8 termeni eco, bine de știut - Om Activ

8 termeni eco, bine de știut

1626 /25.01.2021
Limba este o structură flexibilă și odată cu dezvoltarea unei anumite industrii, permanent intră în uz termeni noi. Curentul ecologist a fost în centrul atenției în ultimii ani, fapt care a contribuit la apariția a numeroși termeni, care deseori sunt interpretați eronat. Mulți termeni au fost preluați din limba engleză și deocamdată nu au termeni echivalenți în alte limbi.

  • 1 Greenwashing este un termen care denotă „camuflajul verde” al brandului prin declarații înșelătoare despre caracterul ecologic al acestuia. Cum se întâmplă acest lucru: companiile aplică pe eticheta produsului un test sau un marcaj, care fac aluzie la faptul că produsul nu dăunează naturii. Dar acesta este un efect de marketing, astfel companiile stimulează vânzările îmbunătățind nivelul de încredere al cumpărătorilor și stimulând dorința lor de a ocroti planeta.
  • 2 Friganismul este un curent în care oamenii găsesc alimente la groapa de gunoi, în tomberoane etc. Alegerea lor nu are tangențe cu starea materială – pot fi frigani oameni foarte îndestulați. Filosofia lor se bazează pe negarea consumului excesiv și pe economia resurselor – de ce să cumperi hrană, când atât de multe alimente se aruncă la gunoi?
  • 3 Microplastic – orice tip de fragmente din plastic cu dimensiuni sub 5 mm. Anul curent în premieră particulele de microplastic au fost depistate în placenta omului. Aceasta confirmă faptul că va veni o zi când microplasticul va fi prezent nu doar în tractul digestiv al omului, unde pătrunde odată cu particulele de hrană. Influența microplasticului asupra organismului este prea puțin studiată.
  • 4 Upcycling este reutilizarea materialelor fără a fi supuse reciclării. Un exemplu elocvent al adepților de upcycling sunt designerii, care creează colecții din țesături foste în uz, de exemplu, din articole de la second-hand sau reziduuri de producție. Un exemplu este brandul ucrainean Ksenia Schneider.
  • 5 Downcycling este reciclarea materialelor de înaltă calitate în ceva mult mai simplu. De exemplu, adesea din fier uzat se produc nasturi. Din cauza procesului tehnologic complicat uneori este foarte dificil de a crea articole înalt tehnologice din materiale reciclate.
  • 6 Freecycling – adepții acestui curent fac schimb sau predau lucrurile de care nu mai au nevoie. Este un termen aplicat doar articolelor, care nu au fost scoase din uz.
  • 7 Modă lentă (Slow fashion) – oamenii au o abordare mai responsabilă față de îmbrăcăminte. Ei optează pentru articole de calitate, care vor servi mai multe sezoane, dau preferință brandurilor ecologice, nu se lasă atrași în goana după trenduri și cumpără doar îmbrăcăminte de care au nevoie cu adevărat.
  • 8 Moda durabilă (Sustainable fashion) este o abordare în care brandurile au grijă ca producția lor să fie etică, de calitate, ecologică și inofensivă pentru angajați și cumpărători, iar cumpărătorul, la rândul său, este mai responsabil atunci când alege un brand, pentru care votează cu banii și încrederea sa.

(1626)

Saşa Kosareva

eco activist

Alte articole la aceiaşi temă