7 obiceriuri neobservate, care ne reduc dramatic productivitatea - Om Activ

7 obiceriuri neobservate, care ne reduc dramatic productivitatea

2952 / 13.12.2017
Cât de des pe parcursul zilei suntem puşi în faţa alegerii: plăcere de moment sau beneficii pe termen lung? Să citeşti cronologia de pe reţelele de socializare sau un articol util pentru lucru? Să mergi la plimbare sau să finalizezi un proiect? Să mănânci o prăjitură sau să mergi la sală? Numai tu poţi răspunde ce alegi mai des, dacă vei fi sincer cu tine însuţi, desigur. Dacă ai început să citeşti acest articol şi într-adevăr doreşti să-ţi îmbunătăţeşti randamentul muncii, atunci se pare că mai ai multe de făcut la acest capitol. Toate cele enumerate mai jos sunt fleacuri, însă luate împreună ele determină cum îţi va fi ziua.

Aşadar, dacă doreşti să obţii o eficienţă mai mare de la ceea ce faci, atunci încearcă cât mai puţin să:

1. Să te ocupi de fleacuri multitasking

Îndeplineşte însărcinările consecutiv, dar nu pe toate odată. Chiar dacă eşti absolut convins că eşti regele multitaskingului – studiază cercetările în domeniu, care au demonstrat că şi oamenii, care excelează la acest capitol sunt mult mai productivi atunci când îndeplinesc sarcinile pe rând. Celor, care le fac pe toate odată, le este mai dificil să se concentreze, să-ţi aducă aminte ceva anume, decât angajaţilor, care le fac pe toate pe rând. Totodată, calitatea a două lucruri efectuate simultan, la fel se reduce semnificativ.

2. Să fii perfecţionist

Unii oameni lasă mâinile în jos în faţa ideilor voluminoase şi a planurilor îndrăzneţe. Ei au impresia că deocamdată nu sunt gata să le implementeze, în partea teoretică le mai lipseşte ceva, aici mai trebuie să cizeleze planul, iar aici să mai adaoge ceva… Şi iarăşi ne aducem aminte de noţiunea „procrastinare”. Răspunde-ţi la întrebarea: cum poţi să obţii un rezultat sau să faci ceva, dacă nu vei face primul pas? Dacă nu vei începe să transpui în realitate ideile tale? Se pot corecta erorile şi inexactităţile într-un tabloul pictat nu prea bine. Dar este imposibil să le corectezi pe o pânză curată.

3. Să trăieşti online

Logica e simplă. Începi o ocupaţie, care-ţi răpeşte toată atenţia. Aprofundarea în această ocupaţie durează până la 15 minute. Dar apoi, brusc, cineva ţi-a trimis un link, te-ai distras, ai răspuns la o scrisoare, ai privit un video cu motănaşi… iar acum fii bun şi mai adaugă 15 minute pentru a pătrunde în esenţă. Și așa după fiecare distragere a atenției.

4. Să amâni pe mai târziu

Noi avem energie psihică limitată pentru toată ziua. Alegerile şi luarea de hotărâri îţi răpesc o parte considerabilă din energie. De aceea, nu este de mirare că problemele şi situaţiile complicate de durată te storc de puteri. Chiar şi alegerea hotelului în Egipt te poate lăsa fără energie. De aceea, dacă urmează să iei o decizie fă-o chiar acum, nu amâna pe altă dată. În caz contrar, vei reveni cu gânduri la ea iar şi iar, n-o să ai somn până când nu vei închide acest capitol. Fă acest lucru imediat.

5. Să stai tolănit după ce te-ai trezit

Ultima fază a somnului anticipează trezirea energică, ca noi să ne sculăm din pat odihniţi. Anume din această cauză, mulţi se trezesc cu câteva minute înainte de a suna deşteptătorul, dacă respectă un regim strict. Dar dacă doreşti să mai stai puţin în pat… această dorinţă îţi va face un serviciu prost – te vei ridica din pat obosit şi foarte anevoios. De aceea, nu te lăsa să adormi din nou. Nu lăsa deşteptătorul să sune la anumite intervale la nesfârşit – este foarte dăunător. Ridică-te din pat imediat ce a sunat deşteptătorul. După ce vei merge la baie şi o cafeluţă te vei simţi mai energic şi vei fi gata de lucru!

6. Să foloseşti gadgeturile în pat înainte de somn (şi după… şi în timpul)

Intuiesc zâmbetul sceptic de pe faţă când vei citi „în timpul”. Şi la fel de sceptic te întreb – nu s-a întâmplat niciodată să te trezeşti în toiul nopţii, iar când nu te prinde somnul să pui mâna pe telefon? Aproximativ jumătate din oameni cel puţin o dată în viaţă aşa au făcut. În zadar.

Am scris şi un articol despre digital detox, în care am descris detaliat consecinţele negative pentru psihic ale gadget-urilor. Dar vă aducem aminte că lumina albastră a telefonului vă influenţează nivelul de energie. Pătrunderea luminii pe retina ochiului opreşte secreţia melatoninei, din care cauză omul se simte mai activ, mai energic şi nu vrea să doarmă. Dimineața și până la amiază la lumina zilei are loc acelaşi efect, de aceea suntem mai energici. Dar după amiază aceasta se reduce de rând cu activitatea, care scade treptat spre noapte până la apariţia stării de somnolenţă.

7. Să urmăreşti notificările şi e-mailul

Nu le permite notificărilor să te distragă în permanenţă de la… viaţă Discuţi cu un prieten într-o cafenea? Deconectează telefonul! Lucrezi la calculator? Deconectează telefonul și toate aplicaţiile cu notificări pe computer! Ai decis să te relaxezi şi să stai în linişte, citind o carte cu pisica pe genunchi? DEZACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE LA TELEFON! Învaţă-te să verifici poşta electronică de 2 ori pe zi la ore stabilite. De exemplu, dimineaţa, când vii la serviciu şi cu jumătate de oră înainte de plecare. Dacă este atât de necesar, setează robotul la e-mail şi scrie că imediat ce vei citi scrisoarea vei răspunde.

Adu-ţi aminte proverbul că mic cu mic se face mare. Zi cu zi formează un an. Iar anii alcătuiesc viaţa ta. Dacă ne pierdem timpul pe fleacuri, atunci nu vei fi prea bucuros atunci când vei face totalurile anului. Or ai început deja să faci bilanţul anului ce trece şi să-ţi faci planuri de viitor, nu-i aşa?

(2952)

comments powered by HyperComments
Olesea Bogutskaea

psiholog practic din anul 2010, membru al Asociației Psihologilor și Psihoterapeuților din RM, membru al Asociației Psihologilor Practicieni HYPNART

Alte articole la aceiaşi temă