Criterii de alegere a cosmeticelor organice (şi dacă aceasta are sens) - Om Activ

Criterii de alegere a cosmeticelor organice (şi dacă aceasta are sens)

2788 / 26.03.2018
Pentru început să dăm o definiţie. Cosmetice organice sunt produsele care posedă certificat EcoCert, nu o simplă etichetă „produs organic” şi imaginea unei plante adesea necunoscute pe un fundal verde.

Orice produs de pe raftul magazinelor poate fi numit natural în măsura în care îi permite producătorului nivelul său moral. Legislaţia nu reglementează aceste marcaje, de aceea, orice preparat, care conţine, de exemplu, ulei de jojoba, are dreptul să fie numit natural, în pofida parabenilor din compoziţia sa.

EcoCert – este o organizaţie independentă franceză, specializată în certificarea produselor ecologice şi a tehnologiei de producere a lor. Ea a formulat în premieră standardele de calitate şi producere a cosmeticelor ecologice.

Certificatul EcoCert este acceptat în 80 de ţări şi la ora actuală cuprinde peste 5000 de companii şi peste 80 000 de denumiri de produse cosmetice. Acesta este un indice foarte valoros de conformitate a produselor normelor ecologice.

  • EcoCert îi obligă pe producători să indice pe ambalajul produselor certificate simbolul său şi să descrie amănunţit compoziţia acestora.

Certificatul EcoCert presupune un control complex foarte strict la toate etapele de producere. Se verifică şi puritatea ecologică a solului, pe care se cultivă materia primă şi tehnologia de prelucrare a ei. Trebuie să corespundă cerinţelor certificatului nu doar compoziţia produselor, dar şi calitatea ambalajului, precizia marcajelor, condiţiile de păstrare şi transportare.

Produsele cosmetice, care posedă certificat EcoCert, poate avea două tipuri de marcaje:

1
Natural and organic cosmetic

Producţia cu astfel de marcaj conţine cel puţin 95% de ingrediente vegetale, iar cel puţin 10% sunt cultivate în sectorul agricol.

  • Este răspândit pe larg mitul că produsele cosmetice naturale provoacă alergii. Însă potenţiali alergeni se găsesc atât printre ingredientele naturale, cât şi sintetice. Dacă suferi de alergii, întotdeauna testează noul produs înainte de utilizare.
1
Natural cosmetic

Acest tip de producţie conţine cel puţin 50% de ingrediente de origine vegetală, iar minimum 5% sunt cultivate în sectorul agricol. Acest marcaj este mai simplu de obţinut.

  • Ingrediente care lipsesc cu desăvârşire în produsele cosmetice cu certificat EcoCert: conservanţi sintetici (parabeni, fenoxietanol), coloranţi şi arome naturale, derivate ale produselor petroliere şi uleiuri minerale, propilenglicol, laurilsulfat de sodiu, silicon şi alte ingrediente sintetice, materie primă de origine animală, precum şi componente modificate genetic.

Precum am menţionat mai sus, EcoCert reglementează nu doar compoziţia finală a produsului, dar şi procesul de fabricare a lui.

Procesul, certificat EcoCert:  

●       nu dăunează mediului înconjurător,
●       nu necesită desfășurarea experimentelor şi testărilor pe animale,
●       presupune utilizarea de ambalaje, potrivite pentru reciclare şi refolosire ulterioară,
●       este controlat planificat şi inopinat de experţii EcoCert.

Există și alte certificate, care la fel confirmă puritatea produselor cosmetice şi fiecare din ele are propriile standarde, dar producătorii tind să obțină EcoCert, acesta fiind cel mai prestigios:

●       COSMEBIO
●       Soil Association
●       USDA NOP
●       BDIH
●       ICEA BIO ECO COSMESI
●       NATRUE-Label

Iar acum a venit timpul să vorbim despre produsele cosmetice cu adevărat organice. Să începem cu avantajele lor.

1
Pielea obţine mai multe beneficii în urma îngrijirii organice.

Cosmeticele organice au mai multe tangenţe cu componentele naturale ale epidermei, de aceea receptorii cutanaţi le recunosc ca fiind ingrediente active.

Cosmeticele neorganice constau în mare parte din apă şi uleiuri, pe care pielea le recunoaşte mai dificil.

  • În perioada când tendinţa eco- abia făcea primii paşi cosmeticele organice cedau mult în faţa produselor tradiţionale – săpunul nu făcea spumă, iar cremele aveau un miros ciudat. Însă progresul nu stă pe loc – pigmenţii din cosmetica decorativă organică sunt mai viu coloraţi, cremele se păstrează timp mai îndelungat, iar gelul de duş face spumă excelent.
1
Cosmeticele organice îmbunătăţesc proprietatea pielii de a se regenera şi a face faţă tulburărilor.

Plantele organice, cultivate fără pesticide, îşi dezvoltă de sine stătător capacitatea de autoapărare şi adaptare, acumulând energie naturală. De aceea, substanţele active din ele sunt mai concentrate, decât cele din plantele cultivate cu aplicarea produselor chimice.

1
Salvezi planeta

Brandurile ecologice utilizează ambalaj organic, ci nu masă plastică, care se descompune în 50 de ani. Aruncând la gunoi o astfel de cutiuţă, nu vei dăuna planetei. Ba mai mult, unele branduri pun în ambalajele sale o seminţă, din care va creşte un copac. Aceste ambalaje au marcat pe etichetă „Tree in the bottle».

  • Termenul de valabilitate al produselor organice nu este atât de redus – conservanţii naturali asigură integritatea produsului până la 2 ani. Cu toate acestea, pentru mass-market nu este prea mult. Importarea produsului, obţinerea certificatelor şi accederea pe piaţa autohtonă durează timp îndelungat.

În plus, aceste cosmetice nu sunt testate pe animale, la producerea exfolianţilor organici nu se utilizează plasticul, care otrăvesc oceanul, deodorantele nu distrug stratul de ozon etc.

A venit rândul dezavantajelor.

1
Preţul înalt.

Obţinerea certificatelor, care necesită o grijă deosebită de sol şi impun restricţii pentru folosirea produselor chimice se repercutează asupra sinecostului, să nu crezi că preţul e majorat artificial. Cu siguranţă producătorii de cosmetice organice obţin mai puţin profit, decât cei de produse anorganice.

1
Produsele organice înlătură mai dificil problemele grave.

Într-adevăr, în urma îngrijirii cu produse organice pielea are doar de câştigat, însă doar pielea neafectată de deficienţe cosmetice. Însă dacă ai buzele crăpate puternic, pielea extrem de grasă, mătreaţă, cuperoză, acnee, atunci nu-ţi pune mari speranţe în cosmetica naturală.

  • Aşadar, precum am mai spus, progresul nu bate pasul pe loc. Produs anorganic nu înseamnă dăunător. Tehnologiile actuale permit de a produce cosmetice eficiente, inofensive şi de calitate cu adăugarea ingredientelor sintetice.

Tu alegi dacă să crezi sau nu în avantajele cosmeticelor organice. Dacă sunt evidente beneficiile unei măşti, care ar pune pe jar partidul verzilor, nu asculta de argumentele contra. La urma urmei, crema preferată o alegem după alte criterii.

(2788)

comments powered by HyperComments
Dina Mardari

cosmetolog din anul 2009, fondatorul salonului BisMoldova, instructor de epilare cu laser

Alte articole la aceiaşi temă