7 "S", care accelerează îmbătrânirea pielii (potrivit materialelor Congresului Internaţional din anul 2018) - Om Activ

7 „S”, care accelerează îmbătrânirea pielii (potrivit materialelor Congresului Internaţional din anul 2018)

4156 / 09.08.2018
Expertul nostru a fost prezent la Cel de-al 16-lea Congres Mondial de medicină estetică şi anti-aging de la Monaco. La evenimentul anual se întrunesc peste 10 000 de participanţi din 120 de ţări. În cadrul congresului iau cuvântul medici, chirurgi esteticieni, cosmetologi şi biologi. Peste 300 de companii cosmetice internaţionale de frunte din lume îşi prezintă cele mai noi produse şi tehnologii în sfera anti-îmbătrânire.

La congres a fost prezentat programul „7 S, care accelerează procesul de îmbătrânire a pielii, pe care le împărtășim cu voi.

#1 Soarele

Cu vârsta, pielea produce mai puțin colagen şi elastină, anume ele fac pielea fermă și elastică. Razele solare distrug rămăşiţele lor. În timpul băilor de soare pielea pierde o bună cantitate de umezeală, pierzându-şi fermitatea. La toate cestea se adaugă producerea abundentă de melanină, din care cauză prematur apar petele pigmentare legate de bătrâneţe.

Ce e de făcut:

 • 1 Aplică creme cu SPF, acoperă pielea cu ţesături uşoare.
 • 2Normalizează echilibrul hidrolipidic.

#2 Zahăr

Calul troian. El pătrunde în organism odată cu diverse delicii şi începe să lege şi să elimine din organism aminoacizii, prezenţi în colagen şi elastină. Noi cheltuim timp şi mijloace pentru a aproviziona pielea cu elastină şi colagen, în timp ce mult mai simplu este de a o proteja de distrugerea lor.

Ce e de făcut: consumă zahăr în cantităţi minimale. Mai multe motive de a renunţa la zahăr vei găsi – aici.

#3 Ţigări

Pielea fumătorilor are un aspect mai ofilit. Semnele principale ale fumătorului sunt ridurile din jurul ochilor şi gurii, nuanţa pământie a pielii, pigmentarea şi pielea uscată. Fumatul (chiar şi cel pasiv) în câteva secunde distruge doza zilnică a vitaminei C – antioxidant, acesta fiind responsabil de culoarea sănătoasă a tenului. Mai mult, fumatul împiedică saturarea țesuturilor cu oxigen. Ca urmare, pielea locuitorilor urbei, care şi aşa are de suferit din cauza mediului poluat, primeşte o lovitură suplimentară sub formă de nicotină.

Ce e de făcut: renunţă la fumat şi petrece mai mult timp în aer liber.

 • Să fumezi pe plajă, servind un cocktail dulce e cea mai sigură modalitate de a îmbătrâni.

#4 Cosmetice decorative

Fondul de ten cu structură densă, serul shine-stop, cosmeticele decorative, fiind utilizate zilnic epuizează tenul, împiedicând-o să respire şi să se cureţe. Adu-ţi aminte cum arată pielea dimineaţa, dacă seara ai uitat să te demachiezi.

Ce e de făcut:

 • 1Aplică machiajul numai în caz de necesitate.
 • 2Cât mai des organizează-i pielii „zile de odihnă”.
 • 3Utilizează preparate demachiante blânde fără alcool.

#5 Stres

Stresul uşor este folositor – el activează rezervele şi forţele, nu te lasă să te ramolești şi te scoate din zona de confort, însă stresul în continuă creştere epuizează rezervele organismului şi slăbeşte imunitatea, epuizează sistemul nervos, făcându-l să lucreze până la epuizare. Prospeţimea feţei nu este prioritară pentru organism, de aceea foloseşte rezervele pentru procese mult mai importante.

