Cum să alegem un instructor competent de yoga (nu sunt atât de mulți) - Om Activ

Cum să alegem un instructor competent de yoga (nu sunt atât de mulți)

663 / 16.06.2020
Yoga te poate ajuta să te ridici la un nou nivel de viață – sănătate, rațiune, conștiință și energetică. Însă ai nevoie de o călăuză cu experienţă. Înarmează-te cu răbdare pentru că, din păcate, pe măsură ce yoga devine tot mai populară, crește și numărul de instructori incompetenți.

Ei nu-ți pot propune o abordare individuală, nu pot să alcătuiască o consecutivitate corectă de asane, să împartă antrenamentul în secțiuni și să pună accentele corect (de exemplu, asanele pentru întinderea zonei lombare neapărat sunt însoțite de exerciții care eliberează coccisul etc.), din păcate, acest fapt inevitabil va provoca traumatisme și există posibilitatea să te dezamăgești și să pierzi interesul față de yoga.

Îți spunem în continuare la ce detalii să atragi atenția atunci când alegi un instructor.

Locul de muncă

Locul de muncă practic nu spune nimic despre instructor. Același instructor luni, miercuri și vineri poate să lucreze la un club de fitness, iar în alte zile se află la un studio specializat de yoga.

Cu toate acestea, formatul antrenamentului poate să difere mult. De exemplu, la cluburile de fitness, yoga durează de obicei 60 de minute – timp insuficient pentru a te aprofunda în yoga, pentru explicații, practici de respirație și Shavasana. În studiourile specializate, yoga durează cel puțin o oră și jumătate – instructorul alocă timp pentru meditație, practici de curățare etc.

Vârsta/experiența instructorului

Nu este atât de importantă vârsta instructorului, cât studiile și experiența lui – ar fi bine ca instructorul să aibă o experiență de cel puțin 7 ani de predare a yoga.

În acest răstimp el va avea o varietate mare de discipoli ca să cunoască bine specificul și diferențele de gen ale corpului, să identifice deviațiile legate de sănătate, să știe să găsească rapid soluții la probleme neordinare și să alcătuiască pentru fiecare elev în parte o tehnică individuală de îndeplinire a asanelor.

Ai putea să găsești un instructor priceput și la vârstă timpurie, mult depinde de școala și de dascălii pe care i-a avut. Dar vârsta poate avea impact asupra conștientizării sale, asupra atitudinii față de predare și își pot lăsa amprenta pe multe alte calități ale sale.

Educație

Orice instructor trebuie să aibă propriul dascăl cu autoritate și să treacă printr-o școală de yoga clasică, legată de Parampara – transmiterea cunoștințelor de la elev la învățător. Aceasta înseamnă că nu fiecare yoghin poate deveni un dascăl.

Un instructor adevărat toată viața învață – participă cu regularitate la master-clase și conferințe de yoga, adesea merge la retreaturi. Nu se teme de cunoștințe noi și întotdeauna respectă un punct de vedere diametral opus, încearcă să facă o analiză și să pătrundă în esență.

Instructorii, care sunt siguri că au atins perfecţiunea, devin categorici și obsesivi – îi vei identifica foarte rapid.

Discipolii

Un instructor bun are și discipoli buni. Înscrie-te la un antrenament de testare și urmărește-i pe discipoli. Printre ei sunt alți instructori de yoga? Sau elevi, care practică yoga de mai bine de 10 ani? Sadhaki cu experiență (practicant de yoga) rămân cu instructorii competenți, ar fi bine să iei exemplu de la ei.

Respect față de personalitate

Să examinăm calităţile personale. Un instructor bun nu trebuie să te supraîncarce cu filosofie de yoga, să-ți impună un regim strict și să încerce să te transforme în vegetarian, să vină cu explicații care nu abundă în terminologie etc.

Sarcina lui este să afle exact ce te-a adus la yoga, să prevadă oportunitățile practicii tale în perspectivă și să-ți propună o abordare individuală pentru a-ți atinge obiectivul într-o perioadă concretă.

La fiecare întrebare, instructorul trebuie să dea un răspuns desfășurat și cumpătat, dar nu să pună condiții, ci instrucțiunea să aibă caracter de recomandare. El îți poate recomanda unele articole sau cărți – cu un astfel de învățător mereu vei avea ce să citești înainte de somn.

Siguranță

Tehnica de securitate în timpul practicii este în prim plan. Un instructor competent nu-ți va cere imposibilul – el va dezghioca asanele complexe în elemente simple și va propune variante mai simple de îndeplinire a lor.

De asemenea, el va explica tehnica mișcărilor, va fi cu ochii pe elevii săi, îi va avertiza prin gesturi sau îi va opri în caz de necesitate. Un astfel de instructor este atent mereu – la timp îți va aduce un pops (cărămidă ajutătoare pentru a facilita îndeplinirea multor asane) și îți va aranja salteluța.

După antrenament s-ar putea să-ți propună să modifici tehnica de executare a unor asane din cauza specificului corpului tău, îți va da unele recomandări legate de respirație sau concentrarea atenției. Unii vor primi neapărat și teme pentru acasă.

Confortul

Este foarte important confortul interior în comunicarea cu instructorul. Chiar dacă ai găsit un specialist bun, dar nu te simţi confortabil în compania lui, atunci nu trebuie. Continuă căutările.

Un dascăl bun se află mereu în stare de echilibru spiritual. Nu va vorbi de rău pe nimeni, vei auzi cel mult cuvinte de compasiune. Emană căldură sufletească și se dedică ocupației sale cu toată dragostea, lecțiile cu elevii săi îi aduc bucurie și satisfacție.

Alege instructorul cu maximă responsabilitate, deoarece anume el te va ajuta să te aprofundezi pe deplin în lumea fără margini pe care ți-o deschide yoga.

(663)

comments powered by HyperComments
Andrei Șușvaliuc

antrenor de yoga din anul 2004, fondator al Federației de Yoga „Shakti-chalana” din Moldova, membru de onoare al Asociaţiei de Yoga „Antara”.

Alte articole la aceiaşi temă