9 întrebări, care te vor ajuta să faci orice alegere - Om Activ

9 întrebări, care te vor ajuta să faci orice alegere

3232 / 28.03.2017
Am scris detaliat aici despre „Pătratul lui Descartes”, tehnică de luare a deciziilor, însă aceasta este doar una din metode. Iată o listă completă de întrebări, pe care trebuie să ţi le adresezi dacă e dificil să faci o alegere.

1. Ce se poate întâmpla în cel mai bun şi în cel mai rău caz?

Notează toate soluţiile posibile. Cel mai negativ scenariu şi pe cel mai pozitiv. Şi se va întâmpla o minune. În majoritatea cazurilor, după ce le-ai notat pe toate, răspunsul devine evident. Dar nu-ţi fie lene să scrii!

2. Cum o să mă privesc mâine în oglindă?

De cele mai dese ori, ca să încerci sentimentul de mândrie, bucurie, inspiraţie, mai întâi ai de luat o decizie dificilă. Trebuie să depui efort, să rişti, să faci paşi complicaţi. Însă în cazul în care crezi că mâine vei încerca un sentiment de dezamăgire, de ruşine, nu vei putea să te priveşti în ochi – nu fugi de aceste emoţii, nu le ignora. Gândeşte-te încă o dată.

3. Corespunde aceasta viziunilor mele?

Orice ai face, important e să nu te abaţi din drum. Întreabă-te asta într-adevăr e important pentru tine sau te laşi influenţat? Adesea, viziunile eronate şi absolut inutile despre ceea „ce se cuvine sau ce trebuie să faci”, ne afundă într-o mlaştină de probleme, din care e foarte dificil de ieşit. Întotdeauna trebuie să ştii încotro mergi şi cum asta te va apropia de scopul tău.

4. Dacă nu mi-ar fi teamă, ce aş alege?

E plăcut să ştii că tu eşti cel, care alege cum să trăieşti. Însă adesea în viaţa reală, toţi suntem stăpâniţi de frică, de stereotipuri şi de alte personaje negative. Convinge-te că hotărârea, pentru care vrei să optezi, nu este dictată de frică, de slăbiciune sau de dorinţa de a merge pe cea mai simplă cale doar ca să nu mişti o dată în plus din degete. Deseori anume decizi, care e mult mai dificil de luat, este cea corectă.

5. Ce-ţi sugerează corpul şi intuiţia?

Ei sunt aliaţii tăi, nu-ţi pot da un sfat prost. Adu-ţi aminte de ultima decizie, pe care o regreţi. Oare o voce lăuntrică nu-ţi şoptea că nu trebuie să faci asta? Oare nu încercai senzaţia de disconfort şi alarmare? Cel puţin acum plecă-ţi urechea la ele.

6. Ce m-a învăţat experienţa anterioară?

Succesul e la fel de important ca şi eşecurile. Atât greşelile, cât şi deciziile corecte sunt lecţii valoroase ale vieţii. Adevărata înfrângere e atunci când n-ai însuşit lecţia. Adu-ţi aminte de toate succesele şi nereuşitele tale. Oare ele nu-ţi sugerează cum trebuie să procedezi acum? Dar, te rog, nu trebuie să confirmi prin faptele tale iar şi iar că n-ai însuşit lecţia.

7. În ce versiune a viitorului mă văd?

Totul e simplu. Închide ochii şi imaginează-ţi că deja ai făcut alegerea. Vizualizează, priveşte-te în noua realitate, cu alegerea făcută deja. Ai luat o decizie: cu cine să fii, ce bluză să-ţi cumperi, să faci sport sau să renunţi la el.

Cum s-a schimbat viaţa ta peste o săptămână după luarea acestei decizii? După o lună? După un an? Îţi plac aceste schimbări?

Pe cine vezi alături de tine, pe Vasea sau pe Petea?

În ce bluziţă te vezi, în cea verde sau galbenă?

Te vezi suplă şi zveltă sau cu celulită luptând cu arsurile la stomac?

8. Dacă nu mă gândesc la aspectul banilor, ce alegere aş face?

Vei renunţa dacă în momentul de faţă nu ai bani ca să continui? Cum crezi, multe idei în lume au rămas la nivelul de idee doar pentru că n-au existat bani? Sau pentru că niciodată nu au devenit un scop, în drumul spre care banii sunt doar un impediment uşor de înlăturat? Cât de neverosimil ţi s-ar părea la prima vedere, aceasta lucrează: dacă eşti pe calea cea dreaptă şi faci alegerea corectă, atunci banii nu vor întârzia să apară.

9. Pune-ţi întrebări inverse

Caută răspunsul sincer, fii sever cu sine, pune-ţi întrebări viclene, doar aşa vei putea înţelege ce-ţi doreşti de fapt. De exemplu, când te întrebi „să merg azi la sală? Or trebuie să mă pregătesc de examen, de teză şi în genere… am atâtea de făcut”, s-ar putea să-ţi vină un răspuns cunoscut absolut de toţi: „Nu, nu voi merge”. Acum trebuie să te întrebi cu toată sinceritatea şi severitatea: „Nu cumva îmi este lene? Nu cumva pur şi simplu vreau să fac o plimbare în aer liber? Într-adevăr voi învăţa pentru examen sau e şi acesta un motiv?”. Răspunde sincer.

Sunt întrebări la care nu e simplu şi uneori chiar neplăcut să răspunzi. Bineînţeles, răspunsurile s-ar putea să nu-ţi placă, o atare situaţie nu trebuie să te ia prin surprindere. Însă doar aşa vei putea face alegerea corectă, ca să poţi lua o decizie, după care nu te vor măcina dubiile că ai procedat corect sau nu. Se mai întâmplă ca să nu existe o alegere plăcută, o alternativă luminoasă şi îmbucurătoare. Atunci este timpul potrivit să-ţi aduci aminte de omul Adult din tine, să-ţi asumi răspunderea pentru viaţa ta şi să faci alegere dificilă. Important e ca la nivel emoţional să fii liniştit şi încrezut în sine, chiar dacă e o alegere complicată, însă anume ea e cea mai bună în această situaţie. Asta e tot ce poate face fiecare din noi – să tindă spre perfecţiune şi să fie devotat sie însuşi.

(3232)

comments powered by HyperComments
Olesea Bogutskaea

psiholog practic din anul 2010, membru al Asociației Psihologilor și Psihoterapeuților din RM, membru al Asociației Psihologilor Practicieni HYPNART

Alte articole la aceiaşi temă