6 reguli de comunicare cu oamenii toxici, de care nu te poţi despărţi - Om Activ

6 reguli de comunicare cu oamenii toxici, de care nu te poţi despărţi

1707

6 reguli de comunicare cu oamenii toxici, de care nu te poţi despărţi

Olesea Bogutskaea

psiholog, membru al Asociaţiei Psihologilor şi Psihoterapeuţilor a RM, membru al Asociaţiei Psihologilor Practicieni GIPNART

Anterior am relatat cine sunt oamenii toxici şi cum pot fi identificaţi. Acum veţi afla cum să vă comportaţi cu ei. Unii din voi ar putea spune: de ce ar trebui să comunicăm cu ei, trebuie să-i evităm! Nu întotdeauna acest lucru este posibil. Înainte să-i eviţi, analizează bine de ce din mulţimea de oameni ţi-a fost dat să comunici anume cu acest om? Dacă îl vei evita cu tot dinadinsul, este mare probabilitatea să întâlneşti o altă persoană la fel de toxică. Prin urmare, în tine însuţi se ascunde un magnet care-i atrage. Întotdeauna vei găsi o explicaţie, dacă vei sta să analizezi lucrurile.

Cum să procedeze cei, care au părinţi toxici? Sau copii? Apropiaţi? Adică persoane, pe care nu le poţi exclude din viaţa ta. Unde mai pui că nu întotdeauna este bine să fugi de greutăţi. Depăşirea lor ne face mai puternici, ne învaţă multe – nu trebuie să ignori o asemenea posibilitate. Aşadar, cum să ne comportăm cu oamenii dăunători pentru psihicul nostru:

  • 1Renunţă la grija dubioasă.

Învaţă-te să deosebeşti grija sinceră de afirmarea pe seama ta. Unii oameni te ajută în aşa fel, încât nu mai eşti bucuros de ajutor. El poate fi prea sâcâitor, hipertrofiat, cu consecinţe pe termen lung (te-am ajutat, dar tu…) etc. Un astfel de ajutor creează senzaţia de grijă şi avem impresia că acest om nu este indiferent, că-şi face griji pentru noi, dar că nu ştie cum să spună acest lucru.

Începem să-l justificăm, să ne fie milă de el, să-l tolerăm, ca într-un final să încercăm şi un sentiment de vinovăţie. Acordând astfel de „ajutor”, oamenii toxici îşi înrădăcinează sentimentul de auto-importanţă, iar aceasta este o pârghie excelentă pentru manipulare.

Aşadar, învaţă-te să spui scurt şi clar „nu, mulţumesc”. Dacă va reacţiona negativ la refuzul tău (cel mai probabil un om toxic anume aşa va reacţiona), lasă-l să se descurce singur cu indignarea sa. Nu faci decât să-ţi aperi graniţele tale.

  • 2Stabileşte şi apără-ţi graniţele

Orice relaţie sănătoasă trebuie să aibă limite clar definite. Cu atât mai mult ele ar trebui să existe cu oamenii greoi. Oamenii toxici sunt foarte evazivi – este foarte complicat să obţii de la ei ceva concret, deoarece cât mai vag este răspunsul, cu atât este mai uşor de a denatura cele spuse şi de a întoarce afirmaţiile în folosul său.

Tu eşti cel, care va trebui să traseze hotarele. Spune sus şi clar regulile pe care ar trebui să se bazeze relaţia dintre voi. Da, poţi spune direct „vă rog, nu intraţi în camera mea fără a bate la uşă” sau „nu lucrez în orele libere sau neremunerată”, sau „discuţiile pe ton ridicat sunt inadmisibile pentru mine”. Ai tot dreptul să nu fii comod pentru toţi.

  • 3Fă un pas înapoi.

Uneori e mai corect şi înţelept să faci un pas înapoi şi să nu te avânţi în polemici sau într-un conflict, or de cele mai dese ori aceasta este o capcană. Este important să acţionezi cu sânge rece, ca să nu-ţi pierzi vigilenţa, să poţi observa la timp capcanele şi să nu te laşi indus în eroare fiind orbit de emoţii. Nu te lăsa atras într-un conflict. Cu siguranţă vei pierde. Ţine minte, să baţi în retragere nu întotdeauna înseamnă să pierzi războiul.

  • 4Nu lua aproape de inimă.

Oamenii toxici vor încerca mereu să te acuze de ceva, să-ţi demonstreze în fel şi chip că nu ai dreptate, încercând să obţină ceva sau pur şi simplu justificându-şi comportamentul. Dacă ai remuşcări sau un sentiment de vinovăţie, să ştii că te-ai prins. Încearcă să nu pierzi versiunea ta asupra situaţiei. Nu le permite să-ţi spulbere poziţiile. Repetă continuu că în afară de tine în situaţie mai este implicată cel puţin o persoană. Şi că cel puţin ambii sunt vinovaţi (în genere, dacă este cineva de vină).

  • 5Nu ceda emoţiilor.

Emoţii, asta îşi doresc oamenii toxici. Ei parazitează pe emoţii. Te vor provoca şi te vor presa până când se va ajunge la scandal, lacrimi, isterie şi bătutul cu pumnul în masă. Abia când vei fi sleit de emoţii, te vor lăsa în pace. Tu te simţi rău, iar el triumfă de bucurie. Iată de ce adesea după comunicarea cu ei te simţi obosit şi cu dispoziţie proastă. Ai putea să încerci o gamă largă de emoţii de la frică, jignire, ură până la anxietate şi vinovăţie. De aceea, nu-i permite să te provoace. Păstrează-ţi calmul. Dacă simţi că începi să-ţi ieşi din fire, găseşte orice pretext ca să pui capăt dialogului. Îl vei relua când îţi vei stăpâni emoţiile.

  • 6Încearcă să ierţi.

Acesta este cel mai complicat punct, dar cu efecte miraculoase. Multe se întâmplă în viaţă. Uneori poţi înţelege motivele omului – atunci este mai uşor să-l ierţi. Dar când nu înţelegi de ce omul a procedat într-un fel anume, este mult mai greu să faci acest lucru. În astfel de situaţii adu-ţi aminte un simplu adevăr – fiecare dintre noi are temei să se comporte anume aşa şi nu altfel. Asta se referă şi la faptele bune, şi la cele rele.

Aşadar, oamenii toxici au motive temeinice să se comporte ca atare. Acestea s-ar putea să nu fie evidente, însă cu siguranţă există. Nu episoadele fericite din trecut ne-au transformat în monştri. Evident că victima omului toxic nu trebuie să ştie neapărat tot ce stă în spatele comportamentului acestuia. Un lucru e important – fii conştient de faptul că ura şi pretenţiile nu-ţi fac bine. De aceea, dacă nu vrei să-ţi distrugi cu mâna proprie liniştea, buna dispoziţie şi armonia, atunci învaţă-te să-i ierţi pe oameni şi să mergi mai departe fără povară pe suflet. Aceste cel mai bun lucru pe care-l poţi face pentru tine şi familia ta.

Iar noi îţi aducem aminte că la Cheat Meal Fest nu vor fi oameni toxici, vino şi tu!

(1707)

comments powered by HyperComments
Olesea Bogutskaea

psiholog, membru al Asociaţiei Psihologilor şi Psihoterapeuţilor a RM, membru al Asociaţiei Psihologilor Practicieni GIPNART

Alte articole la aceiaşi temă