Ce e de făcut: yoga, medicaţii, sport, ieşiri în sânul naturii, plimbări călare, împletirea coşurilor – fiecare din noi are propriul secret de a se armoniza.

#6 Masa

Situaţia legată de zahăr este clară, însă acesta nu e singurul duşman de la bucătărie. Cu cât mai multe semifabricate sunt în alimentaţie şi cu cât mai puţini antioxidanţi, cu atât mai rapid îmbătrâneşte organismul. Cu cât mai dezechilibrată este alimentaţia, cu atât mai repede îmbătrânim. Despre legătura dintre alimentaţie şi îmbătrânire vom scrie un articol aparte.

 • Un intestin sănătos – o piele frumoasă.

Ce e de făcut:

 • 1Alimentează-te echilibrat şi divers.
 • 2Nu ţine diete drastice.

#7 Deshidratare

Persoanele, care beau o cantitate insuficientă de apă, se plâng pe piele uscată, subţiată şi lipsită de fermitate. Organismul foloseşte apa, în primul rând, pentru diluarea sângelui, a substanţei cerebrale, a limbii, sucurilor gastrice şi intestinale. Restul apei este repartizat între organe. Doar ceea ce a rămas ajunge la piele. Dacă ai băut cu un pahar de apă mai puţin decât norma, să ştii că acesta era destinat pentru piele.

Ce e de făcut: bea norma zilnică de apă. Nu întotdeauna aceasta constituie 2 litri.

Sunt încă 3 factori „S”, care duc la îmbătrânirea prematură.

Somnul

Somnul restabileşte sistemul nervos, sporeşte rezistenţa la stres, conferă prospeţime şi vigoare. Lipsa cronică de somn se reflectă pe faţă sub forma cearcănelor sub ochi şi colţurilor gurii orientate în jos. Oboseala de pe faţă adaugă câţiva ani la vârsta reală. Totodată, poziţia incorectă (cu faţa în pernă) lasă riduri profunde – mai ales se conturează cuta de sub nas.

Ce e de făcut:

 • 1Trezeşte-te şi mergi la culcare la aceeaşi oră şi nu aştepta week-endul ca să dormi pe săturate.
 • 2Dormi aproximativ 8 ore, dar ai grijă cum te simţi. S-ar putea să ai nevoie de mai mult sau mai puţin timp.
 • 3Respectă 13 reguli de somn.

Sport

Nu te extenua. Alege ceea ce-ţi place – 90 de minute de exerciţii aerobice pe săptămână sunt suficiente pentru a stimula secreţia de endorfine, hormonul fericirii, de colagen şi elastină, responsabile pentru fermitatea pielii. Începe să te mişti şi în doar câteva săptămâni vei vedea schimbările pe faţă şi pe corp. Important e să le efectuezi regulat şi să nu renunţi la ele.

Ce e de făcut: practică orice sport cu regularitate.

Sexul

Cu cât mai mare este lungimea telomerilor, capetele cromozomilor, cu atât mai tânăr este organismul. Aşadar, în urma unui experiment ştiinţific s-a demonstrat că la femeile, care făceau sex cel puţin o dată pe săptămână, telomerii se scurtau mai lent, decât la restul participantelor la experiment. Totodată sexul este şi o povară fizică suplimentară, în plus că aduce şi un aport de endorfine.

Ce e de făcut: ştii bine.

S-ar părea că e un congres cât se poate de serios, însă la el s-au enumerat adevăruri simple. Da, le ştim cu toţii, dar puţini le respectă. Toţi aceşti factori luaţi la un loc duc la îmbătrânirea precoce. Străduieşte-te să le eviţi, iar preparatele şi inovaţiile din domeniu te vor ajuta să le sporeşti efectul.

(4156)

comments powered by HyperComments
Dina Mardari

cosmetolog din anul 2009, fondatorul salonului BisMoldova, instructor de epilare cu laser

Alte articole la aceiaşi temă