9 sfaturi pentru cei care doresc să pregătească o masă de sărbătoare având grijă de ecologie - Om Activ

9 sfaturi pentru cei care doresc să pregătească o masă de sărbătoare având grijă de ecologie

2544 / 24.12.2020
În multe familii există tradiția de a se aduna în jurul mesei de sărbătoare. În acest an masa de sărbătoare nu este doar o tradiție, dar și o măsură forțată. Află cum să o organizezi având grijă de ecologie.

Alcătuieşte lista de produse înainte de a merge la cumpărături

Fără o listă există tendința de a cumpăra mai multe decât avem nevoie. Potrivit datelor statistice, anual o treime din alimente (jumătate din fructe și legume, precum și un sfert din produsele de carne) în sumă totală de un trilion de dolari, ajung la groapa de gunoi.

Alcătuiește un meniu, după care și lista de produse necesare. Aici am scris cum se alcătuieşte meniul pentru o săptămână ca să cumperi practic totul o dată. Apropo, atunci când alcătuiești meniul nu uita că oaspeții își vor aduce aminte nu câtă mâncare a fost pe masă, ci de atmosfera plăcută care a domnit în casă.

Fă o revizie în frigider

Înainte de a merge la magazin verifică termenul de valabilitate al produselor și alege fructele și legumele. Folosește în primul rând produsele, care se vor altera curând, de exemplu din brânză ai putea să faci o budincă. Din legume se poate prepara un bulion, iar din fructe un compot sau dulceaţă.

  • Există diferență între termenul de păstrare și termenul de valabilitate. Unele produse cu termenul de păstrare expirat pot fi consumate în siguranță, însă toate produsele cu termenul de valabilitate expirat nu pot fi consumate.

Dacă știi că nu vei reuși să folosești toate produsele înainte ca acestea să se altereze, congelează-le. În măsura posibilităților nu comanda mâncare de la restaurant dacă ai frigiderul plin.

Ia cu sine la cumpărături sacoșe și pungi reutilizabile pentru fructe și legume

Aici am scris în ce se poartă produsele ca să ocrotești planeta. Cea mai mare parte a pungilor biodegradabile sunt o înșelăciune. La fel precum sunt și pungile de hârtie. Cea mai ecologică variantă sunt gențile reutilizabile.

Apropo, nu este neapărat să iei o pungă la magazin, eticheta de preț se poate lipi pe coaja fructului sau a legumei.

Salvează banana!

În 2019 a fost lansată promoția mondială „salvează banana!”, care a avut loc în supermarketurile din întreaga lume. Supermarketurile amplasau în apropierea rafturilor cu banane postere care îi îndemnă pe cumpărători să cumpere banane singure.

Mai rar oamenii cumpără bananele separat, fără ciorchine, astfel bananele singure se alterează și ajung la groapa de gunoi. Salvează bananele și alte legume și fructe cu aspect mai puțin atractiv! În primul rând, aspectul produselor vegetale nu afectează gustul acestora, ba mai mult, aceasta nu are absolut nicio importanță pentru fructele și legumele folosite la salate și sosuri. În al doilea rând, cel mai des fructele și legumele cu aspect mai puțin plăcut nu conțin conservanți dăunători.

În măsura posibilităţilor cumpără alimente fără ambalaj

Nu doar fructele și legumele se găsesc fără ambalaj. La piață și la bazele angro se pot găsi practic orice fel de produse – crupe, nuci, fructe uscate etc. Dar nu uita să iei cu tine pungi și alte recipiente.

Pune accentul pe alimentele vegetale

Dacă toți oamenii ar renunța la carne, emisiile de gaze cu efect de seră s-ar reduce cu 25%. Nu-ți recomandăm să renunți complet la carne, însă ar fi bine să reduci consumul ei – atât pentru sănătate, cât și pentru ecologie.

Achită mărfurile la casele de autodeservire

La casă multe mărfuri ambalate sunt împachetate suplimentar în pungi. Există două opțiuni: să o rogi pe casieriță să nu facă acest lucru sau să achiți pentru cumpărături la casele de autodeservire și să împachetezi de sine stătător produsele.

Cumpără produse sezoniere și mărfuri autohtone

Procurând fructe și legume de sezon vei reduce impactul asupra mediului. În mare parte acest lucru se datorează faptului că acestea sunt mai simplu de transportat, se exclud cheltuielile pentru transportarea pe cale aeriană, pentru ambalajul suplimentar etc.

Procurând produse autohtone, vei susține afacerile locale și îți vei aduce aportul la dezvoltarea industriei în regiunea ta.

Află mai multe despre condițiile de depozitare a alimentelor

Atunci când umpli policioarele recurge la metoda supermarketului. În frigider sau în dulap păstrează în spate produsele pe care le-ai cumpărat recent sau cele cu termen mare de valabilitate. Și invers, pune la vedere alimentele cu termen scurt de valabilitate. Utilizează containere alimentare – în ele produsele fără ambalaj se vor păstra timp mai îndelungat.

Totodată, multe fructe elimină gaze naturale, din care cauză fructele și legumele din preajmă se alterează. Cel puțin păstrează merele, bananele și roșiile separat de alte fructe și legume. Spală fructele și legumele nemijlocit înainte de a fi consumate, astfel acestea nu vor prinde mucegai.

Respectând aceste reguli simple, vei face mai ecologice pregătirile pentru sărbători și îți vei forma obiceiuri ecologice.

(2544)

comments powered by HyperComments
Saşa Kosareva

eco activist

Alte articole la aceiaşi temă