5 vicii ascunse pe care le avem cu toţii - Om Activ

5 vicii ascunse pe care le avem cu toţii

3891 / 24.10.2018
Recent am scris despre cele mai dăunătoare vicii ascunse. Întrucât au apărut numeroase întrebări la acest capitol, am decis să abordăm detaliat subiectul. Nu toate viciile descrise în articol ne caracterizează pe fiecare dintre noi. Însă la majoritatea oamenilor se întâlneşte cel puţin unul din ele.

  • 1Luarea medicamentelor cu orice ocazie

Se bazează pe: fobii, ipohondrie şi lipsa dorinţei de a-ţi asuma răspunderea pentru viaţa, sănătatea şi corpul tău.
Obişnuinţa de a lăsa lucrurile să se rezolve de la sine până când nu se va profila o criză sau un diagnostic anumit. Fii de acord, apariţia multor simptome putea fi prevenită, dacă se luau măsuri de profilaxie, cât nu era târziu.
Dar cel mai adesea nu avem timp şi puteri pentru sport, pentru plimbări zilnice, alimentaţie corectă, pentru a renunţa la vicii. Deşi cu toţii ştim foarte bine care sunt consecinţele unui astfel de mod de viaţă – în prezent lipsa de informaţii nu mai este o scuză plauzibilă.
Aşadar, întreabă-te ce se ascunde în spatele dorinţei de a-ţi potoli durerile de cap cu ajutorul pastilelor? Înţelegi care este cauza durerii? Încerci să le înlături, să reduci nivelul de stres sau să limitezi comunicarea cu oamenii toxici? Sau preferi (inconştient, fireşte!) să laşi lucrurile aşa cum sunt, cumpărând o nouă cutie de Citramon la farmacie? Doar eşti conştient de faptul că durerile vor reveni.

Ce e de făcut: îmbunătăţeşte echilibrul psihic şi lăuntric, încrederea în forţele proprii şi în organismul cu care eşti înzestrat.
Este necesar de a lucra asupra nucleului tău interior. Practică sportul. Ridică plafonul sarcinii, iar când vei reuşi, laudă-te pe sine şi remarcă faptul că ai devenit puţin mai puternic. Remarcă fiecare anotimp în care nu ai prins o răceală sau guturai. E şi acesta meritul tău! În special, dacă anterior te îmbolnăveai de 2-3 ori pe an. Asta înseamnă că te-ai pregătit pentru sezonul rece al anului – ai făcut sport, te-ai alimentat corect, te-ai aflat zilnic în aer liber, ai avut grijă de sănătatea psihologică! Asta nu poate să nu aibă rezultate! În acest caz, îţi asumi răspunderea pentru viaţa şi bunăstarea ta.

  • 2Diete la nesfârşit

Se bazează pe: nemulţumirea faţă de sine, de corpul şi aspectul tău.

Ce e de făcut: lucrează asupra autoaprecierii, acceptă-te pe sine însuşi, învaţă-te să fii recunoscător.
N-are importanţă faţă de ce sau cine încerci acest sentiment. Recunoştinţa te luminează din interior, te înnobilează şi şterge petele întunecate ale sufletului. Fiecare om merită recunoştinţa ta. Dacă nu poţi găsi motiv ca să fii recunoscător, apelează la psiholog.
Aşadar, când în suflet va domni armonia şi mulţumirea de sine, acolo nu va rămâne loc pentru tendinţa frenetică de a schimba ceva. Atunci vei putea duce un mod sănătos de viaţă, vei începe să te modelezi pe sine, corpul şi sănătatea ta fără nervi şi isterie.
Da, s-ar putea să ţii periodic anumite diete, însă acestea nu-ţi vor pune în pericol sănătatea. Dar cel mai uimitor este faptul că atunci DIETELE VOR ADUCE REZULTATE.

  • 3Somn insuficient

Se bazează pe: în 80% din cazuri, insomnia este provocată de stres.
Despre insomnie am scris un articol. aparte. Acolo vei găsi recomandări care te vor ajuta să eviţi acest fenomen istovitor. Este prea puţin să elimini gadgeturile din dormitor.

Ce e de făcut: schimbă ritmul şi modul de viaţă.
Ceva nu în regulă cu ele. În loc să înghiţi pumni de somnifere, ia un pix şi o coală de hârtie şi într-o noapte de nesomn întreabă-te ce anume nu merge cum trebuie în viaţa ta? Cum ai vrea să fie? Ce faci pentru asta? Ce ai putea să mai faci? Scrie totul pe hârtie. Iar ziua vei reciti. Şi începe să FACI ceva. Somniferele nu vor face asta în locul tău.

  • 4Cuvinte vulgare

Baza nr.1: lipsa respectului de sine şi capacităţii de a respecta hotarele altor oameni.
” Ce prostie! De ce ar trebui să respect limitele altor oameni? Trăiesc aşa cum vreau”, – va spune cineva dintre voi.
Să analizăm situaţia în baza exemplului regulilor de circulaţie. Respectându-le, poţi sconta pe faptul că şi alţi participanţi la trafic vor ţine cont de ele. Şi nu rişti să fii tamponat de un şofer neadecvat, care a decis să facă un viraj chiar în faţa ta. Pentru că aşa îi este comod. Respectarea graniţelor constituie baza coexistenței într-o societate civilizată.

Ce e de făcut: învaţă-te să respecţi graniţele altor oameni.

Baza nr.2: agresivitatea ascunsă.
Persoana, care înjură mereu, are probleme legate de agresivitate, ură, supărare, furie, iritare. Acestea pot fi inconştiente sau ascunse. Atunci când individul nu știe cum să le facă faţă, acestea se exteriorizează într-o modalitate atât de urâtă.

Ce e de făcut: elimină agresiunea prin intermediul artelor marţiale, a sportului, călătoriilor extreme şi află de sine stătător sau cu ajutorul psihologului ce se ascunde în spatele agresivităţii.
Adesea cei care scumpă mereu ascund în sine pretenţii faţă de cei din jur. Sau faţă de o persoană concretă. „Cei din jur” sau „acea persoană concretă” îl fac să se simtă slab, o nulitate, un om de nimic. El nu poate face faţă acestui sentiment şi astfel ia naştere sentimentul de dispreţ lăuntric. Acest sentiment merge de mână cu cele enumerate mai sus.

  • 5Viaţă sexuală dezordonată

Se bazează pe: de cele mai multe ori – nemulțumirea faţă de sine şi de viață, precum şi lipsa unui rost în viaţă.

Ce e de făcut: umple acest gol.
Nu vom citi morală la acest capitol. Este ridicol şi ineficient. E suficient să ştii că există un gol lăuntric, care trebuie umplut. Uneori acesta este completat cu o apropiere sufletească imaginară, însă aceasta nu aduce senzaţia de satisfacţie şi vrei tot mai mult, mai divers şi cât mai des. Totuşi, există o modalitate adecvată de a renunţa la acest mod de viaţă. Dar este o cale lungă. Va trebui să revizui esenţa relaţiilor între sexe, să găseşti o modalitate acceptabilă de a exprima şi a primi dragoste. Şi să înveţi să fii fericit chiar şi atunci, când e foarte greu să o faci.

(3891)

comments powered by HyperComments
Olesea Bogutskaea

psiholog practic din anul 2010, membru al Asociației Psihologilor și Psihoterapeuților din RM, membru al Asociației Psihologilor Practicieni HYPNART

Alte articole la aceiaşi temă