Cum să capeţi mai multă încredere în sine, indiferent de cifra de pe cântar - Om Activ

Cum să capeţi mai multă încredere în sine, indiferent de cifra de pe cântar

1993 / 17.10.2017
Majoritatea problemelor de ordin psihologic ale unui om sănătos psihic pot fi comparate cu un muşchi atrofiat sau foarte slăbit, fără tonus, care nu-şi îndeplineşte funcţia prestabilită. Prin analogie acest muşchi poate fi readus la viaţă cu ajutorul antrenamentelor. Posibil că unii vor considera şocante procedeele propuse, dar să ştii că ele sunt foarte eficiente. Neîncrederea în sine nu este un verdict, acest sentiment nu trebuie lăsat să te însoţească toată viaţa. În acelaşi timp, încrederea în sine înseamnă libertate, cizelarea personalităţii, care îţi va schimba viaţa radical. Aşadar, să începem antrenamentul de formare a încrederii în sine.

Fii gata pentru o schimbare treptată

Nu spera că citind un articol sau o carte bună de psihologie te vei schimba instantaneu şi peste noapte vei deveni alt om. Asta nu se va întâmpla. Dar poţi să mergi pas cu pas spre rezultatul final. Atingând scopurile intermediare unul după altul, mergând perseverent înainte, în direcţia schimbărilor. Una din aceste schimbări va fi capacitatea de a face alegerea şi de a-ţi asuma răspunderea pentru acţiunile tale, de rând cu posibilitatea de a risca.

Nu-ţi fie teamă să rişti

Adesea nu ne încumetăm să riscăm ca nu cumva să ne ştirbim imaginea de om cumsecade şi educat. Dar teama de greşeli este cel mai teribil ucigaş al încrederii în sine şi un argument forte în favoarea lipsei de asacţiune.

Pentru început încearcă să te predispui să faci lucruri simple, conştientizează că asta nu-ţi va face niciun rău, ba dimpotrivă te va face mai puternic. De exemplu, într-o bună zi, poţi să rişti şi să-ţi expui părerea. Să rişti şi să-ţi aperi viziunile tale, dar să nu cedezi după primul contraargument. Să rişti şi să atragi privirile celor din jur, dar totodată să nu te sfieşti. Vei obţine toate acestea treptat, pas cu pas. Îndeplinind cu brio sarcini mai simple, într-o bună zi, îţi poţi încerca puterile în scena unui teatru sau în calitate de şef, la o funcţie mai înaltă etc.

Prefă-te că eşti încrezut în sine

Nu doar schimbările lăuntrice de personalitate duc la schimbarea comportamentului, dar şi invers – schimbă-ţi comportamentul, iar conştiinţa şi schimbările profunde ale personalităţii nu vor întârzia să apară.

Adică dacă nu ai încredere în tine, dar deja ai început să lucrezi asupra acestei probleme, ajută-te prin gesturi şi posturi ale oamenilor încrezuţi în forţele proprii. Un exemplu al omului încrezut este poziţia corpului cu picioarele la nivelul umerilor, cu spatele drept şi burta trasă. Dar şi mai simplu este să-i urmăreşti pe oamenii încrezuţi în sine: cum vorbesc, cum stau, cum arată. Urmăreşte-le comportamentul şi începe să-i copiezi. Într-o bună zi îţi vei da seama că subconştientul tău începe să-ţi urmeze acţiunile.

Valorifică-ţi elementele principale ale încrederii în sine

Autoaprecierea adecvată, încrederea în forţele proprii şi în faptul că neapărat vei avea succes în iniţiativele tale, viziunile şi atitudinea pozitivă faţă de viaţă (şi faţă de sine), compasiunea pentru tine însuşi. Efectuează o revizie a acestor calităţi, află ce se mai poate de făcut pentru a le dezvolta, trasează-ţi paşi mici, dar concreţi. Poate că ai putea să fii mai tolerant cu propriile greşeli, să nu te macini într-atât pentru neajunsurile tale. Şi mai bine ar fi să începi să te lauzi pentru mici reuşite. Sau să-ţi cultivi încrederea că neapărat vei face faţă unei sarcini. Străduieşte-te să faci zilnic unul din aceşti paşi!

Învaţă să trăieşti cu îndoieli

Îndoielile, la fel ca şi frica sau neîncrederea sunt sentimente fireşti ale omului. Este firesc să fii cuprins de teamă, atunci când cazi de la înălţime. Este firesc să te macine îndoielile, dacă eşti la un început de cale. Iată de ce nu întotdeauna trebuie să spulberi îndoielile – „fiind preparate” după reţeta cuvenită, ele ajută la cultivarea încrederii în sine.

  • Când am început să fac primii paşi în psihologie, la orice pas eram cuprinsă de îndoială. Aveam dubii că voi putea ajuta pe cineva, că am cunoştinţele necesare, că nu voi face mai mult rău, că voi obţine anumite rezultate pe făgaş profesional. Ca într-o bună zi să-mi dau seama că anume aceste temeri şi îndoieli îmi fortifică încrederea în sine şi în propriile forţe. Se aprofundează experienţa şi cunoştinţele. Toate luate împreună alcătuiesc „o apreciere adecvată a forţelor proprii”. Până astăzi, având deja 9 ani de experienţă în spate, îndoielile mă mai încearcă uneori. Doar că acum ele au caracter „benefic”, precum îmi place să le zic. Ele mă ajută să fiu mereu în tonus, să cresc şi să nu-mi pierd vigilenţa. Ca să nu mă las cuprinsă de aroganţă şi să-mi opresc creşterea crezând că sunt un super specialist.

Morala e următoarea: a fi încrezut în forţele proprii nu înseamnă că nu vei fi cuprins de îndoială niciodată! Doar că îndoielile nu-ţi vor pune beţe-n roate, te vei obişnui să trăieşti cu ele, să te bucuri de beneficiile lor şi uneori – să le depăşeşti!

Dar nu uita de regula principală, care lucrează absolut întotdeauna: dacă ai îndoieli – acţionează! Frica dă naştere la degradare. Iată de ce trebuie s-o ignori controlat şi nu-i va rămâne decât să te lase în pace!

P.S. Bineînţeles, du un mod sănătos de viaţă.

Exerciţiile fizice active şi un somn sănătos la fel influenţează starea ta de spirit. O minte calmă, curgerea liniştită a gândurilor vor contribui la consolidarea încrederii în sine. Meditează.

(1993)

comments powered by HyperComments
Olesea Bogutskaea

psiholog practic din anul 2010, membru al Asociației Psihologilor și Psihoterapeuților din RM, membru al Asociației Psihologilor Practicieni HYPNART

Alte articole la aceiaşi temă