6 găuri negre, care ne înghit energia vitală - Om Activ

6 găuri negre, care ne înghit energia vitală

4254 / 02.04.2018
Într-un articol publicat recent am venit cu o serie de recomandări, menite să te ajute să alungi oboseala şi să te odihneşti corect. Articolul a avut rezonanţă colosală, de aceea vom dezvălui în continuare subiectul.

Cum se face că având o alimentaţie sănătoasă, practicând sportul şi având un serviciu chiar dacă nu „preferat”, dar nici pe care „îl urăşte”, având parte de prieteni, de comunicare, de un hobby… la sfârşitul zilei omul abia de are puteri să ajungă acasă. Evident că există încă multe aspecte, care sau ne dau energie, sau ne storc de puteri. Astăzi le vom analiza detaliat pe cele, care ne fură energia.

Sarcini amânate

Este vorba despre însărcinările lăsate pe mai târziu. Care ne prind ca într-o pânză de păianjen. Astfel ne facem cale prin viaţă, încercând ca lucrurile amânate să nu ne tragă la fund. Este un tablou sinistru, nu-i aşa?

Această mreajă este ţesută din reparaţiile nefinisate, care durează ani în şir, precum şi de proiecte care nu ard. Printre ele se numără şi „cândva trebuie să merg şi eu acolo…”, „ar trebui să văd şi eu asta…”, „ar fi bine să citesc această carte…”. Aceste mărunţişuri, cărora nu le acordăm prea mare importanţă, ne storc de puteri. Ele sunt ca o gaură neagră pentru energia vitală a omului! Deoarece dacă în minte s-a închegat o sarcină, atunci toate resursele sunt orientate spre îndeplinirea ei. Este ca şi un motor care ar funcţiona în gol. Curăţă viaţa de cozi şi de tot ce ai amânat până acum.

Vampiri

Este vorba despre oameni-vampiri, care se hrănesc cu forţele noastre vitale. O ceartă, un scandal şi agresorul te-a prins în ghearele sale. El este fericit, iar victima e stoarsă de puteri. Dar se întâmplă că oamenii benevol se lasă pradă unor asemenea indivizi.

Un exemplu elocvent este atunci când prietena trece printr-un divorț dificil, iar tu, fiind bună la suflet, încerci s-o ajuţi: o asculţi la nesfârşit, răspunzi la toate apelurile, o linişteşti, stai cu copiii ei, în timp ce ea se duce la fitness ca să-şi spulbere stresul. Însă de multe ori prietena îşi revine puţin câte puţin, iar tu rămâi închisă în casă cu febră şi angină. De ce aşa se întâmplă? Deoarece trebuie să-ţi ştii hotarele şi să le aperi.

Vampirii au măşti dintre cele mai diverse: protector, seducător, suferind. Este foarte simplu de a manipula victima dacă ea încearcă sentimentul de vinovăţie, teamă, milă, îndoială, dacă nu este încrezută în sine şi… nu ştie care sunt graniţele sale. Dacă te numeri printre persoanele, care nu ştiu să spună „nu”, atunci probabil seara ajungi să cazi de pe picioare, în timp ce creierul continuă să lucreze frenetic, analizând „cum trebuia să răspunzi, ce trebuia să faci, ce trebuia să spui”. Astfel mintea îţi dă un semnal că laşi duşmanul să treacă de linia de demarcaţie.

Minciuna

Investiţii, care consumă multe resurse şi nu sunt justificate. Forţele, care se pierd pentru a nu uita esenţa minciunii, nu se compară cu „beneficiile”, pe care omul le primeşte de la acest mini-spectacol. Adaugă la ele teama că adevărul va ieşi la iveală, eforturile depuse pentru a păstra imaginea şi vei înţelege că nu merită.

Ruminaţie

Ştiai că frământările cu idei obsedante, atât de cunoscute tuturor, au şi o denumire aparte – ruminaţie. Ştii ce înseamnă acest termen în biologie? Rumegarea şi ingerarea hrănii, care deja a fost înghiţită şi regurgitată. Îmi cer scuze pentru aceste detalii greţoase. Însă anume aşa arată tabloul real. Asta facem cu toţii atunci când ne frământă iar şi iar situaţii din trecut, cuprinşi de teama de viitor şi făcându-ne griji pentru ziua de mâine. Dar totuşi este ceva, care nu ne sleieşte de puteri, ci dimpotrivă ne dă energie – gândurile la prezent. Dacă îţi trăieşti clipa, eşti prezent în momentul de faţă, nu vei mai rumega hrana mestecată anterior.

Diaree de cuvinte

Probabil ar fi trebuit să vă previn de la bun început că articolul nu se recomandă spre citire în timpul mesei… Aici voi fi laconic, atunci când vorbim, pierdem energie. Basta. Punem lacăt la gură – acumulăm, păstrăm şi înmulţim energia. Cum ai deschis gura, ai pierdut energie. Ai închis-o, ai păstrat-o. E foarte simplu, nu-i aşa? Crezi că are mare importanţă ceea ce vrei să spui lumii şi oamenilor din jur? Aceasta se referă în special la dragele noastre femei.

Preocuparea de aspectul exterior şi de anturaj

Şi aceasta se referă la femei. Deşi…

Esenţa celor scrise mai sus este următoarea: crearea şi menţinerea frumuseţii exterioare (sau a ceea ce consideri că este frumos) îţi consumă timp, energie şi forţe colosale. Machiaj, coafură, cosmeticieni, corecţie, chirurgie estetică – toate se atribuie la acest capitol. Întotdeauna se va găsi cineva mai „frumos” după anumite criterii, iar asta într-un final nu doar că nu-ţi va aduce sentimentul de împlinire, dar şi mai mult îţi va submina sentimentul de neîncredere în sine. Astfel în final ne alegem doar cu risipa zădarnică a resurselor pentru activităţi dubioase.

La capitolul anturaj sunt atribuite toate capcanele din viaţa majorităţii oamenilor: maşini de lux, telefoane, reparaţii, ceasuri/pantofi/genţi/curele etc. Toate acestea ne storc de puteri fără a ne da ceva în schimb. Omul lucrează pentru obţinerea bunurilor, care în final se dovedesc a fi „reci”, care nu-l „încălzesc”. Ca urmare se alege doar cu senzaţia de insatisfacţie, care îl stoarce de ultimele picături de energie, aceasta fiind o emoţie negativă.

Bineînţeles am adunat aici doar câţiva dintre factorii, care contribuie la formarea găurilor negre, în care se scurge energia vitală. Însă chiar dacă vei atrage atenţia doar asupra lor, îţi vei păstra resurse colosale.

Dragi prieteni, vă urez să fiți plini de energie!

(4254)

comments powered by HyperComments
Olesea Bogutskaea

psiholog practic din anul 2010, membru al Asociației Psihologilor și Psihoterapeuților din RM, membru al Asociației Psihologilor Practicieni HYPNART

Alte articole la aceiaşi temă