alimentaţia sănătoasă presupune renunţarea la produsele dăunătoare şi alcătuirea raţiei alimentare echilibrate, care să includă micro- şi macroelemente.

Însă dietele, care necesită renunţarea completă la anumite produse, au devenit un trend. Oamenii ţin diete cu orice ocazie – atunci când starea de sănătate le permite şi când acestea sunt interzise categoric. Mai multe despre tulburările de digestie am scris aici.

Nu afirm că absolut orice diete sunt dăunătoare sau inutile. Există situații când dieta este necesară, dar trebuie să o prescrie un nutriţionist, în baza datelor despre starea de sănătate. Este vorba despre dietele omniprezente în viaţa unor persoane, care ignoră starea lor de sănătate.

Să nu uităm nici de aspectul psihologic, când orice abatere de la dietă provoacă dezamăgire, diminuează autoaprecierea, provoacă tulburări şi slăbiciune etc. Toate acestea pot fi mult mai dăunătoare decât excesul de greutate, dacă acesta a stat la baza curei de slăbire.

Somn insuficient

Da, e şi aceasta o obişnuinţă dăunătoare! Este o alegere benevolă a omului, dar nu forţată, precum suntem obişnuiţi să credem. „N-am de ales, trebuie să muncesc, să-i acord atenţie familiei, n-am timp de somn…”. Nu, o atare situaţie este posibilă doar în robie. Doar la ocnă va fi mai dificil să mergi la culcare mai devreme şi să te odihneşti cum se cuvine. Toate celelalte situaţii sunt o alegere conştientă a omului. Răspunde sincer, chiar şi atunci când ai mers la culcare mai devreme, stai lungit în pat cu telefonul în mână, nu-i aşa? Sau atunci când ai plecat în vacanţă în sfârşit, nu te confrunţi cu faptul că nu poţi adormi? Aceasta denotă că necesitatea dăunătoare s-a transformat într-un viciu. Omul se adaptează, se obişnuieşte să nu doarmă suficient. Nu ignora acest aspect.

Cuvinte vulgare

Aceasta este o problemă răspândită şi neplăcută nu atât pentru cel, care înjură, cât pentru oamenii din jur. În special, pentru copii, care repetă tot ce aud de la adulţi. Un om, care se respectă, niciodată nu va înjura în public. Aceasta denotă lipsa de educaţie. Nu este vorba de un aspect al limbii, la care se recurge pentru a accentua anumite mesaje pe care ai vrea să le transmiţi. Vorbim într-o limbă foarte bogată, în care se regăsesc expresii şi cuvinte pentru a transmite ORICE emoţii, sentimente, nuanţe etc. Nu ignora acest aspect.

Viaţă sexuală dezordonată

În societatea noastră se creează impresia că e o ruşine să trăieşti o perioadă fără sex. În urma cercetării promiscuităţii adolescenţilor s-a constatat că persoanele, care au o viaţă sexuală dezordonată nu sunt satisfăcute de sine însuşi, nu au scopuri spre care să tindă, în genere, nu ştiu de ce trăiesc. Adesea, a doua zi tinerii încearcă o atitudine rece faţă de fată… „nu mai e atât de frumoasă”. În timp ce fata are sentimentul că a fost folosită. Analizând daunele psihologice se poate afirma că persoanele, care duc un asemenea mod de viaţă nu sunt exigente cu sine însuşi, sunt egoiste, nu sunt capabile să aibă grijă de alţii şi sunt indiferenţi faţă de ceea ce fac. Ba mai mult, cel mai probabil sunt la fel de desfrânaţi şi nereţinuţi şi la alte capitole cum ar fi: abuz de alcool, ţigări şi predispunere la alte vicii.

Citeşte, identifică viciile care te caracterizează, iar dacă le găseşti, încearcă să renunţi la ele. Despre aceasta vei afla din articolul următor.

(7938)

comments powered by HyperComments
Olesea Bogutskaea

psiholog practic din anul 2010, membru al Asociației Psihologilor și Psihoterapeuților din RM, membru al Asociației Psihologilor Practicieni HYPNART

Alte articole la aceiaşi temă