9 metode neobişnuite de utilizare a bicarbonatului de sodiu la curăţenie - Om Activ

9 metode neobişnuite de utilizare a bicarbonatului de sodiu la curăţenie

21671 / 09.12.2019
Starea mediului înconjurător determină sănătatea omului – cu cât mai poluat este mediul, cu atât mai precară este sănătatea populaţiei. Un pericol deosebit îl constituie poluanţii chimici – substanţe, care se acumulează în mediul ambiant din cauza industriei chimice.

Aerul din casele noastre la fel este îmbâcsit cu vapori ai solvenţilor petrochimici din componenţa detergenţilor meniţi să dizolve murdăria. Potrivit datelor statistice, în medie în locuinţă se află de la 3 la 25 de galoane (1 galon este egal cu 4,54 litri) de substanţe toxice, majoritatea cărora sunt detergenţi.

Ştiai că detergenţii pot fi înlocuiţi cu substanţe simple care se găsesc în orice casă. În majoritatea cazurilor este suficient să dispui de bicarbonat, apă, oţet sau sare de lămâie pentru a face curat în casă, începând de la cratiţe şi până la baie.

Astăzi veţi afla cum se foloseşte bicarbonatul de sodiu la curăţenie.

 • 1 Curățarea argintului.

Pregăteşte o pastă din bicarbonat şi apă (nu există o proporţie strictă – ai grijă ca bicarbonatul să nu se dizolve complet), aplică amestecul pe o cârpă curată şi lustruieşte articolele din argint.

 • 2 Curăţarea cuptorului.

Presară bicarbonat pe fundul cuptorului, umezeşte-l puţin şi lasă-l pe noapte. Dimineaţa vei curăţa cu uşurinţă cuptorul cu un burete.

 • 3 Deodorant pentru tocător.

Presară bicarbonatul peste tocător şi spală-l peste câteva minute – va fi curată şi va mirosi ca unul nou.

 • 4 Înlăturarea mirosurilor din frigider.

Pune un vas cu bicarbonat pe uşa frigiderului, acesta va absorbi toate mirosurile.

 • 5 Desfundarea ţevilor.

Presară o ceaşcă de bicarbonat de sodiu în ţeavă şi toarnă peste el o treime de ceaşcă de apă fierbinte.

 • 6 Curăţarea periei de dinţi.

Bicarbonatul curăţă de minune periuţa de dinţi. Pregăteşte un amestec din bicarbonat şi apă călduţă, introdu periuţele în soluţie şi lasă-le pe noapte. Periuţa se curăţă o dată la două săptămâni, dar nu uita să o înlocuieşti când aceasta se uzează – aproximativ o dată la trei luni.

 • 7 Nimicirea furnicilor şi gândacilor.

Presară bicarbonat sub chiuvetă şi de-a lungul geamurilor pentru a crea o barieră improvizată. Bicarbonatul este dăunător pentru insecte, dar inofensiv pentru om.

Bicarbonatul poate fi utilizat şi în combinaţie cu alte substanţe.

 • 8 Curăţarea tigăilor şi cratiţelor arse.

Vei avea nevoie de o cană de oţet, două linguri de bicarbonat şi un pahar de apă (sau puţin mai mult, dacă ai o tigaie sau o cratiţă mare).

 • Toarnă apa în cratiţă şi adaugă oţet. Pune cratiţa la foc şi aşteaptă ca apa să dea în clocot.
 • Închide focul, adaugă bicarbonat în apă şi foloseşte amestecul pentru a spăla vasele.

Petele greu de îndepărtat se presară cu bicarbonat şi ulei eteric de lămâie (la jumătate de pahar de bicarbonat se adaugă 20 de picături de ulei de lămâie) şi înmoaie-o cu apă – peste un timp le vei putea şterge cu uşurinţă.

Foloseşte amestecul de bicarbonat cu ulei de lămâie pentru a înlătura mirosul neplăcut de pe veselă, de exemplu după ce ai curăţat peştele – aplică amestecul pe vas şi clăteşte cu apă peste puţin timp.

Dacă doreşti să reduci consumul detergenţilor, dar nu eşti gata să renunţi complet la ei, atunci adaugă în ele bicarbonat.

 • 9 Curăţarea teracotei şi a căzii de baie.

Pregăteşte jumătate de ceaşcă de bicarbonat. Amestecând permanent, adaugă săpunul lichid sau detergentul, până se obţine consistenţa unui sufleu.

La dorinţă ai putea să adaugi câteva picături de ulei antibacterian – de lavandă, rozmarin sau arbore de ceai. Aplică crema pe un burete, curăţă suprafaţa şi clăteşte.

Iată şi o reţetă de detergent universal:

1/2 linguriță de bicarbonat de sodiu;
puţin săpun lichid;
2 căni de apă fierbinte

Toarnă ingredientele în pulverizator şi agită bine până se dizolvă bicarbonatul. Utilizează acest detergent ca orice alt produs de curățare – pulverizează pe suprafață şi şterge cu o cârpă.

Nu uita să foloseşti mănuşi în timpul curăţeniei, chiar dacă utilizezi doar apă şi bicarbonat.

(21671)

comments powered by HyperComments
Saşa Kosareva

eco activist

Alte articole la aceiaşi temă