5 complexe care îşi trag rădăcinile din copilărie - Om Activ

5 complexe care îşi trag rădăcinile din copilărie

5255 / 10.07.2019
Mulţi au auzit despre aceste complexe şi chiar le-au observat la cunoscuţi. Dar prea puţini ştiu ce a condiţionat formarea acestor complexe, ce comportament al părinţilor sau altor oameni a condiţionat crearea lor.

Este simplu de a scăpa de ele: găseşte cauza şi formează o contragreutate. De exemplu, dacă te-au certat mult şi nu te-au lăudat, începe să te lauzi. Dacă au fost prea severi cu tine şi nu ţi-au permis nimic, începe să-ţi permiţi etc. şi aşa mai departe.

Complexul victimei

Persoana cu acest complex îi consideră pe toţi şi pe toate vinovați de ceea ce se întâmplă. Manifestul său constă în faptul că el nu-şi hotărăşte viaţa şi doar circumstanţele şi forţele obiective îi controlează toate evenimentele. Astfel de oameni cel mai frecvent acuză Guvernul, economia, medicina, educaţia, vecinii, soţii, soţiile şi uneori chiar copiii. Toată lumea e vinovată, iar ei pot doar să sufere şi să se plângă. Este foarte complicat de a comunicat cu astfel de oameni.

Cauza, care se trage din copilărie: lipsă de afecţiune din partea părinţilor. Un astfel de copil de la o vârstă fragedă învață să manipuleze cu ajutorul bolilor, lacrimilor, istericilor, simulărilor, obținând astfel puțină atenție și milă.

Complex de inferioritate

Încă un complex arhicunoscut. În acest caz, persoana suferă de defecte imaginare ale aspectului exterior, deficiențelor intelectuale sau psihologice. Cuvântul cheie – imaginare! Cel mai frecvent acest complex nu are nimic la baza sa. Sau un defect neînsemnat dobândeşte o importanţă colosală şi începe să afecteze viaţa şi sentimentul de autoapreciere. Ştiaţi că cel mai frecvent suferă de complexul de inferioritate oamenii inteligenţi.

Cauza, care se trage din copilărie: comparaţia permanentă a copilului cu cineva mai de succes, mai frumos, mai deştept şi mai ascultător. Punerea accentului pe neajunsurile externe, de comportament sau mentale ale copilului. Nu doar părinții pot provoca acest complex, dar şi orice persoană importantă pentru copil (rude, prieteni, frate/soră, profesor etc.)

Complexul Quasimodo

Unul din cele mai răspândite complexe de inferioritate este atunci când omului nu-i place aspectul său. De remarcat că adesea este vorba despre un neajuns neobiectiv, inventat şi exagerat.

Astăzi practic chirurgia estetică şi majoritatea procedurilor cosmetologice de corectare sau mărire a zonelor corpului stimulează aceste complexe ale femeilor cu scop de a obţine profit.

Cauza, care se trage din copilărie: critica constantă a aspectului copilului.

Complexul lui Narcis

Simptomele acestui complex sunt dragostea de sine, adorarea modului în care arăţi, încrederea în superioritatea și caracterul unic al persoanei. Este foarte dureros să ai de furcă cu astfel de persoane, uneori viaţa lor e amară pentru că nu e simplu să-ţi găseşti pe cineva pe măsură. Sunt trecuţi printr-un filtru drastic nu doar partenerii potenţiali, dar şi toţi cei cu care se stabileşte un contact – chiar şi persoanele din ascensor.

Narcisul este unic, iar cei din jur sunt nedemni.

Cauza, care se trage din copilărie: laudă excesivă și apreciere exagerată a rezultatelor modeste, reamintirea constantă că copilul este cel mai bun. În timp ce el avea nevoie doar de puţină dragoste necondiționată. Nu pentru ceva anume, ci fără motiv.

Complexul lui Don Juan

Este un complex masculin atunci când bărbatul încearcă să seducă cât mai multe femei. Îi pasă de cantitate, nu de calitate, pentru că își pierde interesul față de ţinta sa imediat după ce-şi atinge scopul.

Cauza, care se trage din copilărie: lipsa dragostei materne, răceală, severitate şi ignorare. Copilului îi rămâne doar să se mulţumească cu firimiturile unei iubiri imaginare.

Scapă de complexe și asigură-te că nu le cultivi la cei din jur, chiar dacă o faci inconştient.

(5255)

comments powered by HyperComments
Olesea Bogutskaea

psiholog practic din anul 2010, membru al Asociației Psihologilor și Psihoterapeuților din RM, membru al Asociației Psihologilor Practicieni HYPNART

Alte articole la aceiaşi temă