Cum să deosebeşti hărțuirea morală în colectiv de glumele amicale (și ce să faci dacă ești terorizat) - Om Activ

Cum să deosebeşti hărțuirea morală în colectiv de glumele amicale (și ce să faci dacă ești terorizat)

3499

Cum să deosebeşti hărțuirea morală în colectiv de glumele amicale (și ce să faci dacă ești terorizat)

Olesea Bogutskaea

psiholog practic din anul 2010, membru al Asociației Psihologilor și Psihoterapeuților din RM, membru al Asociației Psihologilor Practicieni HYPNART

Majoritatea oamenilor consideră că fenomenul numit bullying sau hărţuire psihologică se întâlneşte doar în şcoli şi grădiniţe în rândul copiilor şi adolescenţilor. Din păcate, situaţia este alta. Pot deveni ţinta teroarei psihologice agresive (iar uneori şi fizice) persoanele din diferite categorii şi de orice vârstă, doar că intimidarea în rândul copiilor este mai mediatizată, iar în rândul adulţilor acest subiect este trecut sub tăcere.

Cine ar dori să recunoască că el, om adult, educat, cărturar, este terorizat în colectiv şi nu poate face comportamentului ostil la adresa sa? Unele persoane nu-şi dau seama că s-au confruntat cu o problemă mult mai gravă, decât cea când „nu se leagă relaţiile în colectiv”.

În primul rând, trebuie să faci deosebirea între glumele între prieteni şi umilirea, care are consecinţe grave nu doar asupra stării psihologice a victimei, dar şi a celei fizice.

Aşadar, te-ai confruntat cu fenomenul de bullying, dacă:

 • Nu ai posibilitatea să vorbeşti cu persoana la teme importante pentru tine fără ca să te ia în derâdere.
 • În replică la o glumă tăioasă persoana nu este capabilă să răspundă cu aceeaşi monedă sau cu o glumă la fel de caustică pentru că aceasta nu va fi percepută adecvat. Nu poate fi vorba despre prietenie, dacă persoanei îi este frică să se comporte în aceeaşi manieră cu „prietenul său”.
 • Dacă persoana îl roagă „să rămână între noi”, dar cu siguranţă nu va păstra secretul. Când nu ai încredere în om şi nu poţi să-i ceri acest lucru, atunci nici nu poate fi vorba despre prietenie.
 • Dacă omul are nevoie de ajutor, dar nu poate admite ideea să se adreseze „prietenului”, atunci ghilimelele cu siguranţă nu sunt de prisos.
 • Dacă agresorul nu ratează şansa de a face o glumă caustică pe seama slăbiciunilor victimei. Un prieten niciodată nu va aborda teme dureroase, cu atât mai mult nu va face glume pe seama lor. Mai ales în prezenţa străinilor.
 • Dacă acum cineva şi-a dat seama cu groază că sistematic este ţinta batjocurii şi problema este mult mai gravă, atunci citeşte în continuare.

Ce ai de făcut dacă te-ai confruntat cu bullyingul:

 • 1 Încearcă să abordezi cu umor şi autocritică anumite glume.

Arată că ele nu te afectează, că nu eşti de cealaltă parte a baricadelor. Dar nu trebuie să devii clovn, care va râde demonstrativ de toate eşecurile sale – ai putea să zâmbeşti calm, dacă râd şi cei din jur şi să spui ceva de genul „hm, bună glumă”. Agresorul se va plictisi să te ia în derâdere, dacă nu vei reacţiona atât de dureros.

 • 2 Nu-i turna apă la moară şi nu-l alimenta pe agresor cu emoţiile tale.

Acesta este cel important sfat. Nu trebuie să te superi demonstrativ, să reacţionezi violent la glumele tăioase, să închizi demonstrativ uşa, să faci scandal şi cu atât mai mult să plângi în văzul tuturor. Nu face apel la moralitate şi cu atât mai mult nu încerca să-l determini pe agresor să-i fie ruşine – acesta nu este un sentiment implicit pentru el. Orice manifestare de emoţii în acest caz este dăunătoare, deoarece anume acesta este scopul umilinţei – să scoată victima din fire.

 • 3 Devino mai puternic.

Mulţi băieţi de pe băncile şcolii încep să practice artele marţiale, învaţă luptele şi încep să-şi dezvoltare puterea fizică, este corect acest fapt. Trebuie să devină mai puternici. Să nu aibă frică să emită această putere. Este mult mai dificil să brutalizezi un om puternic.

 • 4 Nu trebuie să te superi pe şefi.

Nu încerca să devii prieten cu liderii din colectiv în speranţa că aceştia îţi vor asigura protecţia – s-ar putea să te confrunţi cu neglijenţă din partea lor şi vei pierde câteva puncte de respect. În situaţii de acest gen, şefii sau sunt neputincioşi, sau preferă să-şi păstreze neutralitatea. Dacă te vei alătura la grupul liderilor de opinie, atunci rişti să te dai drept linguşitor.

 • 5 Încearcă să legi o prietenie cu cei, care nu se implică la acţiunile de agresiune.

În primul rând, astfel vei trece mai simplu peste relaţiile complicate din colectiv. În al doilea rând, este una să ataci un om singuratic şi cu totul altceva să ataci un grup. Pe unii asta s-ar putea să-i oprească.

 • 6 Nu dispera.

Dacă nici una din măsurile enumerate mai sus nu şi-au făcut efectul, nu dispera şi schimbă-ţi colectivul – în 90% din cazuri asta este o soluţie eficientă. Dar aceasta este o măsură extremă, care poate fi examinată numai după ce ai făcut tentative de a depăşi situaţia pe alte căi.

Da, nu este simplu să-ţi găseşti un nou loc de muncă, să te acomodezi, să te obişnuieşti. Dar multe persoane, care compară disconfortul psihologic al acestor scenarii de evoluţie a situaţiei, apreciază stresul generat de schimbarea locului de muncă drept un rău mai mic, în comparaţie cu terorizarea la nesfârşit.

Când începe fenomenul de bullying, este foarte simplu să-ţi pierzi vectorii şi încrederea în sine. Persecutarea este percepută drept o situaţie psihologică periculoasă în viaţa oricărui om, iată de ce în acest caz este foarte important de a solicita ajutor din afară. Dacă nu ai oameni apropiaţi în preajmă, atunci apelează la serviciile unui psiholog, el te va susţine şi îţi va da o serie de recomandări utile menite să te ajute să depăşeşti situaţia.

Vă urăm doar relaţii bune, călduroase şi pozitive cu oamenii din jur.

(3499)

comments powered by HyperComments
Olesea Bogutskaea

psiholog practic din anul 2010, membru al Asociației Psihologilor și Psihoterapeuților din RM, membru al Asociației Psihologilor Practicieni HYPNART

Alte articole la aceiaşi temă