7 căi de a reduce cantitatea de deșeuri alimentare acasă - Om Activ

7 căi de a reduce cantitatea de deșeuri alimentare acasă

3549 / 23.06.2020
Planeta are de suferit din cauza deșeurilor, în special acum când peste tot se aruncă numeroase măști, mănuși și deșeuri medicinale, care practic nu sunt reciclate. Află cum se poate reduce cantitatea de deșeuri alimentare din experiența proprie a food-bloggerului nostru Iana Canonic.

Planifică meniul pentru o săptămână și alcătuiește lista de produse

Înainte de a merge duminică la cumpărături întotdeauna alcătuiesc meniul pentru o săptămână. Iată doi factori care mă ajută să reduc deșeurile alimentare.

În primul rând, nu fac impulsiv cumpărături – procur doar ceea de ce am nevoie pentru a pregăti bucatele incluse în meniu. Astfel în frigider nu se acumulează produse pe care nu le-am folosit la prepararea bucatelor sau din cauza că lipsesc alte ingrediente pentru a găti anumite feluri de mâncare.

În al doilea rând, planificarea mă ajută să folosesc produsele înainte ca acestea să se altereze. De exemplu, intenționez să gătesc clătite la micul dejun, pentru care am nevoie de un sfert de pachet de lapte. Acum îmi rămâne să decid ce să prepar cu laptele rămas, poate un clafoutis?

Atunci când alcătuiesc meniul pornesc de la produsele pe care le am deja în frigider sau în dulăpioarele de la bucătărie și care ar putea să se altereze în curând. Inițial mă gândesc pentru ce bucate aș putea să le folosesc și ce ingrediente trebuie să mai cumpăr, abia mai apoi mă gândesc la noi feluri de bucate. După care alcătuiesc lista de produse cu care merg la cumpărături.

Utilizează ingredientele singure

Cât de bine m-aș pregăti pentru a face cumpărături pentru o săptămână, întotdeauna îmi rămân jumătăți de legume, caserole cu verdeață spălată și tocată, o roșie, câteva fructe răscoapte și alte ingrediente, din care nu pot să prepar un singur fel de bucate.

În acest caz le folosesc la tocană, supe, sosuri și smoothie – bucate pentru care nu sunt principiale ingredientele și cantitatea lor.

Congelează

Depozitarea produselor refrigerate nu este singura destinație a congelatorului (deși cumpăr cu regularitate fructe, legume, pește și fructe de mare îngheţate).

Congelatorul prelungește viața practic oricărui fel de bucate. Uneori pun la înghețat ce a rămas de la prânz sau cină. Alteori special gătesc în cantități mai mari pentru a congela mâncarea și ca apoi să mă scutesc de grijile gătitului. Ei bine, nu uneori, fac asta mai des.

Ce am în congelator?

  • pungi cu porții de sos de roșii pentru paste;
  • pungi cu porții gata de supă;
  • pungi cu porții de bulion pentru prepararea supelor, sosurilor sau pentru a le folosi la fierberea cerealelor;
  • caserole cu fasole sau năut fiert;
  • caserole cu fileu de pește copt;
  • pungi cu porții gata de pancake, papanaşi sau vafe;
  • falafel;
  • pungi cu porții de curry, chili, tocane diverse;
  • pungi cu rămășițe de legume.

Se păstrează în congelator și produsele, care vor rezista mai puțin timp în frigider, cum ar fi untul, pâinea, cașcavalul tare dat prin răzătoare și altele.

Să începem cu resturile pentru care am rezervat un container întreg în congelator.
Acestea sunt toate resturile pe care le aruncăm la coș fără ezitare – tulpinițele de verdeață, coaja și rădăcina de la morcov, sfeclă sau ceapă, frunzele nefolosite și ciocanul de la varză, codițele de la ardei dulci și multe altele.

Pe toate le congelez într-o pungă mare. Când aceasta se umple, le folosesc pentru a fierbe din ele un bulion. Deja știți la ce folosesc bulionul – la supe, sosuri și altele.

După același principiu se păstrează oasele pentru bulionul de carne sau resturile de cașcaval tare pentru un bulion de cașcaval.

Păstrează produsele corect

Dacă vei păstra corect produsele, acestea se vor păstra timp mai îndelungat. Dacă unele produse se alterează mai repede, decât ne-am dori, caut recomandări de depozitare a lor sau lifehackuri.

Adesea întâmpin greutăți când vine vorba despre păstrarea verdeții. Permanent experimentez aplicând noi metode – înfășor verdeața în prosoape de hârtie, o păstrez în ambalaj închis ermetic, o păstrez pe masă într-un pahar cu apă la temperatura camerei, separ frunzele de tulpinițe și le păstrez într-un container închis.

Fermentează

Fermentarea îți oferă posibilitatea de a experimenta! Varză murată, ceapă marinată, kimchi, diverse variante de saramură – practic orice legume crocante, care pot fi consumate crude pot fermentate (pentru a evita alterarea lor).

Valorifică tot potențialul produsului

Aruncăm la gunoi multe părți comestibile ale produselor. De exemplu, nu este neapărat de a decoji fructele sau legumele.
De asemenea, semințele de dovleac pot fi uscate, prăjite și folosite la salate.

Fă compost

Deșeurile alimentare sunt inevitabile, dar ele pot avea o aplicație ecologică și utilă fiind transformate în compost. Pentru a le transforma în compost în condiţii casnice ai nevoie de o căldare, care să se închidă ermetic și de un amestec special uscat pe bază de tărâţe, care va stimula procesul. Există construcții speciale pentru compost de dimensiuni mai mari, care pot fi păstrate în curte sau în spatele restaurantului.

Compostul finit este folosit ca îngrășământ – îl poți păstra pentru grădina ta, dacă ai una sau găsește persoane, care îl vor lua pentru gospodăria lor.

(3549)

comments powered by HyperComments
Iana Canonic

food-blogger

Alte articole la aceiaşi temă